Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 29-06-2007 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind conferirea unor titluri şi distincţii cu prilejul - Zilelor
Aradului, ediţia 2007-iniţiativa primarului
Nr. __________/______________
Pentru o lectură corespunzătoare, vă rugăm vizualizaţi în format pdf!
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de sâmbătă, 30.06.2007, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „ Locuinte P +3 +M”, Arad, strada Oituz nr.125, beneficiar SC ALGLASS SRL Arad, proiect nr. 10/2007, elaborat de Biroul Individual de Arhitectură Darida Ioan– iniţiativa primarului
2. Proiect de hotărâre privind conferirea unor titluri şi distincţii cu prilejul „Zilelor
Aradului", ediţia 2007 – iniţiativa primarului
Până la data de 12.07.2007, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 02.07.2007, între orele 8,00-17,00, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD
MUNICIPIUL ARAD
CONSILIUL LOCAL PROIECT A V I Z A T
SECRETAR
Doina Paul
HOTĂRÂREA nr. ______
din ______________ 2007
privind conferirea unor titluri şi distincţii cu prilejul
„Zilelor Aradului”, ediţia 2007
Consiliul Local al Municipiului Arad,
Având în vedere:
-iniţiativa domnului Moisescu Cristian, domnului Corneliu Pădurean, domnului Costin Ionel, - consilieri locali, exprimată prin expunerea de motive înregistrată cu nr. 43.416/21.08.2007
- raportul Biroului Activităţi culturale şi sportive nr. 43471/21.06.2007
- Prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr.220 din 3 august 2006 , privind instituirea şi acordarea unor titluri şi distincţii personalităţilor cu merite deosebite;
-avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Arad,
În temeiul prevederilor art.36 alin. (8) şi art.45 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art.1. Se conferă titlul de „EXCELENŢĂ” în semn de recunoaştere şi preţuire a activităţii profesionale, precum şi a preocupărilor constante de promovare în lume a imaginii Aradului, personalităţilor :
pictură - Onisim Colta, fotografie - Florin Hornoiu, scenografie - Doru Păcurar, artă dramatică - Zoltan Lovas, muzică populară - Petru Paşca, managementul afacerilor - Cristian Gavra, învăţământ - Paul Funariu, mass-media - I T Morar, sport - Zsolt Torok şi Biro Gavril, caritate şi protecţie socială – Etelca Elisabeta Nagy.
Art.2. Se conferă distincţia „DIPLOMA DE AUR” familiilor arădene prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru împlinirea a 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ S E C R E T A R
Biroul Activitati Culturale si Sportive COD PMA-S1-01
Dana Andreica/Dana Andreica
Ţinând seama de intenţia de omagiere a unor personalităţi cu merite deosebite din municipiul Arad, în cadrul întîlnirii festive a Consiliului Local al Municipiului Arad ce va avea loc cu prilejul „Zilelor Aradului” 2007, în temeiul prevederilor Hotărârii CLM nr.220 din 3 august 2006 privind regulamentul pentru conferirea titlului de „Cetăţean de onoare” şi a a altor titluri şi distincţii personalităţilor cu merite deosebite, ne exprimăm iniţiativa de a promova un proiect de hotărâre cu următorul obiect:
Art. 1 Conferirea Titlului de Excelenţă domnilor: Onisim Colta-Arta plastică, Florin Hornoiu-Fotografie, Doru Păcurar-Scenografie, Zoltan Lovas- arta actorului, I T Morar-Mass- media, Petru Paşca-muzică, Paul Funariu- învăţământ, sport-Zsolt Torok, Etelca Elisabeta Nagy- caritate şi protecţie socială, Cristian Gavra- managementul afacerilor şi
Art.2 Conferirea Distincţiei Diploma de Aur cuplurilor arădene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă-familiilor arădene prevăzute în anexa, în susţinerea cărora invocăm următoarea
EXPUNERE DE MOTIVE:
Artă plastică
ONISIM COLTA, artist plastic de renume, conferenţiar universitar dr la Facultatea de Arte Vizuale Oradea în perioada 1998-2005, Preşedinte UAP -filiala Arad (anii 1998-2005), redactor artistic şi eseist la Revista Arca, şi-a început cariera artistică ca scenograf la Teatrul de Stat din Arad unde avea să monteze peste 70 de spectacole. Participant la expoziţii colective, tematice, locale, naţionale şi internaţionale, la bienale de desen şi de sculptură mică, Onisim Colta a devenit un nume cunoscut iubitorilor de artă din Spania, Portugalia, Polonia, Italia, Brazilia, Ungaria, Japonia, Cehia, lucrările artistului găsindu-se în colecţiile de stat din România, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Vatican şi în colecţii particulare din România, Franţa , Italia, Grecia, Germania, Olanda, Israel, SUA, Belgia, Elveţia, Japonia, Ungaria , Singapore, Slovacia. Expoziţiile sale personale au încântat estetic publicul cunoscător din Arad, Oradea, Târgu Mureş, Cluj, Baia Mare , Bistriţa dar şi din Atena (Grecia), Aachen, Menden şi Bielefeld (Germania), Budapesta, Pecs şi Gyula (Ungaria), Agadir (Maroc), i-au adus meritatele premii şi preţuirea criticilor care l-au apreciat în reviste şi l-au menţionat în lucrări de referinţă
Fotografie
FLORIN HORNOIU,cunoscutul fotograf şi cineast arădean, este din 1974 membru al cineclubului KINEMA-IKON , din 1979- membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, iar din 1983 este membru al cenaclului ATELIER 35 al U A P. Expoziţiile sale personale au încântat privirile iubitorilor de artă fotografică din Arad, Bonn, Rehlingen-Sierburg (Germania), din Reze (Franţa), din Pecs (Ungaria), iar participarea sa la manifestările internaţionale de la Sibiu, Braşov, Torino, Barcelona, Berlin, Sao-Paulo, Edinburgh, Paris a adus de fiecare dată un plus de farmec şi profesionalism expoziţiilor colective.
A fost premiat în 1977 cu Premiul I pentru eseu fotografic la Salonul naţional A A F şi cu Premiul I pentru Diaporama „La şezătoare” din cadrul Festivalului Naţional de Diaporame etnografice. În 1979 a luat Premiul I la Bienala Naţională de diaporame de la Braşov şi Premiul I pentru fotoreportaj la Salonul Naţional de Diaporame; în 1980 lucrarea sa „Fragment de iarnă” a primit tot Premiul I la Festivalul Internaţional de Diaporame. În 1985, primeşte pentru eseu fotografic Premiul I , iar în 1995- Premiul II la Concursul de afişe al regiunilor europene de la Antwerp, Belgia, coautor. Fotografiile realizate de artist ilustrează monografiile municipiului şi ale judeţului.
Scenografie
DORU PĂCURAR
Scenograf la Teatrul Ioan Slavici, nominalizat la Premiul UNITER pe 2006 pentru scenografia spectacolului „Iubirea Fedrei” de Sarah Kane, laureat al Premiului de Excelenţă al Consiliului Judeţean Arad 2006, Doru Păcurar a avut privilegiul de colabora , din 1979 (anul din care activează la teatrul arădean) cu regizori redutabili: Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuţiu, Dominic Dembinski, Alexa Visarion, Alexander Hausvater, Theodora Herghelegiu. Pentru dăruirea pe care a dovedit-o în decursul atâtor ani pe scena arădeană a căştigat respectul publicului arădean. Pentru capacitatea de a empatiza artistic cu diversele viziuni regizorale, Doru Păcurar a căştigat preţuirea criticilor de specialitate.
Arta dramatică
ZOLTAN LOVAS
Absolvent al Academiei de Teatru şi Film Bucureşti, promoţia 1995, clasa prof. Mircea Albulescu, mult îndrăgitul actor arădean afirmat pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad şi colaborator al Teatrului Maghiar din Arad, Zoltan Lovas s-a bucurat de recunoaşterea calităţilor sale artistice şi pe scena prestigioaselor teatre bucureştene- Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional şi Teatrul de Comedie . Succesele sale artistice s-au materializat în premii, cum ar fi: Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2001, Premiul de Excelenţă al Consiliului Judeţean Arad din 2005, Premiul pentru Cel mai mai bun actor la Gala Hop, Bacău 2006, nominalizare UNITER pentru cel mai bun actor-rolul Hippolit din Iubirea Fedrei de Sarah Kane, în 2007. Foarte simpatizat de arădeni, Zoli este şi un animator inspirat şi spontan al emisiunilor de televiziune, fie că se află în ipostaza de moderator sau cea de prezentator: Teen Fest, Proces Verbal, Rădăcini şi Tradiţii, Pofta Bună, Generaţia mea la RCS.
Mass-Media
I T MORAR
Premiat în 2006 de revista Cuvântul la categoria mass-media culturale pentru emisiunea Lumea citeşte, publicistul, poetul , prozatorul I T Morar, pentru prieteni Biju,născut în comuna Şeitin în 1956 este un nume consacrat în presa culturală, şi nu numai, pentru maniera neplicticoasă, dar pertinentă, provocatoare, dar politicoasă de a realiza emisiuni cum ar fi: Profeţii despre trecut, Cinemateca şi Cinemateca de Acasă, Revista Presei la PRO TV. Cunoscut mai mult ca ca „Academician Caţavencu” şi membru al Grupului Divertis dar implicat civic în activităţi serioase- co-fondator la Alianţa Civică, co-fondator al „Agenţiei de Monitorizare a Presei”, I T Morar este în prezent Senior Editor la „Cotidianul” şi autorul de succes al romanelor „”Lindenfeld” şi „Cartea de la capătul lumii.Noua Caledonie: un pas spre paradis”. Poet remarcabil , apreciat de critici încă de la începuturile sale scriitoriceşti, primeşte Premiul pentru poezie al Revistei „Viaţa Românească” în 1983 , Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor în 1984, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie în 2000, I T Morar este prezent în antologia „Child of Europe”-a New Anthology of East European Poetry”, Penguin Books 1990.
Muzică
PETRU PAŞCA
Solist instrumentist şi dirijor, cu peste 100 de piese instrumentale înregistrate la Radio, Petru Paşca este din 1970 colaborator al Orchestrei Populare a Filarmonicii Arădene, cu care a şi imprimat un prim disc LP la Electrecord în 1971. În 1980 devine instructor cultural la U.J.C.M. Arad, unde pune bazele Orchestrei „Rapsozii Zărandului”,obţinând numeroase premii I la fazele naţionale ale concursurilor muzicale, atît ca solist instrumentist, cît şi cu orchestra, care va deveni după 1990 orchestră profesionistă şi reprezentativă pentru oraşul Arad. Realizează la Electrecord 11 discuri LP, 6 casete audio şi 3 CD-uri. Participant la festivaluri şi manifestări culturale de prestigiu din ţară, în colaborare cu Radio-Televiziunea Română: Centenarul Constantin Brăiloiu, spectacole caritabile, Petrică Paşca este imortalizat pe peliculă în filmul lui Nicolae Mărgineanu din 1985-”Pădureanca”şi se bucură de numeroase apariţii în cadrul emisiunii Tezaur folcloric. Împreună cu orchestra, al cărei conducător este din 1990, participă la festivaluri şi turnee în Italia, Franţa, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Grecia, Cehia, Austria, Germania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Australia
Sport
ZSOLT TOROK
Zsolt Torok , primul arădean care s-a încumetat să escaladeze împreună cu alţi doi colegi, Cătălin Neacşu şi Cristian Tzecu, cel de-al şaselea vîrf al lumii- Cho Oyu, gigantul himalayan de 8201 m., în toamna lui 2006, s-a antrenat cu mult timp înainte a a porni în această aventură şi a atinge performanţa; a parcurs trasee de maximă dificultate din România (Fisura Albastra, Sperantei, trasee de gradul 6 dificultate maxim, cum ar fi: Fisura Artei -Bicaz,Santinela de la Gîtul Iadului- Bicaz, Lacrima de Piatra -Bicaz, Armata -Bicaz, Madona Neagră -Cheile Turzii, Central -Herculane, Surplombele din Vîlcel-Herculane, Anonimus- -Vadul Crisului, Fisura Diavolului – Herculane, Arcului – Craciunesti, Quo Vadis - Cheile Turzii,-Veteranii- Herculane, Fisura Bobot- Valea Cernei - repitonarea celui mai dificil traseu realizat de aradeni, a escaladat solitar Creasta Frumoasă (Retezat), Traseul Furcilor (Retezat-peretele Bucurei), Directissima (Retezat), Hornurile Văii Seci (Caraiman-Bucegi), Hornul Coamei (Bucegi-peretele Galbinele), Creasta Fagarasului (Suru-Bîlea)-iarna, -Custura Sărăţii (Creasta Fagarasului), Marmolada-peretele nordic, Italia,-Varful Matterhorn, Elvetia-pana la 4000m, Varful Pitz Boe, traseul Cesare Piatetta, Italia, Turnul Porţii (Retezat), Vîrful Boiu , creasta Nordica (Făgăraş), a urcat pe ghetarul Eiger, 3690m-Elvetia, -varful Matterhorn, 4478m-Elvetia,-varful Grosglochner, 3798m-Austria,-varful Collac, 2715m-Italia,-varful Pitz Boe, 3152m-Italia,-varful Marmolada, 3342m-Italia, varful Mont Blanc, 4807m-Franta,-traseul Joaeux et Lotus în La Flame de Piere 5+ Franţa, -peretele N-E Grandes Jourasses 4207 m , traseul Aret de Hirondele 6+ , Franţa ,-creasta Mitteleg 5+Eiger 3970m , -peretele Nordic Eiger traseul Heckmaier 6+, 3970 m ,-Mőnch 4099 m traseul Nolan
-Jungfrau 4157 m ,traseul clasic , a căştigat numeroase concursuri de alpinism pe ţară :1991 Vadul Crisului , locul 3, 1994 Vadul Crisului, locul 2,1997 Cupa Bolovanul Schii, locul 3, 1997 Domogled, locul 2,1998 Cupa Banatului, locul 3, 1999 Retezat iarna, locul 1, 2001 Domogled, locul 1, 2001 Retezat iarna, locul 2, 2001 Cupa Banatului, locul 2, 2002 Retezat iarna, locul 1, 2002 Cupa Banatului, locul 1, 2003 Alpiniada Domogled, locul 1, 2004 Cupa Domogled, locul 3, 2004 Cupa Banatului, locul 2.
Sport
BIRO GAVRIL
Gavril Biro a fost unul dintre jucătorii din a doua generaţie de aur a echipei UTA din 1965. A jucat la Oltul Sf. Gheorghe, UTA şi Aurul Brad. A fost antrenor la UTA, Strungul Arad, CPL Arad, Şoimii Lipova, CFR Arad, Metalurgistul Cugir, Gloria Arad, Universitatea Arad, Indagrara, Inter Arad şi Mureşul Zădăreni. Are 330 de meciuri în divizia A, 27 de selecţii la lotul de juniori, 12 la lotul de tineret şi o selecţie la naţionala B. Cu UTA a câştigat două campionate naţionale, în 1969 şi 1970, şi a evoluat în cupele europene. În prezent este observator federal la nivel de divizia C şi B.
Învăţămănt:
PAUL FUNARIU
Născut în 1946 la Tg Ocna (Mureş), Paul Funariu, profesor de franceză cu gradul I aflat acum la capătul parcursului profesional- a fost profesor la Liceul nr.4 , la Liceul nr.9 şi la Şcoala nr.20 din Arad- ; este reprezentativ pentru majoritatea discretă, profund umană, a dascălilor de modă veche, deprinşi să-şi facă meseria conştiincios şi tenace, într-un efort continuu, dar anonim, cei ce rămân de obicei în amintirea generaţiilor pentru fireasca lor pietate faţă de tot ce-i înconjoară şi pentru respectul plin de graţie pe care-l inspiră.
Caritate şi protecţie socială:
Etelca Elisabeta Nagy
Director executiv al Direcţiei de Asistenţă Comunitară, domnişoara juristă Etelca Nagy coordonează serviciile din domeniul asistenţei sociale aparţinând Primăriei Arad începând cu anul 2000. Proiectele pe care le-a căştigat, coordonat şi implementat în domeniul asistenţei sociale ( Proiecte Phare--Reţea de 8 centre de zi pentru persoane vârstnice, Complex social pentru romi , proiectul Consiliului Europei -”Minori neînsoţiţi solicitanţi de azil”„Servicii inovatoare în domeniul asistenţei sociale”-finanţat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, „Oraşe împotriva excluziunii sociale”-Proiect INTERREG IIC CASE), în modernizarea democratică a administraţiei („Proiect de cooperare tehnică între Consiliul Metropolitan Kirklees şi Arad”, „Întărirea capacităţii manageriale în administraţia publică locală”), în dezvoltarea societăţii civile (Fundaţia pentru o Societate Deschisă- proiectul Centrul de Resurse pentru ONG-uri, Proiect CURCUBEU finanţat de Fundaţia Pestalozzi:”Educaţie şi formare interculturală pentru copii şi tineri”,, Proiect Phare Small Projects:”Reţea de Centre de informare europeană în regiunea Arad”) în turism (Proiect INTERREG IIIC al UE-”Reţea europeană de Turism în spaţiul rural”-faza a II-a ) precum şi marea sa generozitate şi omenie cu care se implică în rezolvarea cazurilor sociale concrete au impus-o în conştiinţa comunităţii arădene, căştigând preţuire şi respect. Domnia sa este şi Membru fondator al Asociaţiei „Casa Felice” şi al Fundaţiei Rada Kretsen, membru în Consiliul de conducere al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie-filiala Arad şi al Fundaţiei „Alma Mater”.
Managementul Afacerilor
Cristian Gavra
Director General Societatea Astra Bus S A , Arad
Distincţia Diploma de aur se acordă familiilor arădene prevăzute în anexa care face parte integrantă din proiectul de hotărâre, pentru împlinirea a 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.
.
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
Biroul Activităţi culturale şi sportive
Nr. 43471/21-06.2007
RAPORT
al serviciului de specialitate
Referitor la: acordarea TITLULUI DE EXCELENŢĂ şi a DIPLOMEI DE AUR
Obiect: propunerea de acordare a TITLULUI DE EXCELENŢĂ şi a DIPLOMEI DE AUR cu prilejul „ZILELOR ARADULUI” 2007
Având în vedere:
- iniţiativa domnilor consilieri Cristian Moisescu, Corneliu Pădurean şi Ionel Costin , exprimată prin Expunerea de motive cu numărul 43416/21.06.2007;
- remarcabilele succese obţinute de către diverse personalităţi arădene, identificarea lor cu idealurile comune ale oraşului în decursul atâtor ani în care şi-au demonstrat competenţa profesională şi rectitudinea morală, după cum urmează:
Artă plastică
ONISIM COLTA, artist plastic de renume, conferenţiar universitar dr la Facultatea de Arte Vizuale Oradea în perioada 1998-2005, Preşedinte UAP -filiala Arad (anii 1998-2005), redactor artistic şi eseist la Revista Arca, şi-a început cariera artistică ca scenograf la Teatrul de Stat din Arad unde avea să monteze peste 70 de spectacole. Participant la expoziţii colective, tematice, locale, naţionale şi internaţionale, la bienale de desen şi de sculptură mică, Onisim Colta a devenit un nume cunoscut iubitorilor de artă din Spania, Portugalia, Polonia, Italia, Brazilia, Ungaria, Japonia, Cehia, lucrările artistului găsindu-se în colecţiile de stat din România, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Vatican şi în colecţii particulare din România, Franţa , Italia, Grecia, Germania, Olanda, Israel, SUA, Belgia, Elveţia, Japonia, Ungaria , Singapore, Slovacia. Expoziţiile sale personale au încântat estetic publicul cunoscător din Arad, Oradea, Târgu Mureş, Cluj, Baia Mare , Bistriţa dar şi din Atena (Grecia), Aachen, Menden şi Bielefeld (Germania), Budapesta, Pecs şi Gyula (Ungaria), Agadir (Maroc), i-au adus meritatele premii şi preţuirea criticilor care l-au apreciat în reviste şi l-au menţionat în lucrări de referinţă
Fotografie
FLORIN HORNOIU,cunoscutul fotograf şi cineast arădean, este din 1974 membru al cineclubului KINEMA-IKON , din 1979- membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, iar din 1983 este membru al cenaclului ATELIER 35 al U A P. Expoziţiile sale personale au încântat privirile iubitorilor de artă fotografică din Arad, Bonn, Rehlingen-Sierburg (Germania), din Reze (Franţa), din Pecs (Ungaria), iar participarea sa la manifestările internaţionale de la Sibiu, Braşov, Torino, Barcelona, Berlin, Sao-Paulo, Edinburgh, Paris a adus de fiecare dată un plus de farmec şi profesionalism expoziţiilor colective.
A fost premiat în 1977 cu Premiul I pentru eseu fotografic la Salonul naţional A A F şi cu Premiul I pentru Diaporama „La şezătoare” din cadrul Festivalului Naţional de Diaporame etnografice. În 1979 a luat Premiul I la Bienala Naţională de diaporame de la Braşov şi Premiul I pentru fotoreportaj la Salonul Naţional de Diaporame; în 1980 lucrarea sa „Fragment de iarnă” a primit tot Premiul I la Festivalul Internaţional de Diaporame. În 1985, primeşte pentru eseu fotografic Premiul I , iar în 1995- Premiul II la Concursul de afişe al regiunilor europene de la Antwerp, Belgia, coautor. Fotografiile realizate de artist ilustrează monografiile municipiului şi ale judeţului.
Scenografie
DORU PĂCURAR
Scenograf la Teatrul Ioan Slavici, nominalizat la Premiul UNITER pe 2006 pentru scenografia spectacolului „Iubirea Fedrei” de Sarah Kane, laureat al Premiului de Excelenţă al Consiliului Judeţean Arad 2006, Doru Păcurar a avut privilegiul de colabora , din 1979 (anul din care activează la teatrul arădean) cu regizori redutabili: Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuţiu, Dominic Dembinski, Alexa Visarion, Alexander Hausvater, Theodora Herghelegiu. Pentru dăruirea pe care a dovedit-o în decursul atâtor ani pe scena arădeană a căştigat respectul publicului arădean. Pentru capacitatea de a empatiza artistic cu diversele viziuni regizorale, Doru Păcurar a căştigat preţuirea criticilor de specialitate.
Arta dramatică
ZOLTAN LOVAS
Absolvent al Academiei de Teatru şi Film Bucureşti, promoţia 1995, clasa prof. Mircea Albulescu, mult îndrăgitul actor arădean afirmat pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad şi colaborator al Teatrului Maghiar din Arad, Zoltan Lovas s-a bucurat de recunoaşterea calităţilor sale artistice şi pe scena prestigioaselor teatre bucureştene- Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional şi Teatrul de Comedie . Succesele sale artistice s-au materializat în premii, cum ar fi: Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2001, Premiul de Excelenţă al Consiliului Judeţean Arad din 2005, Premiul pentru Cel mai mai bun actor la Gala Hop, Bacău 2006, nominalizare UNITER pentru cel mai bun actor-rolul Hippolit din Iubirea Fedrei de Sarah Kane, în 2007. Foarte simpatizat de arădeni, Zoli este şi un animator inspirat şi spontan al emisiunilor de televiziune, fie că se află în ipostaza de moderator sau cea de prezentator: Teen Fest, Proces Verbal, Rădăcini şi Tradiţii, Pofta Bună, Generaţia mea la RCS.
Mass-Media
I T MORAR
Premiat în 2006 de revista Cuvântul la categoria mass-media culturale pentru emisiunea Lumea citeşte, publicistul, poetul , prozatorul I T Morar, pentru prieteni Biju,născut în comuna Şeitin în 1956 este un nume consacrat în presa culturală, şi nu numai, pentru maniera neplicticoasă, dar pertinentă, provocatoare, dar politicoasă de a realiza emisiuni cum ar fi: Profeţii despre trecut, Cinemateca şi Cinemateca de Acasă, Revista Presei la PRO TV. Cunoscut mai mult ca ca „Academician Caţavencu” şi membru al Grupului Divertis dar implicat civic în activităţi serioase- co-fondator la Alianţa Civică, co-fondator al „Agenţiei de Monitorizare a Presei”, I T Morar este în prezent Senior Editor la „Cotidianul” şi autorul de succes al romanelor „”Lindenfeld” şi „Cartea de la capătul lumii.Noua Caledonie: un pas spre paradis”. Poet remarcabil , apreciat de critici încă de la începuturile sale scriitoriceşti, primeşte Premiul pentru poezie al Revistei „Viaţa Românească” în 1983 , Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor în 1984, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie în 2000, I T Morar este prezent în antologia „Child of Europe”-a New Anthology of East European Poetry”, Penguin Books 1990.
Muzică
PETRU PAŞCA
Solist instrumentist şi dirijor, cu peste 100 de piese instrumentale înregistrate la Radio, Petru Paşca este din 1970 colaborator al Orchestrei Populare a Filarmonicii Arădene, cu care a şi imprimat un prim disc LP la Electrecord în 1971. În 1980 devine instructor cultural la U.J.C.M. Arad, unde pune bazele Orchestrei „Rapsozii Zărandului”,obţinând numeroase premii I la fazele naţionale ale concursurilor muzicale, atît ca solist instrumentist, cît şi cu orchestra, care va deveni după 1990 orchestră profesionistă şi reprezentativă pentru oraşul Arad. Realizează la Electrecord 11 discuri LP, 6 casete audio şi 3 CD-uri. Participant la festivaluri şi manifestări culturale de prestigiu din ţară, în colaborare cu Radio-Televiziunea Română: Centenarul Constantin Brăiloiu, spectacole caritabile, Petrică Paşca este imortalizat pe peliculă în filmul lui Nicolae Mărgineanu din 1985-”Pădureanca”şi se bucură de numeroase apariţii în cadrul emisiunii Tezaur folcloric. Împreună cu orchestra, al cărei conducător este din 1990, participă la festivaluri şi turnee în Italia, Franţa, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Grecia, Cehia, Austria, Germania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Australia
Învăţămănt:
PAUL FUNARIU
Născut în 1946 la Tg Ocna (Mureş), Paul Funariu, profesor de franceză cu gradul I aflat acum la capătul parcursului profesional- a fost profesor la Liceul nr.4 , la Liceul nr.9 şi la Şcoala nr.20 din Arad- ; este reprezentativ pentru majoritatea discretă, profund umană, a dascălilor de modă veche, deprinşi să-şi facă meseria conştiincios şi tenace, într-un efort continuu, dar anonim, cei ce rămân de obicei în amintirea generaţiilor pentru fireasca lor pietate faţă de tot ce-i înconjoară şi pentru respectul plin de graţie pe care-l inspiră.
Sport
ZSOLT TOROK
Zsolt Torok , primul arădean care s-a încumetat să escaladeze împreună cu alţi doi colegi, Cătălin Neacşu şi Cristian Tzecu, cel de-al şaselea vîrf al lumii- Cho Oyu, gigantul himalayan de 8201 m., în toamna lui 2006, s-a antrenat cu mult timp înainte a a porni în această aventură şi a atinge performanţa; a parcurs trasee de maximă dificultate din România (Fisura Albastra, Sperantei, trasee de gradul 6 dificultate maxim, cum ar fi: Fisura Artei -Bicaz,Santinela de la Gîtul Iadului- Bicaz, Lacrima de Piatra -Bicaz, Armata -Bicaz, Madona Neagră -Cheile Turzii, Central -Herculane, Surplombele din Vîlcel-Herculane, Anonimus- -Vadul Crisului, Fisura Diavolului – Herculane, Arcului – Craciunesti, Quo Vadis - Cheile Turzii,-Veteranii- Herculane, Fisura Bobot- Valea Cernei - repitonarea celui mai dificil traseu realizat de aradeni, a escaladat solitar Creasta Frumoasă (Retezat), Traseul Furcilor (Retezat-peretele Bucurei), Directissima (Retezat), Hornurile Văii Seci (Caraiman-Bucegi), Hornul Coamei (Bucegi-peretele Galbinele), Creasta Fagarasului (Suru-Bîlea)-iarna, -Custura Sărăţii (Creasta Fagarasului), Marmolada-peretele nordic, Italia,-Varful Matterhorn, Elvetia-pana la 4000m, Varful Pitz Boe, traseul Cesare Piatetta, Italia, Turnul Porţii (Retezat), Vîrful Boiu , creasta Nordica (Făgăraş), a urcat pe ghetarul Eiger, 3690m-Elvetia, -varful Matterhorn, 4478m-Elvetia,-varful Grosglochner, 3798m-Austria,-varful Collac, 2715m-Italia,-varful Pitz Boe, 3152m-Italia,-varful Marmolada, 3342m-Italia, varful Mont Blanc, 4807m-Franta,-traseul Joaeux et Lotus în La Flame de Piere 5+ Franţa, -peretele N-E Grandes Jourasses 4207 m , traseul Aret de Hirondele 6+ , Franţa ,-creasta Mitteleg 5+Eiger 3970m , -peretele Nordic Eiger traseul Heckmaier 6+, 3970 m ,-Mőnch 4099 m traseul Nolan
-Jungfrau 4157 m ,traseul clasic , a căştigat numeroase concursuri de alpinism pe ţară :1991 Vadul Crisului , locul 3, 1994 Vadul Crisului, locul 2,1997 Cupa Bolovanul Schii, locul 3, 1997 Domogled, locul 2,1998 Cupa Banatului, locul 3, 1999 Retezat iarna, locul 1, 2001 Domogled, locul 1, 2001 Retezat iarna, locul 2, 2001 Cupa Banatului, locul 2, 2002 Retezat iarna, locul 1, 2002 Cupa Banatului, locul 1, 2003 Alpiniada Domogled, locul 1, 2004 Cupa Domogled, locul 3, 2004 Cupa Banatului, locul 2.
Sport
BIRO GAVRIL
Gavril Biro a fost unul dintre jucătorii din a doua generaţie de aur a echipei UTA din 1965. A jucat la Oltul Sf. Gheorghe, UTA şi Aurul Brad. A fost antrenor la UTA, Strungul Arad, CPL Arad, Şoimii Lipova, CFR Arad, Metalurgistul Cugir, Gloria Arad, Universitatea Arad, Indagrara, Inter Arad şi Mureşul Zădăreni. Are 330 de meciuri în divizia A, 27 de selecţii la lotul de juniori, 12 la lotul de tineret şi o selecţie la naţionala B. Cu UTA a câştigat două campionate naţionale, în 1969 şi 1970, şi a evoluat în cupele europene. În prezent este observator federal la nivel de divizia C şi B.
Caritate şi protecţie socială:
Etelca Elisabeta Nagy
Director executiv al Direcţiei de Asistenţă Comunitară, domnişoara juristă Etelca Nagy coordonează serviciile din domeniul asistenţei sociale aparţinând Primăriei Arad începând cu anul 2000. Proiectele pe care le-a căştigat, coordonat şi implementat în domeniul asistenţei sociale ( Proiecte Phare--Reţea de 8 centre de zi pentru persoane vârstnice, Complex social pentru romi , proiectul Consiliului Europei -”Minori neînsoţiţi solicitanţi de azil”„Servicii inovatoare în domeniul asistenţei sociale”-finanţat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, „Oraşe împotriva excluziunii sociale”-Proiect INTERREG IIC CASE), în modernizarea democratică a administraţiei („Proiect de cooperare tehnică între Consiliul Metropolitan Kirklees şi Arad”, „Întărirea capacităţii manageriale în administraţia publică locală”), în dezvoltarea societăţii civile (Fundaţia pentru o Societate Deschisă- proiectul Centrul de Resurse pentru ONG-uri, Proiect CURCUBEU finanţat de Fundaţia Pestalozzi:”Educaţie şi formare interculturală pentru copii şi tineri”,, Proiect Phare Small Projects:”Reţea de Centre de informare europeană în regiunea Arad”) în turism (Proiect INTERREG IIIC al UE-”Reţea europeană de Turism în spaţiul rural”-faza a II-a ) precum şi marea sa generozitate şi omenie cu care se implică în rezolvarea cazurilor sociale concrete au impus-o în conştiinţa comunităţii arădene, căştigând preţuire şi respect. Domnia sa este şi Membru fondator al Asociaţiei „Casa Felice” şi al Fundaţiei Rada Kretsen, membru în Consiliul de conducere al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie-filiala Arad şi al Fundaţiei „Alma Mater”.
Managementul Afacerilor
Domnul Cristian Gavra
Director General Societatea Astra Bus S A , Arad
Distincţia Diploma de aur se acordă familiilor arădene prevăzute în anexa, pentru împlinirea a 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.