Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 14-12-2007 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Arad 2007 - 2013/2013 - 2020 - iniţiativa primarului
Nr. 81506/14.12.2007
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 14.12.2007, la intrarea în Primăria Municipiului Arad sunt afişate următoarele documente privind:
Proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Arad 2007 – 2013/2013 – 2020 – iniţiativa primarului.
Până la data de 04.01.2008, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 14.12.2007, între orele 8,00-17,00, la Centrul de Informare Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
ROMÂNIA P R O I E C T AVIZAT,
JUDEŢUL ARAD SECRETAR
MUNICIPIUL ARAD Doina Paul
CONSILIUL LOCAL
HOTĂRÂREA Nr.________
din ___________ 2007
privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Arad
2007 – 2013/2013 - 2020
Consiliul Local al Municipiului Arad,
Având în vedere:
• iniţiativa Primarului Municipiului Arad, domnul Gheorghe Falcă, exprimată în Expunerea de motive nr.81498/14.XII.2007;
• Raportul nr.81358/14.XII.2007 al Direcţiei Comunicare;
• Rapoartele Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Municipal Arad.
În temeiul drepturilor conferite prin art. 36 alin (2) lit. „b”, alin. (4) lit. „e” şi art. 45 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, adoptă prezenta
H O T Ă R Â R E
Art. 1. – Se aprobă Strategia de dezvoltare a municipiului Arad 2007 – 2013/2013 – 2020, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. – Prezenta hotărâre se va duce la îndeplinire de către Primarul Municipiului Arad prin aparatul de specialitate al primarului, de către instituţiile sociale şi de cultură de sub autoritatea Consiliului Local Municipal, precum şi de către societăţile comerciale de interes municipal şi se va comunica prin intermediul Serviciului Administraţie Publică Locală.
Obiectul: Aprobarea Strategiei de dezvoltare a Municipiului Arad
2008 – 2013/2013 – 2020
Referitor la: Expunerea de motive înregistrată sub nr. 81498/14.XII.2007
a domnului Falcă Gheorghe – Primarul Municipiului Arad;
Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană constituie oportunitatea şi mijlocul de a spori calitatea vieţii cetăţenilor din România, alături de toţi cetăţenii europeni. Faptul că ţara noastră este un stat membru UE cu un PIB pe cap de locuitor mult sub media europeană accentuează nevoia de folosire eficientă a resurselor proprii şi a fondurilor comunitare, de stimulare mai activă a investiţiilor străine şi autohtone.
Procesul de planificare pe care l-am parcurs în acest an, în vederea definirii clare a obiectivelor pentru perioada 2008 – 2020 a avut ca scop creşterea capacităţii de a ne dezvolta ca şi comunitate, într-o manieră mai organizată şi mai eficientă.
Realizarea strategiei pe care o supunem aprobării s-a făcut prin consultarea extinsă a diferitelor organizaţii ale comunităţii locale: politice, economice, sociale, etc. inclusiv întâlniri cu cetăţenii din toate cartierele municipiului.
Etapele parcurse în procesul de planificare strategică au fost următoarele:
Etapa I - Consultare externă
Scop: - stabilire viziune, valori şi priorităţi
- identificare obiective strategice generale
Procedura: - consultări publice pe domenii de activitate
- analiză SWOT
Perioada: - 1 februarie – 30 martie 2007
Domenii: 1. Politică
2. Dezvoltare economică
3. Calitatea vieţii
4. Arhitectură, urbanism şi reabilitare urbană
5. Educaţie/Învăţământ
6. Cultură, artă, culte
7. Ordine publică şi siguranţa cetăţeanului
8. Relaţii interetnice
9. Turism, tineret, sport şi agrement
10. Protecţia mediului
11. Mass media
Număr participanţi: 411 persoane
Etapa a II-a – Consultare externă
Scop: - stabilire viziune, valori şi priorităţi
- identificare obiective strategice generale
Procedură: - analiză SWOT
Perioada: 18 iunie – 20 iulie 2007
Număr participanţi: - 2528 persoane
Au fost organizate 20 de consultări publice la care au participat cetăţeni din toate cartierele municipiului. Au fost reţinute toate problemele ridicate de aceştia, centralizate şi procesate. De asemenea, au fost distribuite un număr de 1251 chestionare, dintre care au fost completate 1087 chestionare.
Etapa a III-a – Consultare internă
Scop: - stabilire, viziune, valori şi priorităţi
- identificare obiective strategice generale
Procedură: - consultări pe departamente (tehnic, social, economic,
urbanism)
Participanţi: - 48 persoane – consilieri municipali şi angajaţi din aparatul de
specialitate al Primarului
Etapa a IV-a – Centralizarea problemelor cheie şi a provocărilor
Încheiată la 15 noiembrie 2007.
Etapa a V-a – Identificarea direcţiilor strategice de dezvoltare
Identificarea obiectivelor strategice (SMART)
Încheiată la 15 decembrie 2007.
Etapa a VI-a – Validarea obiectivelor strategice
Termen: 10 ianuarie 2008.
Cea de-a VII-a etapă o constituie adoptarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Arad de către Consiliul Local al Municipiului Arad.
În etapa a VIII-a urmează a fi elaborate strategiile sectoriale pe domeniile prioritare precum şi planurile operaţionale, care vor conţine obiective specifice şi proiecte concrete.
Ultima etapă o reprezintă stabilirea cadrului de implementare, urmărire şi coordonare a aplicării strategiei.
Metodologia de lucru a vizat următoarele elemente principale:
1. Realizarea analizei preliminare: istoricul comunităţii, analiza de mediu, analiza cadrului strategic la nivel naţional, regional şi judeţean;
2. Stabilirea viziunii asupra dezvoltării strategice a comunităţii;
3. Analiza sectorială a domeniilor strategice principale, realizată pe domenii de activitate;
4. Stabilirea domeniilor strategice principale:
4.1. Economie - dezvoltare dinamică
- diversitate
- competitivitate
4.2. Dezvoltare urbană - urbanism
- infrastructură
- regenerare urbană
- transport
- mediu
4.3. Resurse umane, protecţie socială, sănătate
4.4. Dezvoltare comunitară - cultură
- tineret
- sport
4.5. Turism şi agrement
5. Articularea documentului strategic. A fost elaborat în urma definirii strategiilor sectoriale bazate pe sintezele de lucru şi dezbaterile publice. Acesta este necesar să fie analizat de către consiliul local, de partidele politice şi de societatea civilă din Arad, forma lui finală putând fi asumată ca document de planificare strategică pentru comunitate.
Având în vedere cele de mai sus, precum şi prevederile art. 36 alin. (2) lit. „b”, alin. (4), lit. „e” din Legea administraţiei publice locale, nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare
P R O P U N E M
Aprobarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Arad 2008 – 2013/2013 – 2020 ca document de planificare strategică pentru comunitate, document care este şi va fi al comunităţii.
Societatea civilă, arădenii trebuie să decidă cum va arăta oraşul în care trăiesc şi tot arădenii vor monitoriza punerea în fapt a acestor decizii.
În urma asumării Strategiei de către Consiliul Local se va stabili ordinea priorităţilor, iar prin bugetul municipal acestea vor fi finanţate. În acest fel, alocaţiile financiare şi proiectele multianuale vor beneficia de continuitate în finanţare.
Viziunea comunităţii noastre este următoarea:
În anul 2020, oraşul Arad va deveni o importantă metropolă regională care va impresiona prin centrul istoric reabilitat, dominat de Cetatea Aradului transformată într-un pol turistic de amploare, o comunitate puternică cu impact major în regiune prin dinamismul şi diversitatea economică.
Un centru cultural care va avea impact asupra mediului academic european prin universităţi renumite ce vor oferi oportunităţi pentru o bună pregătire vocaţională, susţinut de o infrastructură de servicii publice dezvoltată, beneficiind de un sistem de circulaţie accesibil şi fluent, întrepătruns de spaţii verzi care vor da o ambianţă plăcută şi vor proteja împotriva poluării, cu unicitatea conferită de accesul direct la Râul Mureş şi rezervaţiile naturale din Parcul Natural Lunca Mureşului.
Un oraş caracterizat de o societate civilă activă, echilibrată şi bine organizată, al cărui sistem de valori va fi bazat pe educaţie, morală şi religie. Un oraş plin de vitalitate, cu oameni prosperi şi politicoşi în care spiritul tolerant dintre etnii şi colaborarea interconfesională au ca rezultat coeziunea comunitară. Un oraş apreciat pentru calitatea vieţii, condus printr-o guvernare locală responsabilă şi îndreptată către cetăţeni, flexibil şi progresiv în anticiparea nevoilor comunităţii.
DIRECTOR EXECUTIV,
Claudia Macra
PRIMARUL MUNICIPIULUI ARAD
Nr.81498/14.XII.2007
Primarul Municipiului Arad,
În temeiul prevederilor art. 36 alin (2) lit. „b”, alin. (4) lit. „e” şi art. 45 alin. (1) din Legea nr. 215/2001, republicată, privind administraţia publică locală, îmi exprim iniţiativa de promovare a unui proiect de hotărâre cu următorul obiect „Aprobarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Arad 2007-2013/2013 – 2020”, în susţinerea căruia formulez următoarea
EXPUNERE DE MOTIVE
Apreciez ca necesară elaborarea şi adoptarea unei Strategii de dezvoltare a municipiului, până în anul 2020, ţinând cont de următoarele considerente:
- prezintă o oportunitate pentru participarea activă a oraşului la construirea unui consens în alegerea şi implementarea strategiei, a scopurilor şi a obiectivelor sale;
- este o modalitate pro-activă şi sistematică de a face faţă schimbării şi a contura viitorul;
- stabileşte priorităţi pentru cea mai bună utilizare a limitatelor resurse umane, financiare şi organizaţionale;
- este un document de planificare strategică pentru comunitate, document care este şi va fi al comunităţii;
- societatea civilă, arădenii trebuie să decidă cum va arăta oraşul în care trăiesc şi tot arădenii vor monitoriza punerea în fapt a acestor decizii.