Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 27-09-2007 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului personalului voluntar din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţe şi a Contractului de Voluntariat - iniţiativa primarului
Nr. 63284/27.09.2007
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 28.09.2007, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
1. Proiect de hotărâre privind Regulamentul de organizare şi utilizare a locurilor de joacă din Municipiul Arad – iniţiativa primarului.
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Cimitir Arad – Micalaca Est”, zona Micălaca Est, Arad, beneficiar Parohia Ortodoxă Română – Micălaca Veche Arad, proiect nr. 34/2007, elaborat de SC STACONS SRL – iniţiativa primarului.
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului personalului voluntar din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţe şi a Contractului de Voluntariat – iniţiativa primarului.
Până la data de 11.10.2007, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 28.09.2007, între orele 8,00-17,00, la Centrul de Informare Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD AVIZAT
MUNICIPIUL ARAD PROIECT SECRETAR
CONSILIUL LOCAL DOINA PAUL
Pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din Serviciul Voluntar
pentru Situaţii de Urgenţe şi a Contractului de Voluntariat
Consiliul Local al Municipiului ARAD,
Avînd în vedere :
- Iniţiativa Primarului Municipiului ARAD, exprimată în expunerea de motive înregistrată cu nr.__________din______________ ;
- Raportul nr.____________________ al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, privind aprobarea Statutului personalului voluntar si al Contractului de Voluntariat ;
- Avizele Comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local al Municipiului ARAD ;
- Prevederile Legii 195 / 20.04.2001- Legea voluntariatului şi a H.G. 1579 / 08.12.2005- pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţe ;
În temeiul prevederilor art. 36, aln.(1),aln.(2),lit.a,aln(3),lit.b,art.44,art. 45,aln.(6), art. 63, aln.(1),lit.d, din Legea nr. 215 /23.04.2001- a administraţiei publice locale, republicată,
HOTĂRĂŞTE
ART.1 Se aprobă Statutul personalului voluntar din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă ;
ART.2 Se aprobă Contractul de Voluntariat care se încheie cu personalul voluntar din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ SECRETAR
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă
Redactat /Dactilografiat – Pojar Constantin-Iuluan Cod : PMA-S1-01
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă
Nr.___________ din _____________
În temeiul prevederilor art. 45 din Legea 215/23.04.2001 – legea administraţiei
publice locale şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Local al Municipiului ARAD, îmi exprim iniţiativa de promovare a unui proiect de hotărîre cu următorul obiect : aprobarea Statutului personalului voluntar din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi a Contractului de Voluntariat care trebuie încheiat cu acesta,în susţinerea caruia formulez următoarea :
EXPUNERE DE MOTIVE
Avînd în vedere :
- Hotărîrea de Guvern nr. 1579 / 08.12.2005 – pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, art. 1,2 şi Legea 195 / 20.04.2001 – Legea voluntariatului, art. 2 ;
Apreciez ca fiind oportună adoptarea unei hotărîri de consiliu prin care se aprobă Statutul personalului voluntar din Serviciul voluntar pentru Situaţii de Urgentă şi Contractul de voluntariat pe care voluntarii trebuie să-l semneze , pentru a putea fi folosiţi în folosul comunităţii, în situaţii de urgenţă .
Aprobarea acestor documente, va face posibilă începerea selecţionării personalului voluntar, în coformitate cu H.G. 1579/08.12.2005, art. 4, în limita fondurilor disponibile, aprobate .
Primar
ing.GHEORGHE FALCĂ
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă
Redactat / Dactilografiat – Pojar Constantin-Iulian
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă
Nr.___________ din __________________
RAPORT
privind aprobarea Satutului personalului voluntar din Serviciul Voluntar
pentru Situaţii de Urgenţă şi a Cotractului de Voluntariat
În conformitate cu prevederile Legii 215 / 23.04.2001- Legea administraţiei publice locale, art. 36, aln.(1), aln.(3), lit.b; art. 63, aln.(1), lit.d, prin hotărîre de consiliu se aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice, precum şi organigrama acestora, respectîndu-se prevederile legale de selecţionare a personalului care încadrează aceste servicii .
În conformitate cu prevederile Legii nr. 481/08.11.2004 – privind protecţia civilă, art.15, aln.1,2,3; art.17,19, 32, 60, servicile voluntare pentru situaţii de urgenţă, prticipă, în funcţie de dotare şi pregătire, la limitarea şi înlăturarea urmărilor situaţiilor de urgenţă, împreună cu formaţiunile specializate de protecţie civilă şi seviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă H.G.nr.1579 / 19.10.2006 – pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare, prevede următoarele, citez :
,,ART.1 Prezentul statut reglementează selecţionarea, promovarea şi facilitarea participării personalului voluntar, în spiritul solidarităţii civice, la acţiunile organizate de autorităţile administraţiei publice locale în cadrul serviciilor de urgenţă voluntare, precum şi drepturile şi obligaţiile acestuia .
ART.2 (2) Beneficiar al voluntariatului este comunitatea în folosul căreia se dsfăsoară activitatea de voluntariat, reprezentată de consiliul local care a constituit, potrivit legii, serviciul public voluntar pentru situaţii de urgenţă, denumit serviciude urgenţă voluntar .
(3) Consiliul local în subordinea căruia funcţionează serviciul de urgenţă voluntar încheie contract de voluntariat cu fiecare persoană selecţionată, în codiţiile prezentului statut .”
Avînd în vedere prevederile ART.4, pct.2, aln.a, b, a aceleaşi H.G., precizată la aliniatul precedent, unde se prevede specializările pe care trebuie să le aibă personalul selecţionat, numărul voluntarilor va fi destul de mic, ceea ce presupune cheltuieli mici la bugetul local .
Anexăm alăturat proiectul de statut şi de contract, alături de o estimare a valorii băneşti a facilităţilor pe care să le acordăm voluntarilor .
Avînd în vedere legalitatea şi oportunitatea propunerii susţinute, în proiectul de hotărîre, propunem Consiliului Local al Municipiului ARAD aprobarea hotărîrii .
Şef Serviciu Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă
Pojar Constantin-Iulian
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă
Redactat / Dactilografiat – Pojar Constantin-Iulian
STATUTUL
PERSONALULUI VOLUNTAR DIN SERVICIILE DE URGENŢĂ VOLUNTARE
CAP.1 DISPOZIŢII GENERALE
Art.1 Prezentul statut reglementează selectionarea, promovarea si facilitarea participarii personalului voluntar, în spiritul solidaritaţii civice, la acţiunile organizate de autoritaţile administraţiei publice locale în cadrul serviciilor de urgenţă voluntare ,precum şi drepturile si obligaţiile acestuia .
Art. 2 În sensul prezentului statut, prin voluntariat se întelege activitatea de interes public desfăşurată benevol de persoane fizice în serviciile publice de urgenţă
voluntare, în cadrul unor raporturi juridice, altele decît raportul juridic de muncă .
-Beneficiar al voluntariatului este comunitatea în folosul careia se desfasoara activi-tatea de voluntariat, reprezentată de consiliul local ARAD.
-Consiliul local ARAD încheie contract de voluntariat cu fiecare persoană selectiona- tă, în condiţiile prezentului statut. Art.3 Principiile care stau la baza exercitării voluntariatului în serviciile de urgenţă sunt: a) implicarea activă a voluntarului în viata comunitaţii ; b) selectionarea voluntarilor fară discriminari de sex, religie sau naţionalitate, pe baza egalitaţii de şanse ;
c) participarea ca voluntar numai pe baza consimţămîntului scris, exprimat prin semnarea contractului de voluntariat ; d)încadrarea şi promovarea voluntarului conform pregatirii şi, respectiv, rezultatelor obţinute în cadrul serviciului de urgenţă voluntar ; e)asumarea liber consimţită de catre voluntar a suportării riscurilor pe care le presupune activitatea în serviciul de urgenţă voluntar.
Cap.2 CONDIŢII DE ÎNCADRARE A PERSONALULUI VOLUNTAR
Art. 4 Persoana care solicita să se încadreze ca voluntar în serviciile de urgenţă voluntare trebuie să îndeplineasca urmatoarele conditii : a) să aiba domiciliul pe raza municipiului ARAD ; b) să aiba vîrsta intre 18 si 50 ani ; c) să fie apt din punct de vedere medical ; d) să posede documente care să îi ateste pregatirea în specializarea pentru care încheie contractul de voluntariat ; e) să nu fi fost condamnat pentru săvirsirea de infracţiuni cu intenţie ; f) să nu fi pierdut anterior calitatea de volntar în serviciul de urgentă voluntar în conditiile art.10, lit.c ; La încheierea contractului de voluntariat au prioritate persoanele care: a) au satifăcut serviciul militar în termen sau termen redus, în specialitatile : pompieri, auto, protecţie civilă, geniu, transmisiuni, chimie, medicină, marină .
b) au absolvit cursurile specifice adaptarii la misiuni şi la executarea acţiunilor de intervenţie in situaţii de urgenţă / dezastre.
CAP.3 CONTRACTUL DE VOLUNTARIAT
Art.5.1.Voluntariatul se desfaşoară pe baza unui contract încheiat în forma scrisă, sub sanctiunea nulitaţii absolute, între voluntar şi consiliul local ARAD,în condiţiile libertaţii contractuale a părţilor şi cu respectarea dispoziţiilor prezentului statut.
5.2.Contractul de voluntariat se încheie în două exemplare originale,din care unul se înmînează voluntarului, iar cel de-al doilea se păstreaza la seful servicilui de urgentă voluntar.
5.3.Contractul de volutariat se încheie pe o perioada de 5 ani si se reînnoieşte tacit dacă una din parţi nu îşi exprimă în scris, intenţia de denunţare a contractului cu 15 zile înainte de expirarea termenului pînă la care a fost încheiat .
5.4.Primul contract de voluntariat cuprinde o perioadă de probă de 6 luni, inclusă în durata totală a acestuia, care se finalizează cu teste şi verificări practice ; în perioada de probă părţile pot rezilia contractul din proprie initiativă .
5.5.Contractul cu persoanele care nu promovează testele şi verificarile prevazute la aln. 4 se reziliază de plin drept.
Art.6.1.Consiliul local ARAD, prin serviciul de voluntari în situaţii de urgenţă are obligaţia să informeze semestrial instituţiile şi operatorii economici ai caror salariaţi fac parte din serviciul de urgenţă voluntar despre programul si activitaţile de pregatire ale acestora.
6.2.Instituţiile si operatorii economici vor facilita salariaţilor prevazuţi la aln.1 participarea la activitaţile de pregatire şi de intervenţie ale serviciului de urgentă
voluntar.
CAP.4 DREPTURI SI OBLIGATII
Art.7 DREPTURI
Principalele drepturi de care beneficiază voluntarul din serviciile de urgenţă voluntare sînt:
a) desfaşurarea activitaţii în concordanţă cu capacitatea şi disponibilitatea sa ;
b) participarea activă la elaborarea şi derularea programelor în domeniul situaţiilor de urgenţă ;
c) încadrarea în serviciu pe funcţii corespunzatoare pregatirii sale profesionale;
d) asigurarea de catre consiliul local ARAD a desfăşurării activităţilor în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura si caracteristicile activităţii respective ;
e) asigurarea, de catre consiliul local ARAD, în condiţiile legii, împotriva riscurilor de accident şi de boală ce decurg din natura activităţii, cu plata primelor de asigurare de catre consiliul local ARAD; în lipsa asigurării sau în cazul neplăţii primelor
de asigurare, costul prestaţiilor medicale se suportă integral de catre consiliul local ARAD ;
f) eliberarea de catre consiliul local ARAD a unui certificat nominal care să ateste calitatea de voluntar în serviciul de urgenţă voluntar ;
g) durata timpului de lucru va fi de 40 ore săptamînal, în condiţii deosebite 48 ore săptămînal (8 ore zilnic, exceptional 10 ore zilnic) în conformitate cu art.108 şi urmatoarele din legea 53/2003-Codul muncii ;
h) păstrarea locului de muncă şi a drepturilor salariale la instituţia/operatorul economic la care este angajat, pe perioada în care participă la intervnţii, cursuri de pregatire sau concursuri profesionale ;
i) controlul medical anual, asigurat gratuit de consiliul local ARAD ;
j) gratuităţi pe mijloacele de transport în comun, pe perioada intervenţiei, cursurilor de pregatire şi antrenament, exerciţiilor şi aplicaţiilor tactice, desfăşurate pe teritoriul administrativ al municipiului ARAD,pe bază de delegaţie de serviciu ;
k) uniformă, echipament de protecţie, aparatură si mijloace de înstiinţare, asigurate gratuit de consiliul local ;
l) exonerarea de răspundera materială pentru daunele produse pe timpul acţiunilor de intervenţie executate cu respectarea procedurilor specifice ;
m) drepturi de deplasare, cazare, diurnă, în conformitate cu reglementările în vigoare, asigurate de consiliul local ARAD, pe timpul cît se află la cursuri de pregatire şi
concursuri profesionale organizate în afara localitaţii în care funcţionează serviciul de urgenţă voluntar ;
n)compensaţii în bani pentru timpul efectiv de lucru prestat la intervenţii şi la celelalte activităţi prevazute în programul serviciului de urgenţă voluntar; cuantuml orar
al compensaţiei acordate volutarului se stabileşte şi se achită de consiliul local ARAD şi
nu poate fi mai mic decît cuantumul orar calculat la valoarea salariului lunar minim pe
economie ;
o) să beneficieze de reducere la impozitul local anual :
- impozit pe locuinţă cu 50 %
- impozit pe teren cu 50 %
Art.8 OBLIGAŢII
Principalele obligaţii ale voluntarului din serviciul de urgenţă voluntar sînt următoarele:
a) să respecte cu stricteţe clauzele contractuluide voluntariat ;
b) să execute sarcinile primite si atributiunile stabilite prin fişa postului ;
c) să respecte confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în cadrul activitaţii de voluntariat ;
d) să respecte timpul de prezentare, în caz de alertă, la locul stabilit de şeful serviciului voluntar, prevazut în contractul de voluntariat ;
e) să participe la cursurile de instruire, exerciţiile, antrenamentele de specialitate organizate sau stabilite de consiliul local ARAD ;
f) să utilizeze în condiţii de eficienţă, eficacitate şi economicitate, bunurile aflate în folosinţa serviciului de urgenţă voluntar şi să acţioneze pentru păstrarea mijloacelor tehnice din dotarea acestuia în perfectă stare de funcţionare ;
g) să sesizeze organele în drept despre neregulile din domeniul de acivitate constatate în sectorul de competentă ;
h) să fie respectuos, cuviincios, corect în relaţiile cu personalul serviciului de urgenţă voluntar şi să dovedeasca solicitudine şi respect faţă de orice persoană ;
i) să acorde sprijin colegilor pe timpul executării misiunilor şi intervenţiilor ;
j) să fie disciplinat şi să dovedească probitate profesională şi morală în întreaga sa activitate ;
k) prin întregul său comportament să se arate demn de considerarea si încrederea impuse de statutul de voluntar ;
l) să îşi probeze calitatea de voluntar, în exercitarea atribuţiunilor specifice, cu legitimaţia eliberată de beneficiarul voluntariatului ;
m) personalul voluntar din serviciile de urgenţă voluntare are obligaţia să poarte uniforma, echipament de protecţie şi însemnele distinctive ale serviciului de urgenţă voluntar pe timpul antrenamentelor, exerciţiilor, aplicaţiilor şi intervenţiilor.
Art.9 RECOMPENSE
Pentru acte de eroism, curaj şi devotament în executarea unor misiuni, precum şi pentru merite deosebite în îndeplinirea îndatoririlor ce-i revin, personalul voluntar poate beneficia de urmatoarele recompense materiale şi morale:
a) mulţumiri verbale si scrise ;
b) scrisori de mulţumire personale sau adresate instituţiei ori operatorului economic care are calitatea de angajator în raport cu voluntarul ;
c) evidenţierea în mass-media locală şi centrală a acţiunilor întreprinse de voluntar ;
d) citarea prin ordin de zi al Inspectorului Şef al Inspectoratului Judetean pentru Situaţii de Urgenţă ;
e) acordarea, în condiţiile legii, de titluri onorifice, decoraţii şi premii în obiecte şi bani.
Art.10 SANCŢIUNI
Pentru abateri de la regulile de disciplină, neîndeplinirea îndatoririlor sau a condiţiilor contractuale, personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare i se pot
aplica urmatoarele sanctiuni:
a) avertisment ;
b) suspendarea dreptului de a activa în cadrul serviciului de urgenţă voluntar, precum şi a drepturilor aferente, pe o perioadă cuprinsă între 1 si 6 luni, în funcţie de gravitatea abaterii ;
c) rezilierea contractului ;
CAP. 5 INCETAREA CONTRACTULI DE VOLUNTARIAT
Art. 11.1.Contractul de voluntariat înceteză de drept cînd voluntarul împlineste vîrsta 55 ani, nu mai îndeplineşte condiţiile prevazute la art.4 lit.a,c,e, precum şi în caz de deces ;
11.2.Prelungirea contractului menţionat la aln.1 cu 1 an, reînnoibil de maximum 4 ori, poate fi acordată voluntarului, în baza solicitării scrise a acestuia, însoţită de certificatul medical care să ateste starea de sanatate ;
11.3.După încetarea contractului de voluntariat, voluntarul poate îndeplini functii onorifice şi /sau activităţi de consultanţă în cadrul serviciului de urgenţă voluntar . Art.12 Dacă pe parcursul contractului de voluntariat intervine, independent de voinţa părţilor, o situaţie de natură să îngreuneze executarea obligaţiilor ce revin voluntarului, contractul va fi renegociat, iar dacă situaţia face imposibilă executarea în
continuare a contractului, acesta va fi reziliat de plin drept ;
Art.13 Renegocierea contractului de voluntariat se face la cererea scrisă a uneia dintre părţi, formulată în termen de 15 zile, de la data la care a intervenit situaţia prevăzuta la art.12 ;
Art.14 Denunţarea unilaterala a contractului de voluntariat are loc din iniţiativa voluntarului sau a beneficiarului voluntariatului, cu un preaviz de 15 zile, cu obligaţia prezentării motivelor ;
Art. 15 Litigiile izvorîte din încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului de voluntariat sînt de competenţa instanţelor judecătoreşti, dacă parţile contractuale nu le pot rezolva pe cale amiabilă .
CAP. 6 DISPOZIŢII TRANZITORII ŞI FINALE
Art. 16 Executarea obligaţiilor contractuale ce revin voluntarului din serviciul de urgenţă voluntar nu se poate face prin reprezentare .
Art.17 Răspunderea pentru neexecutarea sau pentru executarea necorespunzatoare a contractului de voluntariat este supusa regulilor prevăzute în codul civil.
Art. 18 Activitatea de voluntar în serviciul de urgenţă voluntar este incompatibilă cu exercitarea funcţiilor de primar, viceprimar, secretar al primăriei şi consilier local.
Art. 19 Seful serviciului de urgenţă voluntar ţine, pentru întregul personal voluntar, un dosar individual care cuprinde toate documentele referitoare la contractul de
voluntariat, încadrare, avize, renegocierea, încetarea activitatii, situaţia medicală, recompense şi sancţiuni, copii după diplome, atestate, rezultate la cursuri, copii C.I.,etc.
ANEXA 1
la statut
ROMANIA
JUDETUL ARAD
Consiliul local al municipiului ARAD
CONTRACT DE VOLUNTARIAT
nr_____________, încheiat astăzi ______________
A. PĂRŢILE CONTRACTULUI
1. Beneficiarul contractului:
Consiliul local al municipiului ARAD, cu sediul în ARAD, B-dul REVOLUŢIEI nr.75 reprezentat prin domnul primar____________________________, în calitate de __________________________
2.Voluntar : domnul __________________________________, fiul lui __________
________________ şi al ________________________ născut(a) în anul ___________
luna _____________ ziua __________, în oraşul(comuna) _______________________
judeţul ______________ domiciliat în _________________ str .___________________
_________ nr._____ bl._____ sc._____ et______ ap______localitatea______________
judeţul_______________ posesor al C.I.seria _____ nr .____________eliberat de_____
_____________________ la data de _______________ cod numeric personal _______
________________________ absolvent a ___________________________________
de profil _________________________ cu vechime de _________________________
angajat al _____________________________________________________________
B. OBIECTUL CONTRACTULUI
Prestarea de activităţi în domeniul situţiilor de urgenţă, conform Statutului personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare.
C. DURATA CONTRACTULUI
5 ani, cu posibilitatea prelungirii, în condiţiile Statutului personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare.
D. ZONA DE DESFASURARE A ACTIVITĂŢII
a) În teritoriul administrativ-teritorial al municipiului ARAD
b) Pe teritoriul localităţilor învecinate, în baza contractelor de intervenţie încheiate între consiliile locale .
E. ATRIBUŢIILE POSTULUI Cele prevazute în fişa postului, anexă la contractul de voluntariat .
F. CONDIŢII DE ACTIVITATE
Activitatea se desfasoară în confomitate cu legislaţia în vigoare, conform condiţiilor
specifice .
G. DURATA ACTIVITĂŢII
Activitatea este nenormată, dar respectă prevederile art.108 şi urmatoarele din Codul muncii .
H. DREPTURILE SI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR PRIVIND
SECURITATEA SI SANATAEA ÎN MUNCĂ
1. Clauze contractuale
a) asigurarea de către consiliul local a desfăşurării activităţilor în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura şi carateristicile activităţii respective ; b) asigurarea, de către consiliul local, în condiţiile legii, împotriva riscurilor de accident şi de boală ce decurg din natura activităţii, cu plata primelor de asigurare de către consiliul local ; în lipsa asigurării sau în cazul neplăţii primelor de asigurare, costul prestaţiilor medicale se suportă integral de către consiliul local ;
c)durata timpului de lucru va fi de 40 ore săptămînal, în condiţii deosebite 48 ore (8 ore zilnc, excepţional 10 ore zilnic ) în conformitate cu art. 108 şi următoarele din legea 53/2003 – Codul muncii ;
d) controlul medical anual, asigurat gratuit de consiliul local ;
e) gratuităţi pe mijloacele de transport în comun aflate aflate sub autoritatea consiliui
local, pe timpul intervenţiei, pe baza delegaţiei de serviciu ;
f) echipament de protecţie, uniformă, aparatură şi mijloace de înştiinţare, asigurate
gratuit de consiliul local ;
g) drepturi de deplasare, cazare, diurnă, în conformitate cu reglementările în vigoare,
asigurate de consiliul local, pe timpul cît se află la cursuri de pregătire şi concur- suri profesionale organizate în afara localităţii ; h)compensaţii în bani pentru timpul efectiv de lucru prestat la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în program ; cuantumul orar nu poate fi mai mic decît cuantumul orar calculat la valoarea salariului minim pe econimie ;
i) să beneficieze de reducere la impozitul local anual :
- impozit pe locuinţă cu 50 %
- impozit pe teren cu 50 %
2 . Alte clauze
a) Perioada de preaviz este de 15 zile
I. DREPTURI SI OBLIGAŢII ALE PĂRIŢLOR
1. VOLUNTARUL
1.1. Drepturi
a) să fie repartizat pe post conform pregătirii ;
b) să beneficieze de măsuri de securitate şi sănatate a muncii ;
c) să beneficieze de formare profesională ;
d) să desfăşoare activitatea în concordanţă cu capacitatea şi disponibilitatea sa ;
1.2. Obligatii
a) prezentarea la intervenţie în termen de __________de la anunţare ;
b) respectarea disciplinei în timpul activităţilor ;
c) respectarea măsurilor de securitate şi sănatate a muncii, a măsurilor de prevenire a incendiilor ;
d) păstrarea secretului de serviciu ;
e) să poarte în mod corespunzător uniforma, ţinuta de protecţie, aparatura si mijloacele de instiintare ;
f) să folosească tehnica de intervenţie potrivit prescripţiunilor tehnice specifice ;
g) să participe la cursuri de pregătire, antrenamente, verificări, exerciţii şi aplicaţii specifice .
2.BENEFICIARUL OCNTRACTULUI
2.1.Drepturi
a) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru voluntari ;
b) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu ;
c) să constate săvîrşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunză-
toare potrivit legii ;
d) să verifice periodic modul de întretinere, păstrare şi folosire a aparaturii şi materialelor primite de voluntar de la beneficiarul contractului şi să aplice sanctiunile
pecuniare la constatarea deteriorărilor acestora, din vina voluntarului .
2. Obligaţii
a) să acorde voluntarului toate drepturile ce decurg din contractul de voluntariat ;
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice pentru desfăşurarea activitaţilor specifice ;
c) să informeze voluntarul asupra condiţiilor şi relaţiilor de muncă ce privesc desfăşurarea activităţilor specifice ;
d) să elibereze, la cerere, documentele care atestă calitatea voluntarului ;
e) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale voluntarului ;
J. DISPOZIŢII FINALE
1.Prevederile prezentului contract se completează cu dispoziţiunile Statutului personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare .
2.În executarea contractului de voluntariat, voluntarul se subordoneaza conducerii beneficiarului voluntariatului cu care a încheiat contractul .
3. Modificarea contractului de voluntariat se poate face la cererea scrisă a uneia din părţi, formulată în termen de 15 zile de la data la care a intervenit situaţia de natură a aduce modificarile contractuale .
4.Prezentul contract de voluntariat individual s-a încheiat în 2 exemplare,cîte unul pentru fiecare parte.
Benficiarul voluntariatului Voluntar
Nume si prenume Nume si prenume
Prezentul contract se prelungeşte conform H.G.nr.1579/2005 astfel:
1.___________________________________________________________________
2.___________________________________________________________________
3.___________________________________________________________________