Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 21-09-2006 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Construire clădire P +2E şi amenajare două terenuri de sport în Arad, str. E. Murgu FN - proiectant S.C. PROIECT LINIA B S.R.L., beneficiar S.C. CALZATURIFICIO FULVIA S.R.L., proiectul 30/20
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 22.09.2006, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
1. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Construire clădire P +2E şi amenajare două terenuri de sport în Arad, str. E. Murgu FN - proiectant S.C. PROIECT LINIA B S.R.L., beneficiar S.C. CALZATURIFICIO FULVIA S.R.L., proiectul 30/2006 - iniţiativa primarului.
Până la data de 05.10.2006, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 22.09.2006, între orele 8,00-17,00, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
S.C. PROIECT LINIA B S.R.L.
Proiectare construcţii civile şi industriale
Arad, Bd. Decebal nr 12. tel/ fax 0257 – 280720; 0257 – 281254; 0745 – 656493
MEMORIU TEHNIC
1. ELEMENTE DE RECUNOASTERE A INVESTIŢIEI.
Denumirea lucrării : CONSTRUIRE CLĂDIRE P + 2 E şi amenajare
două terenuri de sport
Mun. Arad – str. E.Murgu f.n.
Număr proiect : 168/2005
Faza de proiectare : Plan urbanistic de detaliu si caiet de sarcini
Beneficiar : S.C. CALZATURIFICIO FULVIA S.R.L.
Loc. Arad, str.E.Murgu f.n.
Proiectant : S.C. PROIECT LINIA B S.R.L.
2. OBIECTUL STUDIULUI.
Prezenta documentaţie de urbanism s-a întocmit la comanda beneficiarului pentru stabilirea şi crearea condiţiilor de amplasare şi amenajare pe terenul din Arad, str. E.Murgu f.n. a unui imobil P + 2E a două terenuri de sport .
Terenul este proprietatea beneficiarului, obiectivul propus nu afectează statutul juridic al terenului situat în Arad – str. E.Murgu f.n.
Pe terenul studiat se propune amplasarea, realizarea şi menţinerea pe întreaga durată de existentă a construcţiilor de către investitor a nivelului şi cerinţelor de calitate conform legislaţiei şi standardelor în vigoare, cu respectarea normelor de protecţie a mediului, a normelor legale de igienă şi sănătate publică .
Investitorul v-a respecta normele calităţii în construcţii în toate etapele care concură la conceperea, realizarea, exploatarea şi postutilizarea obiectivului propus.
Din documentaţie rezultă condiţiile de amplasare şi realizare a acestor construcţii în condiţiile particulare generate de teren, de vecinătăţile acestuia şi cerinţele funcţionale.
3. REFERIRI LA STUDII ANTERIOARE.
Pentru stabilirea condiţiilor de amplasare a construcţiilor şi a incintei s-au avut in vedere prevederile şi condiţiile generale cuprinse pentru acest teren în "Planul urbanistic general al oraşului Arad", faptic terenul fiind amplasat în UTR38, care în conformitate cu regulamentul aferent PUG este în intravilanul municipiului Arad .
Terenul studiat este inclus în ansamblul urban al Mun. Arad.
4. ANALIZA SITUATIEI EXISTENTE.
4.1. Folosinţa terenului
Clădirea şi cele două terenuri de sport se propun în incinta proprietăţii beneficiarului de 9754 mp. Clădirea va avea o lungime de 48,0 m şi o lăţime variabilă între 15,0 – 6,8 m orientată E – V având un regim de înălţime P + 2E şi destinaţia clădire de deservire a activităţii sportive care se va desfăşura pe cele două terenuri de minifotbal alăturate . Aceste două terenuri au dimensiuni în plan de 46,60 x 26,60 m şi au posibilitatea desfăşurării activităţii şi pe timp de iarnă, deoarece vor avea o structură uşoară cu care se vor acoperii ( prelată ).
Se învecinează astfel
- N – strada E.Murgu
- S – teren viran proprietate privată
- V – teren viran proprietate privată
- E - proprietate privată
Terenul pe care se propune amplasarea imobilului este un teren intravilan, cu construcţii – teren proprietate privată , este un teren plat, cu o stabilitate asigurată CTN mediu ~108 NMB.
Terenul se află într-o zonă cu funcţiuni mixte – comerţ engros, depozite, spaţii de producţie cu clădiri amplasate la frontul stradal şi retrase şi un regim de înălţime P, P+1E .
4.3. Analiza geotehnică
Pentru determinarea condiţiilor de fundare corespunzătoare amplasamentului s-a întocmit un studiu geotehnic.
Ca o concluzie cu caracter informativ ce se poate desprinde
în aceasta faza de proiectare constând în date geotehnice executate in zona amplasamentului propus menţionăm : terenul este plan şi are stabilitate generală asigurată :
- stratificaţia este constituita din :
- umplutură necontrolată
- argilă cafenie gălbuie cu concreţiuni calcaroase plastic vârtoasă
- argilă prăfoasă nisipoasă cafenie gălbuie plastic consistentă
Se recomanda aşezarea fundaţiilor pentru obiectivul propus – P + 2E la adâncimea de 1,20 m. Cota de fundare se va alege in funcţie de caracteristicile constructive si funcţionale ale obiectivului propus.
Apa subterana la data efectuării forajului ( decembrie 2005 )a fost interceptata la adâncimea de 3,40 m faţă de cota terenului natural actual , cu potenţial de urcare.
Presiunea convenţionala ce se va lua in calcul pentru Df = 2,00 m şi b = 1,00 m este Pconv = 230 KPa .
Din punct de vedere seismic amplasamentul se încadrează in zona seismica de calcul "D" (Ks = 0.16 si Tc = 1,0 s).
4.4. CAILE DE COMUNICAŢIE.
4.4.1. Situaţia existenta
Terenul se află în zona cu funcţiuni mixte pe strada E.Murgu , pe care se găsesc şi următoarele utilităţi :
- reţea de apă potabilă şi hidranţi de incendiu
- reţea de canalizare menajeră
- LEA de medie tensiune pe latura nord - vestică.
5. STABILIREA MODULUI DE ORGANIZARE URBANISTICA SI REGLEMENTARI.
5.1.1. Elemente de temă
Clădirea se amplasează coliniar N – S, paralel cu limita de proprietate N – E , având un acces pietonal şi un acces auto care se vor realiza pe nişte alei dalate cu dale ecologice intercalate cu spaţii verzi.
Terenurile de sport se vor amplasa paralel cu strada E.Murgu, realizându-se un acces pietoinal şi auto cu parcări aferente, care se vor realiza cu dale ecologice intercalate cu spaţii verzi.
Clădirea va avea
- fundaţii continue şi izolate din beton armat
- structură zidărie portantă cu sâmburi b.a
- planşeu b.a
- şarpantă metalică cu învelitoare tip copertină
- compartimentări zidărie 7,5; 12,5; 25 cm
- tâmplărie interioară şi exterioară aluminiu cu geam termopan
Construcţia propusă va avea următoarele spaţii funcţionale :
- parter - club recepţie, casa scării, hol cu grupuri sanitare, oficiu, depozit, vestiar, hol, duşuri şi grupuri sanitare, vestiar, patru depozite, uscător , terasă şi scară circulabilă exterioară.
- etaj I - restaurant, casa scării, garderobă, depozit, spălător pahare, bar, spălător vaselă, comandă preparate, oficiu, două holuri cu două grupuri sanitare pentru personal, bucătărie, spălătot veselă, preparări, depozit, cameră frigorifică, depozit, hol, două duşuri, două grupuri sanitare şi terasă.
- etaj II – terasă, casa scării, vestiar, hol şi două duşuri.
Cele două terenuri de minifotbal au dimensiuni în plan de 46,60 x 26,60 m şi au posibilitatea desfăşurării activităţii şi pe timp de iarnă, deoarece vor avea o structură uşoară cu care se vor acoperii . Structura se va realiza din cadre metalice şi va fi acoperită cu o prelată .
Se vor prevedea : amenajări exterioare, împrejmuiri la frontul stradal şi la limitele de proprietate , accese pietonale şi auto din str. E.Murgu.
Amplasarea clădirii pe parcelă a fost condiţionată de orientarea terenului faţă de punctele cardinale. Forma clădirii a rezultat din necesitatea ca toate faţadele clădirii să fie tratate cu aceeaşi importanţă, ţinându – se cont şi de orientarea faţă de punctele cardinale.
La toate clădirile se va sigura calitatea materialelor şi rezistenţa structurală conf. L 10/1995; se vor pune în operă numai materiale şi utilaje omologate.
5.1.2 Caracteristici tehnice pentru informarea la riscul calităţii în construcţii
Construcţia propusă se incadrează în categoria de importanţă „ C ”
Clasa de importanţă III conf. P100-1/2004
Zona seismică de calcul D ( Ks = 0,16 , Tc = 0,7 sec , ßo = 2,75)
Grad de rezistanţă la foc II – III conf. P118/99.
Risc incendiu mic – sub 420 MJ/mp, după destinaţie nu se clasifică ca şi categorie – pericol de incendiu
Igiena – clădirea are asigurată toate utilităţile necesare funcţionării – apă, canal, gaz , energie electrică.
Sănătatea – toate materialele şi instalaţiile utilizate sunt destinate şi omologate pentru a fi utilizate în mediu folosit de oameni deci riscul unui efect negativ asupra sănătăţii este exclus. Toate spaţiile din imobil sunt încălzite, luminate şi aerisite natural sau mecanic.
Protecţia mediului – prezentul P.U.D crează şi asigură toate condiţiile pentru eliminarea riscului poluării din clădirea propusă – clădire administrativă teren sport – deci rezultă că nu va avea impact negativ asupra mediului în general dar nici local.
- poluarea solului nu este posibilă, destinaţia clădirii elimină riscul activităţilor generatoare de noxe, toate sursele de apă sunt legate şi colectate fără pierderi
- poluare fonică nu există, sursa de zgomot este înafara incintei
- emisiile de gaze sunt sub limite, centrala pe gaz este echipată cu utilaje omologate
- nu există riscul alunecărilor de teren, prăbuşiri, etc.
- deşeurile urbane şi menajere sunt colectate conform regulamentului de salubrizare HCLM 76/2001; în recipiente omologate apoi transportate cu autovehicole adecvate la rampa ecologică ASA.
- deşeurile menajere rezultate de la spaţiile comerciale sunt colectate conform regulamentului de salubrizare HCLM 76/2001; în recipiente omologate apoi transportate cu autovehicole adecvate la rampa ecologică ASA.
- deşeuri industriale toxice nu sunt , nu există activitate productivă în clădire
- plantaţii în zonă nu sunt , în incintă şi pe aliniament se prevăd zone verzi cu vegetaţie de talie mică şi mijlocie
- terenuri degradate nu sunt în zonă iar activitatea sportivă nu prezintă riscul degradării terenului
- bunuri de patrimoniu, resurse naturale, puncte de atracţie turistică nu sunt pe amplasament, nu se pune problema de realbilitare urbană sau peisagistică.
Pe baza acestor elemente , în concordanţă cu HG 1076/2004 anexa 1 apreciem :
- PUD este în concordanţă cu prevederile legale privind amplasamentul, natura şi amploarea investiţiei
- este aliniat cu principiile dezvoltării durabile
- nu generează sau cuprinde probleme relevante majore pentru mediu, locuirea nu este o activitate poluantă
- nu este relevantă ca amploare loc, destinaţie pentru programele naţionale sau comunitare de mediu.
Ca atare nu face obiectul prevederilor HG 1076/2004 cap. II art. 5/3
care precizează că se impun evaluării de mediu numai documentaţiile ce cuprind investiţii ce pot avea efecte semnificative asupra mediului.
5.2. PROPUNERI DE ORGANIZARE A TERENULUI
Pe suprafaţa de teren analizată se construieşte un imobil în Sc = 466,17 mp, Sd = 1094,21 mp, la care se asigură accesul din strada Eftimie Murgu ; deasemenea se construiesc şi două terenuri de sport în Sc =1196 mp fiecare.
In funcţie de viitoarele necesităţi la AC se va stabili tipul de împrejmuire, de regulă ele vor fi transparente la front şi semitransparente faţă de laturile vecine.
5.3. REGIMUL DE INALTIME.
La construcţia propuse P + 2E ,faţă de CTN
- H pazie – 5,77 m
- H coamă – 9,00 m
La terenurile propuse ,faţă de CTN
- H max – 10,90 m
5.4. REGIMUL DE ALINIERE A CONSTRUCTIILOR.
5.4.1. Alinierea terenului
Se respectă alinierea faţă de trama stradală rectangulară din zonă.
5.4.2. Alinierea construcţiilor
Distanţele faţă de limita de proprietate sunt :
- N - 0,00 m
- S - 5,12 m
- E – 0,50 m
- V – 5,00 m
5.5. MODUL DE UTILIZARE AL TERENULUI.
Terenul studiat în zonă este de 17820,0 mp iar cel cu propuneri de 9754,0 mp.
Conform Regulamentului general de urbanism şi CU - POT şi CUT se stabilesc prin PUD.
MLPAT = POT = Sc : St x 100 CUT = Sd : St
În zona studiată
POTex = 4,75 % CUTex = 0,05
POT pr = 11,0 % CUTpr = 0,17
În incinta cu propuneri
POTex = 0 % CUTex = 0
POT pr = 40,0 % CUTpr = 1,0
Conform Regulamentului general de urbanism şi CU - POT şi CUT se stabilesc prin PUD.
5.6. BILANT TERITORIAL AFERENT SUPRAFETEI DE TEREN
STUDIATA.
Conform proiect rezultă
o Supr. studiată 18.880,00 mp
o Supr. incintă propuneri 9.754,00 mp , din care
- construcţii existente 2.593,63 mp
- construcţii propuse min. 2.945,29 mp
- alei, platforme, terase,
circulaţie auto şi pietonală 2.746,28 mp
- spaţii verzi amenajate 1.166,96 mp
- tehnico- edilitare max. 301,84 mp
o Zona studiată 18.880,00 mp
- construcţii existente 3.091,07 mp
- construcţii propuse 2.945,29 mp
- alei, platforme, terase,
circulaţie auto şi pietonală 4.725,26 mp
- spaţii verzi amenajate 4.422,38 mp
- tehnico- edilitare max. 301,84 mp
- străzi 3.394,16 mp
5.6. BILANT TERITORIAL AFERENT SUPRAFETEI DE TEREN
STUDIATA.
Conform proiect rezultă
o Supr. studiată 17820,0 mp
o Supr. incintă propuneri 9754,00 mp ,
5.7. CIRCULAŢIA TERENURILOR.
Terenul propus pentru realizarea imobilului P + 2E şi a terenurilor nu îşi modifică statutul de domeniu privat.
6. ECHIPAREA TEHNICO-EDILITARĂ.
6.1. Alimentarea cu apă + P.S.I
Pe strada Eftimie Murgu cât şi în incintă este reţea de alimentare cu apă + hidranţi de incendiu. Pentru alimentarea cu apă potabilă a obiectivului se propune racordarea la conducta de apă potabilă. Branşamentul de apă pentru obiectiv se va face din viitoarea conductă de înaltă densitate; în incinta proprietăţii în imediata apropiere a limitei de incintă prevăzându-se un cămin de apometru complet echipat pentru posibilitatea contorizării consumului de apă al obiectivului.
6.2. Canalizare
6.2.1 Menajeră
Pe strada Eftimie Murgu este reţea de canalizare menajeră
Pentru colectarea apelor uzate menajere de la obiectele sanitare din clădirea propusă se va realiza o instalaţie interioară de canalizare din ţevi de polipropilenăPP DN= 40; 50 şi 100 mm care se va descărca într-un canal de incintă din ţeavă P.V.C pentru canalizări exterioare DN = 200 mm. Canalizarea exterioară va fi racordată la reţeaua de canalizare menajeră.
6.2.2 PLUVIALĂ
Apele meteorice care cad pe acoperişul obiectivului se vor prelua prin jgheaburi şi burlane de pe acoperişul clădirii şi prin guri de scurgere cu grătar din fontă . Receptorii de ape meteorice se vor racorda la o canalizare pluvială de incintă realizată din conductă P.V.C. pentru canalizări exterioare, prin intermediul căminelor de vizitare realizate din tuburi de beton prevăzute cu capace , canalizările exterioare se vor racorda la viitoarea canalizare pluvială deoarece starda urmează a fi modernizată.
6.3. ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICĂ.
Pe strada Eftimie Murgu există reţea electrică; clădirile existente în incintă sunt racordate la reţeaua electrică , clădirea nouă se va racorda prin LEA de joasă tensiune, cu tablou general şi contor ; se va asigura iluminatul exterior pe latura V spre terenurile de sport precum şi cel de pe carosabilul de acces.
Soluţiile se vor stabili prin PAC prin studiu de soluţie elaborat de furnizor ; se va respecta 17/98, 2118/99
In proiectare, execuţie si exploatare se vor lua toate masurile impuse de normativele I7/98; P118/98; PE107; C300/94; celelalte norme si normative in vigoare, astfel încât sa se elimine pericolele de incendiu, electrocutare, explozie, alte accidente de munca.
6.4 TELEFONIE, TELECOMUNICAŢII
Clădirile existente sunt racordate la instalaţia telefonică, clădirea nou propusă se va racorda la instalaţia telefonică existentă în incintă ; se va asigura accesul la telefonia prin cablu, INTERNET, etc., inclusiv instalaţia antiefracţie.
6.5 TERMICE
În zonă nu există utilităţi de termoficare.
6.6 GAZE
Pe strada Eftimie Murgu există reţea de gaze naturale, la ea sunt racordate clădirile existente şi se va racorda şi clădirea propusă , ea va fi echipată cu centrală proprie pentru încălzire; se vor utiliza numai instalaţii omologate şi cu viză ISCIR; pentru obţinerea cotei de gaz se vor parcurge etapele legale.
6.7. DRUMURI SI SISTEMATIZARE VERTICALĂ.
6.7.1. Situaţia existentă
Amplasamentul obiectivului din str. Eftimie Murgu f.n. este încadrat între următoarele limite:
- N - 0,00 m
- S - 5,12 m
- E – 0,50 m
- V – 5,00 m
Suprafaţa de teren ce urmează a fi ocupată de construcţia propusă va fi de 466,17 mp, cea ocupată de terenuri va fi de 2392 mp , iar cea ocupată de construcţiile existente este de 2593,63 teren înscris în cartea funciară nr. 64090, terenul intravilan viran care are forma trapez conform planului de situaţie .
7. MĂSURI DE PROTECŢIA MEDIULUI, PROTECŢIE SANITARĂ, PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR.
7.1 Salubrizare
Conform celor precizate la cap. 5.1.7 toate deşeurile urbane şi menajere se adună în recipienţi omologaţi şi se transportă la rampa ecologică , nu se produc, depozitează sau utilizează substanţe toxice; curăţatul, măturatul, igienizarea, este sarcina beneficiarului.
7.2 Măsuri de protecţia muncii şi P.S.I
Destinaţia clădirii – clădire servicii şi terenuri de sport – se încadrează în categoria celor fără risc de accidente sau incendii ; pe toată durata proiectării, execuţiei şi exploatării clădirilor se va asigura în totalitate respectarea normelor locale generale şi specifice NTSM şi PSI. Clădirea se va dota cu mijloace de primă intervenţie PSI conform norme. Se va acorda o atenţie deosebită :
- P118/99
- Legea 312/97
- Ordinul MI 775/98
- HCJA 18/2000
- O.G. 003,004 al M.I, precum şi celelalte acte şi normative legale din
domeniu.
7.3 DISFUNCŢIONALITĂŢI
În cazul schimbării parţiale sau totale a destinaţiei clădirii se vor obţine
toate avizele şi acordurile legale;
Conform PUG Arad zona UTR 38 – este destinată industriei nepoluante , condiţie respectată în acest PUD.
7.4 Aspectul exterior al construcţiilor
Considerăm faţadele clădirii ca o abordare unitară în spiritul funcţiunii, funcţionalităţii şu tehnologiei secolului XXI;
7.5 Amenajări exterioare
Nu se propun lucrări de acest gen pe domeniul public, cele din incintă sunt prezentate la capitolul 5.1.5.
7.6 Gospodărirea substanţelor toxice şi periculoase
Nu se folosesc substanţe toxice şi periculoase.
7.7 Lucrări de reconstrucţie ecologică şi prevederi pentru monitoringul mediului
Nu se pune problema unor lucrări de reconstrucţie ecologică.
Întocmit :
Arhitectura: arh. Bus Zoltan
Urbanism arh. Nagy Alexandru – membru R.U.R.
Studiu geo : S.C ATELIER A S.R.L
Ridicare topo: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD