Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 06-09-2006 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu -Construire blocuri de locuinte UTA, incinta Parcului Industrial UTA, proiectant SC Albin Design SRL Deva, proiect nr.15/199/2005, beneficiar SC BLOC 02 UTA SRL- iniţiativa primarului
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de miercuri, 06.09.2006, la intrarea în Primăria Municipiului Arad,
sunt afişate următoarele documente privind:
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Imobil de locuit S+P+1, Arad, str. Ady Endre nr.76”, proiectant BIA arh. Chişbora Lucica, proiect 3/2006, beneficiari Bărnutiu Ioan şi Olga- iniţiativa primarului
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Constuire atelier reparaţii auto, amenajare parcare, str. Ostaşului 26”, proiectant SC PRO URBAN SRL, proiect nr.35/2006, beneficiar SC MERCOM SRL- iniţiativa primarului
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Construire blocuri de locuinte UTA, incinta Parcului Industrial UTA”, proiectant SC Albin Design SRL Deva, proiect nr.15/199/2005, beneficiar SC BLOC 02 UTA SRL- iniţiativa primarului
Până la data de 19.09.2006, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot
depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 06.09.2006, între orele:
8,00- 17,00, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care
pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
Pr. nr. 15/199/2005
CONSTRUIRE BLOCURI DE LOCUINTE UTA
Arad, incinta Parc Industrial UTA
Faza: P.U.D.
MEMORIU DE PREZENTARE
1. Date generale:
-numarul proiectului; 15/199/2005
-denumirea proiectului: CONSTRUIRE BLOCURI DE
LOCUINTE UTA
Arad, incinta Parc Industrial UTA
-faza P.U.D.
-amplasament Arad, incinta Parc Industrial UTA
-categoria de importanta “C”
-beneficiar: S.C. BLOC 02 UTA SRL
-proiectant: S.C. Albin Design Srl Deva
Prezenta documentatie in faza P.U.D. are ca obiect asigurarea conditiilor de amplasare, dimensionare, conformare si servire edilitara a unui ansamblu de blocuri de locuinte. Functiunea dominanta din interiorul zonei studiate, locuirea, se va corela cu vecinatatile imediate si conditionarilor din C.U.
La baza elaborarii documentatiei au stat :
-Programul de dezvoltare a initiatorului in vederea valorificarii in scop social a terenurilor care devin libere ca urmare a dezafectarii unor constructii din incinta Parcului Industrial.
-Certificatul de urbanism nr. 2377 / 2006
-Prevederile P.U.G.
-Suportul topografic sc. 1/5000, pentru incadrarea in zona.
-Suportul cadastral sc. 1/1000.
2. Amplasament, regim juridic
Suprafata imobiliara destinata realizarii blocurilor de locuinte se regaseste in extrasele:
C.F. nr. 71690 - Arad;
C.F. nr. 70745 - Arad;
Terenul se afla in proprietate privata.
3. Incadrarea in localitate
Parcul Industrial UTA este situat in intravilanul municipiului Arad, UTR nr. 41, conform PUG aprobat, destinatie si folosinta actuala : zona industriala.
Vecinatati: -la sud str. Fratii Neumann/Calea A. Vlaicu zona Stadion UTA.
-la vest str. Campul Linistii
-la nord str. Fecioarei
-la est liniile ferate triaj S.C. Astra S.A.
Terenul studiat in cadrul prezentei documentatii este parte integranta din respectivul Parc Industrial si se invecineaza conform planurilor anexate cu str. Poetului spre S, alte cladiri in curs de desfiintare ale fostei uzine la E, cladiri modernizate ale parcului industrial UTA la N si blocuri de locuinte amplasate in conformitate cu planul urbanistic de detaliu aprobat cu Hotararea 155/09.06.2006 a Consiliului Local al Municipiului Arad spre V.
4. Situatia existenta
In perimetrul alocat implementarii ansamblului de locuinte se afla/aflat constructiile fabricii de textile, (construita in 1909) intr-o larga varietate tipologica (hale de productie, birouri, cladiri pentru utilitati etc.) propuse spre desfiintare, in baza unor documentatii intocmite in prealabil si a Autorizatiilor de desfiintare.
Suprafata terenului cercetat (zona limitrofa) in vederea documentarii la elaborarea PUD, este cca. 4,6ha.
Terenul destinat amplasarii blocurilor de locuinte, conform C.U. nr. 2377 / 2006, eliberat de Primaria Municipiului Arad are suprafata de 7.462,0mp si se afla in proprietatea S.C. UTA BLOC 02 SRL + DIUTA SRL.
Terenul din punct de vedere geomorfologic este plan, iar din punct de vedere geotehnic, conform studiului elaborat de catre S.C. Atelier A Srl, Arad, prezinta urmatoarea stratificatie :
0,00 1,30m – umplutura
1,30 3,60m – argila cafenie galbuie cu concretiuni calcaroase plastic vartoasa ;
3,60 5,00m – argila prafoasa nisipoasa cafenie galbuie plastic consistenta.
Se prevede un regim maxim ascensional al apei subterane pana la 1,60m fata de nivelul terenului natural.
Amplasamentul afla in zona seismica D, cu urmatoarele caracteristici : Ks=0,16 ; Tc=1,0sec. Este situat in zona climatica A, conform standardurilor de incarcare cu zapada, respectiv, vant.
5. REGLEMENTARI
Tema program prevede: mobilarea amplasamentului cu cladiri de P+5+M niveluri, din care parterul sa fie ocupat de boxe si garaje individuale, iar nivelurile 1-5 de locuinte, cu posibilitatea ca ultimul nivel (etajul 6) sa se solutioneze in mansarda sau retragere de tip penthouse. Pentru sustinerea solutiei propuse s-a avansat mobilarea amplasamentului.
Structura de rezistenta al cladirilor de locuit va fi tip fagure cu pereti structurali din beton armat monolit, cu deschideri mari, care se dezvolta simetric stanga-dreapta fata de casa scarii. Inchiderile la fatade se vor realiza din tamplarie de P.V.C. cu geamuri termoizolante cu performanta sporita (sticla cu emisivitate redusa-Low E)
5.1. Amplasarea fata de drumurile publice
Latura sudica a amplasamentului se delimiteaza cu str. Poetului, strada paralela cu Calea A. Vlaicu.
5.2. Accese carosabile
Conform H.G. 525/96, anexa 4, s-au asigurat accese carosabile cu legatura la drumul public pentru riverani si autoutilare de interventie, urmand a avea destinatie publica.
In interiorul zonei de locuit s-au prevazut :
-accese carosabile pentru locatari, (accese la parcaje si garaje) dispunerea lor permite implementarea accesului controlat in incinta unitatii de locuit.
-accese de serviciu pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor (aceasta categorie se va dimensiona pentru trafic greu).
Drumurile de deservire sunt de 6,00m latime cu o supralargire de 2,00m, supralargire care confera posibilitatea folosirii ca parcare laterala si de 5,50m latime, cu trotuar pe o singura parte, de 0,75m.
Parcajele din perimetrul unitatilor de locuit vor fi utilizate numai de locatari. Numarul locurilor de parcare indeplineste prevederile normativului P132-93.
Fiecare bloc va avea un numar de cel mult 60 de apartamente, 24 dintre ele vor dispune de catre un garaj iar restul de cate un loc de parcare.
Camerele de locuit din blocuri nu vor avea ferestre spre drumurile de deservire.
Pentru constructia comerciala se va aloca un loc de parcare la 100mp suprafata desfasurata.
5.3. Accese pietonale
Accesele pietonale vor fi conformate astfel incat sa permita circulatia persoanelor cu handicap si care folosesc mijloace specifice de deplasare.
Studiul propune agrementarea terenului liber cu spatii verzi si mobilier urban.
5.4. Racordarea la retelele tehnico-edilitare
Constructiile propuse se vor racorda la retelele de electricitate, telecomunicatii, canalizare, alimentare cu apa si gaze naturale, urmand ca acestea sa fie prevazute si dimensionate corespunzator.
5.5. Realizarea de retele tehnico-edilitare
Extinderile de retele sau maririle de capacitate a retelelor publice se realizeaza de catre investitor sau beneficiar, partial sau in intregime, dupa caz, in conditiile contractelor incheiate cu consiliul local.
Reteaua de canalizare se va realiza in sistem divizor, respectiv o retea pentru ape meteorice si o retea pentru ape uzate menajere.
a. canalizare pluviala
Reteaua de canalizare pluviala se va realiza in zona blocurilor, formata din doua ramuri, conectate la canalizarea pluviala din str. Poetului.
Conductele retelei de canalizare pluviala vor fi amplasate subteran de regula in axul strazilor.
Pentru colectarea apelor meteorice de pe suprafata strazilor vor fi amplasate guri de scurgere carosabile, care sa dirijeze apa spre conductele retelei de canalizare.
Pe traseul retelei de canalizare au fost prevazute camine de racord vizitabile.
Diametrele si pantele conductelor au fost stabilite conform standardelor si specificatiilor din literatura de specialitate.
b. canalizare menajera
Apele uzate menajere provin de la grupurile sanitare din spatiile de productie sau depozitare din ZONA N si N-E (Parc Industrial), si de la grupurile sanitare si bucatariile de la blocurile din ZONA SUD.
In zona de SUD, zona cu blocuri se vor amplasa conducte de colectare pe fiecare strada, conducte ce vor fi racordate la canalizarea din str. Poetului.
La realizarea retelelor de canalizare menajera se vor folosi conducte din PVC tip SN4, pozate subteran, in general sub carosabilul strazilor. Diametrele si pantele conductelor au fost stabilite conform standardelor si recomandarilor din literatura de specialitate printr-un breviar de calcul.
5.6. Inaltimea constructiilor
Regimul de inaltime propus (P+2 si P+5+M) este in conformitate cu particularitatile zonelor adiacente, respectand regula inaltimii in raport cu distanta fata de aliniamentul opus.
Orientarea constructiilor fata de punctele cardinale
Se recomanda evitarea orientarii spre nord a dormitoarelor.
5.7. Spatii vezi
Spatiile verzi prevazute in prezentul studiu cuprind doua tipuri de plantatii: plantatiile in aliniament, ca perdele de protectie stradala, de protectie fata de vecinatatea industriala (nepoluanta) si spatii verzi cu rol decorativ.
Suprafata de spatiu verde reglementata pentru constructii de locuinte se asigura in functie de tipul de locuire, dar nu mai putin de 2mp/locuitor.
Prezenta documentatie aloca pentru spatii verzi si plantatii o suprafata de cel putin 13,00% din suprafata totala a terenului. Estimand un numar de cca. 300 de locuitori, rezulta aproximativ 3,44mp zona verde/locuitor.
Pentru constructiile comerciale vor fi prevazute spatii verzi si plantate, cu rol decorativ si de agrement, in interiorul cladirii sau in curti interioare, 2 – 5% din suprafata terenului alocat (intre str. Poetului si limita terenului aferent blocului de locuinte).
5.8. Imprejmuiri
In conditiile regulamentului de urbanism este permisa autorizarea urmatoarelor categorii de imprejmuiri :
a. imprejmuiri opace, necesare pentru protectia impotriva intruziunilor, separarea unor servicii functionale, asigurarea protectiei vizuale ;
b. imprejmuiri transparente, decorative sau gard viu, necesare delimitarii parcelelor aferente cladirilor si/sau integrarii cladirilor in caracterul strazilor adiacente.
Pentru ambele categorii, aspectul imprejmuirilor se va supune acelorasi exigente ca si in cazul aspectului exterior al constructiilor (blocurilor).
6.0. Procentul de ocupare al terenului-indici tehnici de control
Procentul maxim de ocupare a terenurilor se stabileste in functie de destinatia zonei in care urmeaza sa fie amplasate constructiile si de conditiile de amplasare in cadrul terenului.
Procentul maxim de ocupare a terenurilor pentru destinatia – zona predominant rezidentiala - reglementata in conformitate cu Anexa 2 la RGU, este de 40%.
Bilantul teritorial propus certifica incadrarea in indicii de control din RGU.
BILANT TERITORIAL PROPUS
SUPRAFATA TEREN LIBER S=7.462,00mp 100,00%
BLOCURI DE LOCUINTE Ac=2.467,80mp 33,07%
Adc (P+5+M)=16.508,00mp
CENTRU SERVICII
Adc (P+2)=250,00mp Ac = 100,00mp 1,34%
CAI DE COMUNICATIE RUTIERA, PLATFORME,
ALEI CAROSABILE 3.078,30mp 41,25%
ALEI PIETONALE,TROTUARE 782,20mp 10,48%
ZONE VERZI 1033,70mp 13,85%
P.O.T. PROPUS = 34,41%
C.U.T. PROPUS = 2,232,61
6. Concluzii
Realizarea zonei de locuit pe amplasamentul propus nu va avea implicatii negative asupra vecinatatilor sau a aspectului arhitectural urbanistic. Constructiile si amenajarile exterioare vor contribui la definitivarea zonei ca ambient si functiune.