Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 16-02-2006 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Magazin şi locuinţă, str. Obedenaru nr. 26-28, proiect elaborat de SC Artnova SRL Arad, beneficiar Lilia Com Primex SRL - iniţiativa primarului
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 17.02.2006, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
1. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Magazin şi locuinţă, str. Obedenaru nr. 26-28, proiect elaborat de SC Artnova SRL Arad, beneficiar Lilia Com Primex SRL – iniţiativa primarului.
2. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Cartier rezidenţial Arad, Calea 6 Vânători nr. 128, 130, 132, proiect elaborat de SC GAMMA SRL Arad, beneficiar ITAL EST CONSTRUCTION SRL – iniţiativa primarului.
3. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Construire clădire cu birouri şi showroom Arad, str. N. Titulescu, proiect elaborat de SC GAMMA SRL Arad, beneficiar Sergio - Gianina SRL – iniţiativa primarului.
Până la data de 02.03.2006, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 17.02.2006, între orele 8,00-17,00, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
S.C. ARTNOVA S.R.L.
C.U.I. - R 8610888
Str. Lucian Blaga nr. 17.
Arad Proiect nr.:
Faza:
Den.pr:
Beneficiar: 48/2005
P.U.D.
MAGAZIN – LOCUINŢĂ P+1
str. OBEDENARU NR. 26-28. ARAD
S.C. LELIA COMPRIMEX S.R.L.
NR. CONTRACT 48/2005
FAZA P.U.D
DENUMIRE PROIECT MAGAZIN – LOCUINŢĂ P+1
STR. OBEDENARU NR. 26-28. ARAD
BENEFICIAR S.C. LELIA COMPRIMEX S.R.L.. ARAD
PROIECTANT S.C. ARTNOVA S.R.L. ARAD
CONŢINUT DOCUMENTAŢIE PLAN URBANISTIC DE DETALIU
S.C. ARTNOVA S.R.L.
C.U.I. - R 8610888
Str. Lucian Blaga nr. 17. Arad Proiect nr.:
Faza:
Den.pr:
Beneficiar: 48/2005
P.U.D.
MAGAZIN – LOCUINŢĂ P+1
str. OBEDENARU NR. 26-28. arad
S.C. LELIA COMPRIMEX S.R.L.
INSTALAŢII SANITARE ING. IERCAN SIMONA ......................
INSTALAŢII ELECTRICE
ING. SĂCUI MIRCEA ......................
ÎNTOCMIT:
ARH FEIER LUDOVIC
S.C. ARTNOVA S.R.L.
C.U.I. - R 8610888
Str. Lucian Blaga nr. 17.
Arad Proiect nr.:
Faza:
Den.pr:
Beneficiar: 48/2005
P.U.D.
MAGAZIN – LOCUINŢĂ P+1
str. OBEDENARU NR. 26-28. ARAD
S.C. LELIA COMPRIMEX S.R.L.
FAZA PLAN URBANISTIC DE DETALIU
PIESE SCRISE
1. FOAIE DE TITLU pag. 1
2. FIŞĂ DE RESPONSABILITĂŢI pag. 2
3. BORDEROU pag. 3
4. MEMORIU GENERAL pag. 4
5. LISTA ANEXE, AVIZE ŞI ACORDURI pag. 8
6. ANEXE, AVIZE ŞI ACORDURI CONF. LISTA pag. 10
PIESE DESENATE
1. SITUAŢIA EXISTENTĂ -01
2. REGLEMENTĂRI URBANISTICE -02
3. OBIECTIVE DE UTILITATE PUBLICĂ -03
4. REGLEMENTĂRI EDILITARE -04
Întocmit:
arh. FEIER LUDOVIC
S.C. ARTNOVA S.R.L.
C.U.I. - R 8610888
Str. Lucian Blaga nr. 17. Arad Proiect nr.:
Faza:
Den.pr:
Beneficiar: 48/2005
P.U.D.
MAGAZIN – LOCUINŢĂ P+1
str. OBEDENARU NR. 26-28. arad
S.C. LELIA COMPRIMEX S.R.L.
1. INTRODUCERE
1.1. DATE DE RECUNOAŞTERE A INVESTIŢIEI
Nr. PROIECT 48/2005 FAZA: P.U.D.
DENUMIRE PROIECT. MAGAZIN – LOCUINŢĂ - P+1
AMPLASAMENT: str. OBEDENARU NR. 26-28. ARAD
BENEFICIAR: S.C. LELIA COMPRIMEX S.R.L. ARAD
PROIECTANT: S.C. ARTNOVA S.R.L. ARAD
DATA ELABORĂRII PROIECTULUI DEC. 2005
1.2. OBIECTUL STUDIULUI
Obiectul proiectului este elaborarea soluţiei urbanistice, pentru construirea unei clădiri P+1, cuprinzând, la parter spaţii comerciale, la etaj locuinţă de serviciu şi birouri - sediu de firmă, în vederea obţinerii aprobării de către Consiliului Local al municipiului Arad.
Planul urbanistic aprobat este necesar pentru, trecerea la elaborarea documentaţiei tehnico economice, în baza căreia beneficiarul urmează să solicite eliberarea autorizaţiei de construire.
Amplasamentul lucrării este situat în Arad, zona Calea Aurel Vlaicu pe strada Obedenaru nr. 26-28.
Terenul intravilan pe care se va construi viitoarea investiţie, este proprietatea privată a patroanei firmei beneficiare.
Proiectul s-a întocmit în conformitate cu contractul încheiat între beneficiar şi proiectant având ca obiect, realizarea clădirii magazinului +locuinţă P+1.
Investitorul îşi propune dezvoltarea activităţii de comerţ şi prestări servicii care va asigura un număr de 5 de locuri de muncă şi spaţii de desfacere a produselor agro-alimentare preambalate.
Proiectul are la bază Certificatul de Urbanism nr. 2893 din 09.11.2005 eliberat de Primăria Municipiului Arad.
2. ÎNCADRAREA ÎN ZONĂ
2.1. CONCLUZII DIN DOCUMENTAŢII DEJA ELABORATE
2.1.1. situarea obiectivului în cadrul localităţii
Investiţia, se va realiza pe terenul intravilan proprietatea beneficiarului, situat în partea de nord a municipiului Arad, zona Calea Aurel Vlaicu pe strada Obedenaru nr. 26-28.
Terenul de tip “colţ”, are un front de 18,95 m la strada Şcoalei (spre est), un front de 18,32 m la strada Obedenaru (spre sud) şi un front de 18,95 m la aleea de acces la parcajele blocurilor (în partea de vest) şi se învecinează la nord cu lotul cu nr. 39. strada Şcoalei
Terenul face parte din teritoriul intravilan al municipiului Arad, folosinţa actuală fiind teren cu clădiri - profil comerţ alimentar şi alimentaţie publică.
Situaţia juridică a terenului în cauză este: intravilan proprietate privată a D-nei Palotaş Aurelia patroană a s.c. Lelia Com-Primex s.r.l. Arad. Societatea este mandatată să realizeze investiţia promovată prin P.U.D. - după aprobarea proiectului şi a caietelor de sarcini.
2.1.2. concluziile studiilor de fundamentare
Investiţia nu a necesitat întocmirea de studii de fundamentare în afara studiului geotehnic şi a ridicării topografice. Concluziile studiului geotehnic sunt tratate la pct. 3.7.
Studiul geotehnic şi ridicarea topografică cu avizul Oficiului Cadastral figurează la anexe.
2.1.3. Prescripţii şi reglementări din documentaţiile de urbanism aprobate
Amplasamentul se situează în zonă rezervată - conform studiilor de urbanism anterioare P.U.G.-ARAD-U.T.R. nr.17. – 18. sub zonă predominant rezidenţială de tip urban.
2.2. CONCLUZII DIN DOCUMENTAŢII ELABORATE CONCOMITENT CU P.U.D.
Propunerile pe care le înaintează s.c. Lelia Com-Primex s.r.l Arad, vin spre completarea funcţiunilor existente din zonă cu spaţii comerciale şi prestări servicii zona U.T.R. nr. 17-18.- stabilite în P.U.G. Arad.
3. SITUAŢIA EXISTENTĂ
3.1. ACCESIBILITATE LA CĂILE DE COMUNICAŢIE
Terenul destinat obiectivului ce face obiectul prezentei documentaţii, este amplasat în partea de partea de nord a municipiului Arad, în zona Calea Aurel Vlaicu, pe strada Obedenaru nr. 26-28.(colţ cu str. Şcoalei).
Accesul principal spre zona amplasamentului (din direcţia Nord ), se realizează de pe Calea Aurel Vlaicu - arteră de circulaţie importantă a municipiului - pe strada Şcoalei.
Strada Obedenaru (dinspre Sud), se va utiliza ca acces de serviciu pentru obiectivului propus.
In prezent străzile sus menţionate au lăţimea carosabilului de 7,00 m, asigurând circulaţia auto pe două sensuri şi prezintă îmbrăcăminte rutiera de tip nerigid în stare bună.
Parcarea în zona magazinului este asigurată, existând 2 locuri pe strada Şcoalei, în dreptul intrării.
3.2. SUPRAFAŢA OCUPATĂ, LIMITE ŞI VECINĂTĂŢI
Soluţia de organizare funcţională a terenului este condiţionată de forma terenului disponibil trapezoidal, cu front de18,95 m la strada Şcoalei (spre est), un front de 18,32 m la strada Obedenaru (spre sud), şi cu o adâncime de 21,01 – 18,32 m pe direcţia vest - est având suprafaţa totală de 409 mp.
Zonele de amplasament şi vecinătăţile de la Nord la Sud în cadrul zonei studiate sunt:
- Lotul nr. 39. Strada Obedenaru
- Incinta s.c. Lelia Com-Primex s.r.l Arad - Obedenaru nr. 26-28
- Strada Obedenaru
- Locuinţe de pe frontul Sud - Strada Obedenaru
Zonele de amplasament de la Vest la Est în cadrul zonei studiate sunt:
- Aleea de acces la parcări aferente blocurilor de locuinţe
- Incinta s.c. Lelia Com-Primex s.r.l Arad - Obedenaru nr. 26-28
- Strada Şcoalei
- Curtea bisericii neoprotestante de pe Calea Aurel Vlaicu.
Zona studiată este ocupată de locuinţe, instituţii, respectiv curţi construcţii, străzi domeniu public. Incintele sunt delimitate de împrejmuiri (garduri din plasă de sârmă, porţi la accese)
3.3. SUPRAFAŢA DE TEREN CONSTRUITĂ ŞI SUPRAFEŢE DE TEREN LIBERE
Terenul din str. Obedenaru nr. 26-28. este ocupat în prezent de un corp de clădire parter în care funcţionează un magazin alimentar al s.c. Lelia Com-Primex s.r.l. şi trei corpuri de clădire anexe parter, adăpostind o berărie cu terasă în aer liber, magazii şi grupuri sanitare aflate în exploatarea aceleiaşi societăţi comerciale. La elaborarea P.U.D. terenul se consideră liber având în vedere faptul că autorizarea demolării construcţiilor sus menţionate se va face în baza Certificatului de Urbanism nr. 2893 din 09.11.2005 eliberat de Primăria Municipiului Arad.
3.4. CARACTERUL ZONEI
Zona actualmente are un caracter de zonă de locuinţe cu dotări aferente comerţ – prestări servicii, dotări pentru culte şi de învăţământ.
3.5. DESTINAŢIA CLĂDIRILOR EXISTENTE
Zona studiată este ocupată în partea de Nord şi Vest de construcţii de locuinţe cu regim de înălţime parter şi P+4 (P+10) respectiv garaje provizorii, în partea de Sud de locuinţe cu regim de înălţime parter şi P+M, în partea de Est construcţii pt. culte P+1.
Pe terenul din str. Obedenaru nr. 26-28. funcţionează un magazin alimentar şi o berărie cu terasă în aer liber, magazii şi grupuri sanitare ale s.c. Lelia Com-Primex s.r.l.
3.6. TIPUL DE PROPIETATE ASUPRA TERENURILOR, SUPRAFEŢE OCUPATE
În cadrul zonei studiate există terenuri ce se încadrează în trei categorii de proprietate:
- Zona străzilor - domeniu public de interes local
- Terenuri private – proprietate a persoanelor fizice şi juridice
- Terenul destinat unităţii propuse - proprietate privată
Acesta din urmă se regăseşte în cartea funciară la numărul: 13913 S = 409 mp
3.7. CONCLUZIILE STUDIULUI GEOTEHNIC
Din analiza studiului geotehnic rezultă următoarele :
Amplasamentul aparţine terasei superioare a râului Mureş, având un aspect plan orizontal şi stabilitatea generală asigurată.
Stratificaţia terenului evidenţiată în urma forajului efectuat este:
- Umpluturi până la adâncime de 1,00 m.
- până la - 3,60 m, s-a interceptat un complex argilos prăfos nisipos, cafeniu gălbui plastic consistent
- până la –5,0 m s-a interceptat un complex nisipos cu pietriş şi bolovăniş, cafeniu gălbui, saturat de îndesare medie
- Apa subterană a fost interceptată în zonă cu ocazia executării forajelor, la –2,90 m
- Se prevede un regim maxim ascensional până la adâncimea de - 1,50 m.
- Adâncimea de îngheţ - dezgheţ conf. STAS 6054-77 este de 0,80 m.
- Se recomandă fundarea directă la adâncimea de - 1,20 m Pconv=220 KPa pentru Df indicată şi b=1,00m
3.8. ACCIDENTE DE TEREN
În conformitate cu ridicare topografică a zonei se poate observa că terenul se situează sub nivelul cu trotuarului cu cca 10 cm (CTN =108,60 NMN).
3.9. ADÂNCIMEA APEI SUBTERANE
- Apa subterană a fost interceptată în zonă cu ocazia executării forajelor, la –3,10 m
- Se prevede un regim maxim ascensional până la adâncimea de - 1,60 m.
3.10. PARAMETRI SEISMICI
Conform zonării seismice după Normativul P 100-92, situl se încadrează în zona “D” (Ks = 0,16; Tc = 1,0sec.)
3.11. ANALIZA FONDULUI CONSTRUIT EXISTENT (ÎNĂLŢIME, SCARĂ, STARE ETC.)
În zona propusă pentru amplasarea unităţii există următoarele construcţii:
- în partea de Nord şi Vest de construcţii de locuinţe cu regim de înălţime parter şi P+4 (P+10) respectiv garaje provizorii,
- în partea de Sud de locuinţe cu regim de înălţime parter şi P+M,
- în partea de Est construcţii pt. culte P+1.
Clădirile sunt construite în perioada între 1950 –2000 şi prezintă în general stare bună şi f. bună
3.12. ECHIPARE EDILITARĂ EXISTENTĂ
În zona amplasamentului situaţia echipării edilitare se prezintă după cum urmează:
Alimentare cu apă
Pe străzile Obedenaru şi Şcoalei sunt în funcţiune reţele de apă potabilă Dn 200 mm.
Canalizarea menajeră
Reţea publică de canalizare există pe străzile Obedenaru şi Şcoalei.
Canalizarea pluvială
Apele pluviale din zonă sunt canalizate reţele de pe străzile Obedenaru şi Şcoalei.
Alimentare cu energie electrică
Pe străzile Obedenaru şi Şcoalei există linii electrice aeriene de joasă tensiune, care alimentează casele de pe fronturile acestora. Liniile sunt compuse din 4 conductori de Al pozaţi pe stâlpi din beton armat centrifugat. Ele asigură şi iluminatul public, compus din corpuri de iluminat cu lămpi cu vapori de mercur.
Instalaţii de telecomunicaţii
Pe amplasamentul obiectivului, nu există canalizaţie telefonica conform avizului Romtelecom.
Instalaţii termice
În zona de amplasament nu sunt reţele de agent termic de tip secundar
Pe străzile Obedenaru şi Şcoalei (la Sud de Obedenaru), conf. Aviz C.E.T. Arad există o reţea subterană de agent termic primar, care alimentează cu energie termică zona de locuinţe.
4. REGLEMENTĂRI
4.1. OBIECTIVE NOI SOLICITATE PRIN TEMA PROGRAM
Tema program propusă de beneficiar, este realizarea unui sediu de firmă şi depozit având următoarele capacităţi funcţionale:
Proiectul prevede realizarea următoarelor obiecte-clădiri şi utilităţi în etapa 1. :
1. DEMOLAREA clădirilor existente - parter A c =252 mp; A d = 252 mp
2. CLĂDIRE MAGAZIN ŞI LOCUINŢĂ - P+1 cuprinzând:
– la parter: - magazin de produse agro – alimentare, magazie recepţie, birou, vestiar, grup sanitar, scări acces
– la etaj locuinţă de serviciu (apartament de 4 camere) şi două birouri pentru sediul firmei, grup sanitar, scări acces
etapa 1. A c =318 mp; A d =318 mp
etapa 2. A c =318 mp; A d =590 mp
Dimensiuni : în plan 15,00 m;18,90 m;17,70 m;19,60 m
H cornişă =7,50 m; Hmax. =10,50 m
3. PLATFORME, ACCESE, PARCĂRI: acces carosabil betonat din str. Obedenaru şi platformă de descărcare şi parcare în curte, betonate A c =71,0 mp
4. GARD DE ZIDĂRIE pe limita de vest a terenului l = 19,60 m; h = 2,40 m
5. ACOPERIŞ – COPERTINĂ peste curtea de serviciu S = 91,0 mp
H cornişă =4,00 m; H max. =4,50 m
6. TROTUARE: trotuare din dale mici prefabricate A c =20 mp
7. RACORDURI EDILITARE, REŢELE DE INCINTĂ: alimentare cu apă şi energie electrică, canalizare pluvială, canalizare menajeră.
8. SPAŢII VERZI-AMENAJĂRI EXTERIOARE: împrejmuirea incintei, plantaţii de aliniament pe frontul străzii Obedenaru A c =20 mp
4.2. FUNCŢIONALITATEA, AMPLASAREA, ŞI CONFORMAŢIA CLĂDIRILOR
Amplasarea şi funcţionalitatea construcţiilor propuse sunt în concordanţă cu tema de proiectare şi nevoile locale de derulare a investiţiei.
CLĂDIRE SEDIU ŞI DEPOZIT:
Proiectul prevede realizarea unei clădiri pe partea de est a parcelei, amplasată pe frontul străzilor Obedenaru şi Şcoalei. Clădirea va fi realizată pe variantă tradiţională - din zidărie cu o structură de rezistenţă de zidărie şi cadre de beton în regim de P+M sau P+1 nivele. Clădirea va adăposti funcţiuni complementare zonei de locuit, respectiv magazin alimentar la parter, locuinţă şi birouri la etaj.
Clădirea va funcţiona astfel încât spaţiile comerciale să fie orientate spre exterior cu accese independente atât pentru spaţiile de vânzare cât şi pentru spaţiile de depozitare sau pentru accesul în locuinţă şi spaţiile de birouri.
Structura de rezistenţă va avea o deschidere de 2 x 5,50 mp cu travei de 4.80 m, planşee din beton armat, compartimentări din zidărie respectiv pereţi din rigips şi acoperire tip şarpantă lemn – metalică, cu învelitoare din materiale ceramice şi tablă zincată - vopsită.
Acoperişul va avea învelitoare din materiale ceramice şi din tablă, cu pantă de între 20 - 120%, cu scurgere la jgheaburi şi burlane exterioare.
Închiderile vor fi din zidărie şi din tâmplărie de aluminiu sau PVC.
Compartimentările se execută din plăci rigips pe schelet metalic -12,5 cm, sau din zidărie de 15 cm.
Finisajele interioare şi exterioare sunt cele obişnuite, zugrăveli şi vopsitorii lavabile.
Clădirea fi dotată cu instalaţie interioară completă respectiv pentru iluminat interior şi forţă, instalaţii şi obiecte sanitare corespunzătoare, instalaţie de încălzire cu radiatoare pe apă caldă cu centrală termică proprie, canalizare menajeră şi pluvială
COPERTINĂ curte de serviciu :
Proiectul prevede acoperirea curţii de serviciu pentru protecţia activităţii de alimentare cu marfă. Copertina propusă are o structură de cadre metalice închideri tâmplărie metalică, acoperiş şarpantă metalică cu învelitoare din tablă cutată. Regimul de înălţime va fi de parter.
Finisajele interioare şi exterioare sunt cele obişnuite, zugrăveli şi vopsitorii lavabile
Platformele de parcare şi accesele vor avea infrastructură specifică de tip carosabilă, cu strat de uzură din pavaje decorative şi beton rutier.
4.3. PRINCIPII DE COMPOZIŢIE, PENTRU REALIZAREA OBIECTIVELOR NOI
- COMPOZIŢIONAL
Proiectul propune amplasarea unei clădiri monobloc de colţ pe fronturile stradale, flancată la vest de curtea de serviciu.
- DISTANŢE
Construcţia se va amplasa fără retragere pe aliniamentul fronturilor stradale.
- ACCESE PIETONALE ŞI AUTO
Accesul auto şi pietonal, în incintă şi la locuinţa de serviciu se realizează dinspre sud de pe strada Obedenaru.
Accesul pietonal al clienţilor direct în clădire la magazin şi la sediu se va face de pe strada Şcoalei.
- ACCESE UTILAJE PENTRU STINGEREA INCENDIILOR
Pentru accesul utilajelor de stingere a posibilelor incendii, se utilizează aleea existentă pe limita vest a terenului
Accesul auto va avea lăţimea de min. 3,00 m, cu racordare la carosabilul stradal.
Pentru asigurarea gabaritului minim se vor dezafecta două garaje provizorii.
4.4. INTEGRAREA ŞI AMENAJAREA NOILOR CONSTRUCŢII ŞI ARMONIZAREA CU CELE EXISTENTE
Integrarea şi amenajarea noilor construcţii şi armonizarea cu cele existente în zonă, se va realiza prin materialele tradiţionale utilizate şi prin regimul de înălţime propus – Parter şi parter + 1 (mansardă).
4.5. PRINCIPII DE INTERVENŢIE ASUPRA CONSTRUCŢIILOR EXISTENTE
Ca intervenţii la construcţiile existente în cadrul zonei studiate se menţionează subzidirea fundaţiei clădirii de locuit de pe strada Şcoalei nr. 39. Respectiv dezafectarea garajelor provizorii din zona aleii de acces spre blocurile de locuinţe.
4.6. MODALITĂŢI DE ORGANIZARE ŞI ARMONIZARE CU CELE EXISTENTE
Datorită caracterului zonei, armonizarea cu construcţiile existente în zonă, este asigurată prin regimul de înălţime redus, dat de clădirile existente de pe fronturile străzilor Obedenaru şi Şcoalei.
4.7. PRINCIPII ŞI MODALITĂŢI DE INTEGRARE ŞI VALORIFICARE A CADRULUI NATURAL ŞI DE ADAPTARE A SOLUŢIILOR DE ORGANIZARE LA RELIEFUL ZONEI
Amplasarea obiectivelor în cadrul terenului, s-a realizat luând în calcul, forma terenului, amplasarea terenului în raport cu clădirile existente, poziţia acestuia faţă de principalele străzi ale zonei.
4.8. CONDIŢII DE INSTITUIRE A REGIMULUI DE ZONĂ PROTEJATĂ ŞI CONDIŢIONĂRI IMPUSE DE ACESTA
Zona studiată nu prezintă un caracter special din punct de vedere al faunei, vegetaţiei, sau a construcţiilor existente pentru a fi impuse condiţii speciale de protecţie.
4.9. SOLUŢII PENTRU REABILITAREA ECOLOGICĂ ŞI DIMINUAREA POLUĂRII
Pentru a se evita poluarea mediului ambiant, clădirea va avea toate condiţiile de norme igienico – sanitare, de la descărcare - depozitare şi până la livrarea produselor şi în cele ce privesc evacuarea reziduurilor menajere şi a celor rezultate în urma depozitării şi evacuarea gunoiului. Pentru depozitarea gunoiului se vor realiza spaţii speciale de colectare cu pubele.
Evacuarea acestora din urmă se va realiza periodic, în baza unui contract de salubritate dintre beneficiar şi o firmă abilitată de a efectua astfel de servicii.
Vor fi respectate Normele de igienă privind mediul de viaţă al populaţiei şi Normele de protecţia muncii în vigoare.
4.10. PREVEDEREA UNOR OBIECTIVE PUBLICE ÎN VECINĂTATEA AMPLASAMENTULUI
În P.U.D. prezent ca obiectiv de interes public se propune amenajarea aleii de acces la parcările (garaje provizorii) din incinta de blocuri de locuinţe, domeniu public de interes local.
4.11. SOLUŢII PENTRU REABILITAREA ŞI DEZVOLTAREA SPAŢIILOR VERZI AMENAJĂRI EXTERIOARE
Aceste lucrări constau: în realizarea gardului din elemente din beton prefabricate, pe limita de proprietate vest, reabilitarea unei fâşiei de spaţiu verde paralel cu trotuarul străzii Obedenaru . Pe frontul stradal cele două accesul va avea porţi metalice. Se prevăd plantări de gazon şi arbuşti decorative
4.12. PROFILURI TRANSVERSALE CARACTERISTICE
Terenul în cadrul zonei studiate este relativ plan pe două paliere incinta şi carosabilul străzii cu diferenţă de nivel de 0,10 m. Profilul transversal caracteristic (1-1) este cuprins în planşa nr. 02 - Reglementări.
4.13. LUCRĂRI NECESARE LA SISTEMATIZAREA VERTICALĂ
Platforma incintei existente nu necesită lucrări de sistematizare verticală importante.
Clădirea propusă va avea cota +- 0.00 la cota 108,90 NMN, cu min. 10 cm peste cota trotuarului străzii Şcoalei.
Cota terenului din curte se va menţine la nivelul trotuarului de pe strada Obedenaru
4.14. REGIMUL DE CONSTRUIRE
- ALINIEREA CONSTRUCŢIILOR
Limitele terenului propus pentru realizarea investiţiei sunt limitele de proprietate s.c. conform Planului de parcelare. Implantarea construcţiilor se va face în limitele zonei specificate în planşa 02.
ALINIAMENT OBLIGATORIU pentru construcţii:
Construcţia se va amplasa pe aliniamentul situat la distanţa de 0,00 m faţă de fronturile stradale.
Distanţa minimă a construcţiilor faţă de limitele celelalte şi clădirile vecine va fi de: 0,00 m - la vest (gard din zidărie) şi 0,05 m – la nord la calcanul casei nr. 39. Strada Şcoalei. ÎNĂLŢIMEA CONSTRUCŢIILOR
Obiectivele propuse vor fi:
Magazin – locuinţă:
etapa 1. -parter, înălţimea cornişă H max. de 4,70 m; înălţime totală H max. = 6,50 m
etapa 2 - parter +1 înălţimea cornişă H max. de 7,50 m; înălţime totală H max. = 10,50 m.
Copertină – curte:
(etapa 1.): parter, înălţimea cornişă H max. de 4,00 m, înălţime totală H max. =4,50 m
- PROCENTUL DE OCUPARE A TERENURILOR
Folosinţa principală propusă a terenului este: comerţ şi prestări servicii.
Etapa 1.
Suprafaţa teren =409 mp Aconstr.= 318 mp; Adesf.= 318 mp
Procent de ocupare conf L-50/91 P.O.T.= 78,00%
Gradul de ocupare - conform STAS 7468-80, G = So/Si - al terenului incintei
existent: G = 0 % propus: G max. = 95 %
Etapa 2.
Suprafaţa teren =409 mp Aconstr.= 318 mp; Adesf.= 590 mp
Procent de ocupare conf L-50/91 P.O.T.= 78,00%
Gradul de ocupare - conform STAS 7468-80, G = So/Si - al terenului incintei
existent: G = 0 % propus: G max. = 95 %
- COEFICENTUL DE UTILIZARE A TERENURILOR
Coeficientul de utilizare a terenului etapa 1. - C.U.T. = 0,78%
etapa 2. - C.U.T. = 1,56%
4.15. ASIGURAREA UTILITĂŢILOR
Prin prezentul proiect se propune: În etapa I, se va executa magazinul alimentar parter , iar în etapa II, locuinţa şi birouri la etajul I (sau la mansardă).
Alimentare cu apă
Alimentarea cu apă potabilă a obiectivului se va realiza de la reţeaua de apă, existentă pe str. Obedenaru, printr-un branşament din ţeavă de polietilenă Dn 50 mm..
Branşamentul de apă va avea lungimea de circa 10 m, va fi pozat subteran la adâncimea de 0,90- 1,00m, şi se va executa din ţeavă de polietilenă de înaltă densitate, Dn 50 mm
Căminul de apometru, se va executa conform STAS 6002/88, cu dimensiunile de 1,00 x0,80 m., amplasat in spaţiul verde de la limita străzii Şcoalei.
Canalizarea menajeră
Apele uzate menajere vor fi evacuate gravitaţional, în reţeaua de canalizare existentă pe strada Şcoalei. Racordurile de canalizare se vor executa din tuburi de PVC, pentru canalizare, Dn 200 mm, în lungime de 10 m, pozat subteran la 1,00-1,20 m adâncime.
Canalizarea pluvială
Apele pluviale de pe clădire vor fi colectate prin jgheaburi şi burlane, şi dirijate la canalul pluvial stradal.
Instalaţii de stins incendiu
Conform Normativ I9/1994, articol 14. 52 pentru stingerea din interior a incendiului, nu sunt necesari hidranţi interiori, suprafaţa construită a clădirilor fiind sub 600 mp
Conform STAS 1478/90, tabel 21, pentru stingerea din exterior a incendiului este necesar un debit de apă de 5 l/s, care poate fi asigurat de la reţeaua stradală, prin hidrantul subteran existent în zonă.
Alimentare cu energie electrică
Beneficiarul intenţionează sa ridice pe amplasamentul studiat o clădire p+1 de cca. 600 mp, arie desfăşurată, care conţine depozite, spatii de vânzare depozite, locuinţă şi birouri. Puterea electrică totală instalată a consumatorului va fi de cca. 30 Kw, iar puterea electrică maximă simultan absorbită de 25 Kw.
Alimentarea cu energie electrică a consumatorului se va realiza din linia electrică aeriană de joasă tensiune de pe strada Şcoalei, din stâlpul situat în dreptul amplasamentului. Branşamentul se va realiza prin - racord aerian de joasa tensiune alcătuită din conductori de Al pozaţi pe stâlp –respectiv stender şi cablu montat pe clădire până la firida de branşament a consumatorului, care se va monta în sală şi va fi de tip B.P.M.
Instalaţiile electrice interioare se vor alimenta din tablouri de distribuţie echipate cu siguranţe automate, protejate în cutii metalice.
Iluminatul se va realiza cu corpuri fluorescente si in anexe cu corpuri incandescente. Prizele vor fi cu contact de protecţie montate in încăperile de service si depozite la h=1,40 m si in birouri la h=0,40 m. Pt. calculatoare se vor prevedea blocuri de câte 3 prize.
Circuitele se vor realiza cu cabluri din Cu flexibil protejate în tuburi din PVC montate în tencuială şi pe tavane.
Toate instalaţiile electrice se vor lega la o priză de pământ, a cărei rezistenţă de dispersie va fi mai mica de 4 ohmi.
Iluminatul exterior în jurul noii clădiri se va realiza cu corpuri fluorescente cu vapori de mercur amplasaţi pe faţadele clădirii alimentaţi printr-un circuit separat.
Elementele necesare execuţiei instalaţiilor electrice vor fi detaliate la faza următoare de proiectare.
Instalaţii de telecomunicaţii
Pentru construcţia ce se va executa pentru asigurarea de posturi telefonice, se va face o legătură la reţeaua subterană existentă in zonă la căminul de tragere cel mai apropiat de clădire sau racord la linie aeriană conform soluţiei oferite de furnizori la faza următoare de proiectare.
Reţele termice
Alimentarea cu căldura şi apă caldă menajeră este posibilă prin racordarea la reţeaua de apa fierbinte a C.E.T. ARAD si amenajarea unui micropunct termic propriu care va asigura necesarul de căldură si apă caldă menajeră. Varianta agreată de beneficiar pentru încălzirea spaţiilor este dotarea clădirii cu instalaţie de climatizare.
ORGANIZAREA CIRCULAŢIEI
Accesul şi platforma carosabilă proiectate în incintă, asigură accesul rutier la acesta, parcarea autoturismelor firmei şi a angajaţilor.
Platforme carosabile, accese
Platforma carosabilă proiectată este alcătuită din:
- Acces carosabil - racordări la stradă
- Platforma de încărcare - descărcare
Racordul carosabil proiectat asigură accesul în incintă ele se vor racorda la strada Obedenaru.
Acestea se proiectează ca un drum de categoria a IV pe care se dezvolta un trafic mediu conform normativelor in vigoare. Sistemul rutier propus este conf. STAS 1339-79.
Structura rutieră rezultată de tip rigid , a fost verificată la acţiunea fenomenului de îngheţ-dezgheţ conform STAS 1709/1-2/90.
Din calculele si verificările precizate a reieşit următorul sistem rutier TIP I:
- beton ciment Bc 35 20,0cm
- nisip 3,0cm
- balast stabilizat cu ciment 6% 18,0cm
- balast 20,0cm
Pantele transversale şi longitudinale proiectate pe platforma incintei se încadrează între 1,0-2,0% şi au rolul de a conduce apele de suprafaţă spre sistemul de colectare a apelor pluviale de pe platformă.
Platforma de încărcare – descărcare situată în spatele clădirii magazinului se va realiza
pe o structură similară cu cea a acceselor
Parcaje
Pentru asigurarea exploatării în bune condiţii a magazinului este necesar un număr total de 5 parcaje 3 locuri pentru clienţi şi 2 locuri pentru salariaţi. Parcarea pentru clienţi se rezolvă prin 2+1 locuri disponibile pe strada Şcoalei. Parcarea pentru angajaţi, 2 locuri se asigură în curte.
Structura platformei de parcare se va putea realiza pe sistemul platformei de descărcare descris mai sus, sau în variantă de dale prefabricate cu interspaţii gazonate.
Trotuare
In jurul clădirii sediului între aceasta si drumul învecinat se vor amenaja trotuare de 1,5 – 2,0 m lăţime. Îmbrăcămintea propusă este pavaj din dale mici de beton prefabricate de 15 x 20 cm pe suport de balast şi nisip. Încadrarea îmbrăcăminţii de trotuar se va face cu borduri mici, prefabricate, iar panta transversală va fi de 2,0 %.
Împrejmuiri
Se propune realizarea unei împrejmuirii de tip opac, pentru protecţia vecinătăţilor. Se pot realiza garduri din elemente prefabricate din beton, sau din zidărie din blocuri mici de beton de h=2,40 m, prevăzute cu porţi metalice.
5. BILANŢ TERITORIAL, ÎN LIMITA AMPLASAMENTULUI STUDIAT
( EXISTENT ŞI PROPUS)
Categorii de folosinţă Etapa 1
mp. % Etapa 2.
mp %
Suprafaţa incintei studiate: conf. C.F.
Conf. Măs. 409
(389) 100% 409
(389) 100%
Din care:
1. Construcţii existente 0% P 318
(Ad=318) 78,0%
2. Construcţii propuse P 318
(Ad=318) 78,0 Et. 272
(Ad= 590) 0,0%
3. Circulaţii parcări interioare 71 17,4% 71 17,4%
4. Circulaţii pietonale 20 4,6% 20 4,6%
INDICI DE CONTROL INCINTĂ
ETAPA 1. P.O.T.=78,0% (82%) C.U.T.=0,78 (0,82)
ETAPA 2. P.O.T.=78,0%(82%) C.U.T.=1,45 (1,52)
Notă: Valorile din paranteză sunt indicii raportaţi la suprafaţa conform măsurători teren
6. CONCLUZII
5.1. CONSECINŢELE REALIZĂRII OBIECTIVELOR PROPUSE
Realizarea investiţiei propuse în zonă, creează spaţii pentru comerţ şi servicii, respectiv aproximativ 5 noi locuri de muncă.
5.2. MĂSURI (SARCINI) CE DECURG ÎN CONTINUAREA P.U.D.- ULUI.
Investiţia se va realiza integral de către beneficiar:
Nr. crt.
1. CATEGORIA DE LUCRĂRI
Eliberare amplasament
2. Echipare edilitară - racorduri: apă, energie electrică, canalizare
3. Construcţie magazin+locuinţă
4. Copertină curte
5. Platforme şi trotuare în incintă
6. Realizare accese carosabile, parcări, refacere trotuare stradale
7. Spaţii verzi, amenajări exterioare, împrejmuiri
Propunerile din cadrul P.U.D. - ului vor sta la baza fazelor următoare, de proiectare (P.T. - D.E.).
După obţinerea aprobării P.U.D. prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Arad , investitorul, pe baza Certificatului de urbanism emis de Primăria Arad, va putea trece la fazele P.T. - D.E. de proiectare.
Întocmit:
arh. FEIER LUDOVIC
S.C. ARTNOVA S.R.L.
C.U.I. - R 8610888
Str. Lucian Blaga nr. 17. Arad Proiect nr.:
Faza:
Den.pr:
Beneficiar: 48/2005
P.U.D.
MAGAZIN – LOCUINŢĂ P+1
str. OBEDENARU NR. 26-28. arad
S.C. LELIA COMPRIMEX S.R.L.
LISTA ANEXE, AVIZE ŞI ACORDURI
1. CERTIFICAT DE URBANISM nr. 3283 din 22. 12. 2004
2. PLAN SITUAŢIE (anexă vizată) nr. 3283 din 21. 11. 2004
3. EXTRAS CARTE FUNCIARĂ nr. 13913 Arad
4. ACORD PROPRIETAR nr. 2958./ 28.11.2005
5. ACORD VECIN str. Şcoalei nr. 39. nr. 2957./ 28.11.2005
6. CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE s.c. LELIA COM-PRIMEX s.r.l c.u.i. 3518695
7. AVIZ INSPECTORAT PT. SITUAŢII DE URGENŢĂ NR. 675487./05.12.2005
8. AVIZ I. S. U. J. ARAD - PROTECŢIA CIVILĂ NR. 1615./05.12.2005
9. AVIZ S.C. CENTRALA ELECTRICĂ ARAD S.A. NR. 4048 /.06.12.2005
10. AVIZ S.C. ELECTRICA BANAT S.A. F.D.F.E.E. NR. .15729 /16. 12.2005
11. ACORD ROMTELECOM ARAD NR. 830. din 16.12.2005
12. AVIZ D.S.P. ARAD NR. 1598 / 05.12.2005
13. AVIZ R.A.A.C. ARAD NR.10888 /12.12.2005
14. AVIZ DISTRIGAZ NORD TG. MUREŞ – SUC. ARAD NR.8400 / 14.12.2005
15. AVIZ S.C. POLARIS M HOLDING - SUC. ARAD nr. ….../ 07.12.2005
16. STUDIU GEOTEHNIC NR.906/2005
17. RIDICARE TOPOGRAFICĂ str. Obedenaru nr. 26-28. PL. 01
Întocmit,
arh. FEIER LUDOVIC