Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 11-08-2006 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Amenajare Piaţă Agroalimentară Grădişte, judeţul Arad, proiectant SC Firma 9 SRL, beneficiar Târguri, Oboare şi Pieţe - iniţiativa primarului
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de sâmbătă, 12.08.2006, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
1. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Imobil servicii şi locuinţe, str. Episcopiei nr. 10 - Arad, proiectant: SC PROIECT ARAD SA, beneficiar SC Buildings Development SRL, proiectul nr. 38.003 - iniţiativa primarului.
2. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Amenajare parcare în zona B-dul Decebal, str. Aviator Georgescu Arad, proiectant: SC Romair Consulting Ltd, beneficiar Primăria Municipiului Arad - iniţiativa primarului.
3. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Locuinţe P+M str. Agricultorilor FN, Arad, proiectant SC Artnova SRL, beneficiar Racoviţan Stelian şi Liubinca - iniţiativa primarului.
4. Documentaţie privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Amenajare Piaţă Agroalimentară Grădişte, judeţul Arad, proiectant SC Firma 9 SRL, beneficiar Târguri, Oboare şi Pieţe - iniţiativa primarului.
5. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de desfăşurare a activităţilor comerciale în municipiul Arad ca urmare a prevederilor Legii nr. 343 din 17 iulie 2006 - iniţiativa primarului.
6. Proiect de hotărâre privind conferirea unor titluri şi distincţii cu prilejul -Zilelor Aradului - ediţia 2006 - iniţiativa primarului.
Până la data de 21.08.2006, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 14.08.2006, între orele 8,00-17,00, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
F I R M A 9
Arad, b-dul Revoluţiei, nr. 60, et. 1, ap. 8, tel. 0357/80.94.80, CUI 14711364, J02/508/02
D. STUDIU GEOTEHNIC
SC ATELIER A SRL
Ing. Toma Alexandru
B O R D E R O U
A. PIESE SCRISE
1 FOAIE DE CAPĂT 1
2 FIŞĂ DE RESPONSABILITĂŢI 2
3 BORDEROUL VOLUMULUI 3
4 CERTIFICAT DE URBANISM 4
5 EXTRAS CF 5
6 AVIZE 6
B. MEMORIU GENERAL
1 ELEMENTE DE RECUNOAŞTERE A INVESTIŢIEI; OBIECTUL LUCRĂRII 05
2 ÎNCADRAREA ÎN ZONĂ 06
2.1 CONCLUZII DIN DOCUMENTAŢII DEJA ELABORATE 06
2.2 CONCLUZII DIN DOCUMENTATII ELABORATE CONCOMITENT CU P.U.D
3 ANALIZA FONDULUI CONSTRUIT EXISTENT 06
3.1 FOLOSINŢA TERENULUI, REGIM ECONOMIC, REGIM JURIDIC, REGIM TEHNIC 06
3.2 VECINĂTĂŢI, LIMITE, ACCESIBILITATE 06
3.3 ANALIZA FONDULUI CONSTRUIT EXISTENT 06
3.4 ANALIZA GEOTEHNICA 07
3.5 CAILE DE COMUNICAŢIE 08
3.5 ECHIPAREA TEHNICO EDILITARĂ 08
3.6.1 ALIMENTAREA CU APĂ 08
3.5.2 CANALIZAREA MENAJERĂ 08
3.5.3 CANALIZAREA PLUVIALĂ 08
3.5.4 ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICĂ 08
3.5.5 ALIMENATAREA CU GAZE NATURALE 09
3.5.6 TELECOMUNICAŢII 09
3.5.7 INSTALAŢII TERMICE 09
C. REGLEMENTARI URBANISTICE
4.1 ELEMENTE DE BAZA 09
4.1.1 DETERMINAREA CONFIGURATIEI GEOMETRICE SI A SUPRAFETEI NECESARE DE TEREN PENTRU CONSTRUCTII 09
4.1.2 LUCRARI DE CONSTRUCTIE PROPUSE A FI REALIZATE, ORGANIZAREA TERENULUI
09
4.2 PRINCIPALII PARAMETRII TEHNICI 09
4.3 REGIMUL DE ALINIERE A COSTRUCŢIILOR 11
4.4 REGIMUL DE INALŢIME 11
4.5 MODUL DE UTILIZARE A TERENULUI 12
4.6 BILANŢ TERITORIAL AFERNT SUPRAFEŢEI DE TEREN DIN ZONA STUDIATĂ 12
4.7 ECHIPARE TEHNICO EDILITARĂ 13
4.7.1 ALIMENTARE CU APĂ POTABILĂ 13
4.7.2 RACORD CANAL MENAJER 13
4.7.3 RACORD CANAL PLUVIAL 13
4.7.4 ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICĂ 13
4.7.5 TELECOMUNICAŢII 13
4.7.6 INSTALAŢII TERMICE 14
4.7.7 ALIMENTAREA CU GAZE NATURALE 14
4.7.8 DRUMURI ŞI SISTEMATIZARE VERTICALĂ 14
5. CONCLUZII 14
D. PIESE DESENATE
1 RIDICARE TOPOGRAFICĂ VIZATĂ CADASTRU 00A
2 SITUAŢIA EXISTENTĂ 01A
3 REGLEMENTĂRI URBANISTICE 02A
4 REGLEMENTĂRI EDILITARE 03A
5 OBIECTIVE DE UTILITATE PUBLICĂ 04A
F I R M A 9
Arad, b-dul Revoluţiei, nr. 60, et. 1, ap. 8, tel. 0357/80.94.80, CUI 14711364, J02/508/02
MEMORIU GENERAL
1. INTRODUCERE
1.1.Date de recunoaştere a documentaţiei
Beneficiar: S.C. TÂRGURI, PIEŢE ŞI OBOARE S.A.
Faza de proiectare: P.U.D - PLAN URBANISTIC DE DETALIU -
Amplasament: MUN. ARAD, ALEEA ROMANŢEI
Denumire proiect: AMENAJARE PIAŢĂ AGROALIMENTARĂ GRĂDIŞTE
Proiectant: S.C. “FIRMA 9” S.R.L., TEL.0357/809480
Proiect nr.: 83/07.2006
1.2. Obiectul lucrării
Prezenta documentaţie s-a întocmit în conformitate cu Ghidul privind metodologia de elaborare şi conţinutul cadru al planului urbanistic de detaliu, indicativ G M 009-2000, elaborat de Institutul naţional de cercetare – dezvoltare pentru urbanism şi amenajarea teritoriului Urban Proiect Bucureşti. Obiectul lucrării este elaborarea a soluţiei urbanistice de amenajare piaţă agroalimentară Grădişte, situat în intravilanul municipiului Arad, pe Aleea Romanţei, în vederea aprobării de către Consiliul Local al municipiului Arad. Prin această documentaţie se stabilesc condiţiile de amplasare, regimul de înălţime, gradul de finisare şi de dotare a amenajărilor propuse, în condiţiile particulare generate de configuraţia amplasamentului, de natura geotehnică a terenului, şi de vecinătăţile existente.
Dezvoltarea continuă a oraşului duce la o cerere tot mai mare de spaţii pentru comerţ, servicii, birouri. În imediata vecinătate a amplasamentului studiat îşi desfăşoară activitatea mai multe societăţi comerciale în spaţii situate la parterul clădirilor de locuit existente.
În prezent, la adresa mai sus menţionată se află o alee pietonală pe care în timp, datorită prezenţei a 4 gherete construcţii provizorii, s-a dezvoltat o mică piaţă, care la ora actuală funcţionează în condiţii precare. Comerţul se desfăşoara la căteva tarabe şi direct pe asfalt. Nu există sursă de apă potabilă şi nici grupuri sanitare.
Cartierul Grădişte este unul dintre cartierele importante ale municipiului Arad şi la ora actuală nu posedă o piaţă agroalimentară proprie, locuitorii fiind nevoiţi să străbată distanţe mari pentru a se aproviziona. Locaţia descrisă mai sus, în afara dimensiunilor reduse, este oportună realizării unei pieţe, fiind situată în dreptul staţiei de tramvai, aproape de accesul în cartier, în vecinătatea bisericii şi a mai multor spaţii comerciale. Un alt factor important este „memoria locului”, repectiv faptul că de mai multă vreme se desfăşoară în zonă comerţ. Se menţionează faptul că autorităţile locale au încercat amenajarea unei pieţe agroalimentare în piaţa Carpaţi din acelaşi cartier, însă datorită lipsei unui istoric comercial în zonă, piaţa nu a fost viabilă.
Se doreşte amenajarea unei mici pieţe agroalimentare pe această alee pietonală, ce va consta în următoarele: realizarea unui sistem de copertine unitar, pt. ca activitatea de comercializare a produselor alimentare să se poată desfăşura în orice condiţii cliatice. Se va realiza un mic corp administrativ care să adăpostească birouri şi grupuri sanitare. Se va asigura sursă de apă pt. comercianţi. Se va amenaja o platformă pt. depozitarea pubelelor ecologice. Se va reconfigura parcarea situată în vecinătate, pt. a permite parcarea unui număr mai mare de maşini, dar să permită şi efectuarea manevrelor de întoarcere.
Beneficiarul va asigura realizarea şi menţinerea pe întreaga durata de exploatare a construcţiilor, cu respectarea actelor normative emise de organele administraţiei centrale şi locale, privind normele de igienă şi sănătate publică şi a normelor metodologice privind autorizarea unităţilor din punct de vedere al siguranţei la foc. De asemenea, beneficiarul va respecta sistemul calităţii în construcţii, definit prin lege ca ansamblu de structuri organizatorice, responsabilităţii, regulamente, proceduri şi mijloace, care concură la realizarea calităţii costrucţiilor în toate etapele de concepere, realizare, exploatare şi postutilizare a acestora.
2. ÎNCADRAREA ÎN ZONĂ
2.1. Concluzii din documentaţii deja elaborate
Nu există alte documentaţii elaborate în zona studiată.
2.2 Concluzii din documentatii elaborate concomitent cu P.U.D
Nu există alte documentaţii în zona studiată elaborate concomitent cu prezentul P.U.D.
Zona studiată prin prezenta documentaţie P.U.D în suprafaţă de 21.700mp, este situată în intravilanul municipiului. Arad, în cartierul Grădişte.
Terenul pe care se doreşte realizarea obiectivului de investiţie are suprafaţa de 1160mp.
Terenul este inclus în „Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Arad” la Secţiunea I: Bunuri imobile, pct. „a” la nr. crt. 4 şi 5, inventar atestat prin HGR. Nr. 976/2002 confirmat prin adeverinţa nr.24587 din data de 13.06.2006, eliberată de Primăria Municipiului Arad – Serviciul Administrare Patrimoniu.
3.2. Vecinătăţi, limite, accesibilitate
Terenul pe care se doreşte amenajarea pieţei agroalimentare Grădişte e situat la cca. 150 - 170m pe partea dreaptă a străzii Petru Rareş după trecerea podului care face legătura între zona Podgoria şi cartierul Grădişte. Strada Petru Rareş un drum de categoria I cu patru benzi pentru traficul auto şi două linii de tramvai, este o arteră importantă a oraşului, deoarece cea mai mare parte a traficului auto înspre Oradea se realizează pe acestă arteră care se întinde până la ieşirea din oraş la intersecţia cu şoseaua de centură a Aradului, unde se continuă cu Calea Zimandului.
Terenul pe care se doreşte amenajarea pieţei agroalimentare are o formă dreptunghiulară, cu lăţimea de 11,90m şi lungimea de 99,3m. Terenul are latura lungă perpendiculară pe prospectul străzii Petru Rareş.
Terenul se învecinează la est cu str. Petru Rareş , la vest cu continuarea Aleeii Romanţei, la nord terenul aflat în proprietatea Parohiei Ortodoxe Române Arad pe care se află două construcţii (un lăcaş de cult şi Oficiul Parohial) cu trei anexe, iar în sud cu grădiniţa nr. 10 şi următoarele blocuri de locuinţe: bl. R, bl.S.
În prezent, pe terenul studiat se află 4 gherete şi cîteva tarabe din beton.
3.3. Analiza fondului construit existent
Fondul construit existent în zonă are o stare fizică bună. Ca şi funcţiune predominantă în zonă este locuirea, blocuri de locuinţe cu regim de înelţime P+4 şi locuinţe individuale. La parterul blucului R, situat paralel cu str. Petru Rareş funcţionează spaţii comerciale şi alimentaţie publică.
Zona luată în studiu are funcţiune mixtă respectiv:
a) locuinţe individuale
- regim de înălţime S+P, P, P+1, P+M, S+P+1
- stare tehnică bună, construcţii durabile din cărămidă
- domeniul privat
- funcţiune: locuire;
b) blocuri de locuinţe
- regim de înălţime P+4
- stare tehnică bună, construcţii durabile cu structură în cadre, zidărie portantă şi mixtă
- domeniul privat
- funcţiune: locuire şi funcţiuni conexe: comerţ, alimentaţie publică;
c) locaş de cult – biserică ortodoxă şi casă parohială
- regim de înălţime P şi P înalt
- stare tehnică foarte bună, construcţii durabile cu structură în cadre, zidărie portantă şi mixtă
- domeniul privat
- funcţiune: oficiere rit de cult şi locuire;
d) grădiniţă
- cu regim de P
- stare tehnică bună, construcţii durabile cu structură în cadre, zidărie portantă şi mixtă
- domeniul privat
- funcţiune: învăţământ preşcolar;
e) construcţii provizorii – garaje
- stare tehnică bună, construcţii din zidărie portantă sau structură metalică+ panouri tablă
- domeniul privat
În perimetrul studiat de 21.700mp, nu există clădiri sau situri protejate, monumente de artă sau arhitectură. Clădirile existente sunt de tip urban, alternând locuinţele izolate de tip unifamilial cu locuinţele colective cu regim de înălţime P+4E. Locuinţele individuale au fost realizate în mare parte în perioada interbelică, iar locuinţele colective au fost realizate după 1970. Fronturile stradale sunt discontinue iar densitatea construcţiilor este relativ scazută în zonă.
Din totalul de 21.700 mp al terenului din perimetrul zonei studiate, cca. 20,82% este locuinţelor şi funcţiunilor complementare, cca. 2,48% este aferentă clădirilor existente de interes public, cca. 36,84% este aferentă zonelor verzi din domeniul public şi privat, 33,22% este aferentă căilor de comunicare rutieră şi pietonală din domeniul public şi privat.
Parametrii seismici caracteristici zonei: zona seismică de calcul D, cu ks=0,16 şi Tc=1,0s
3.4. Analiza geotehnică
Pentru determinarea condiţiilor de fundare corespunzătoare amplasamentului indicat de către beneficiar, s-a întocmit un studiu geotehnic de detaliu. Documentaţia cu nr.680/2006 a fost elaborată de SC ATELIER A SRL.
Adâncimea de îngheţ-dezgheţ, conform STAS 6054-77, este de 0.80 m.
Forajul geotehnic executat, a evidenţiat o stratificaţie constituită din:
- umplutură, până la adâncimea de 1,0 m
- un pachet coeziv, constituit la început dintr-un strat argilos cafeniu gălbui, plastic vârtos, până la adâncimea de 3,6 m, iar în baza forajului, urmează un complex argilos prăfos,nisipos,cafeniu gălbui plastic consistent.
La data executării lucrărilor de investigare, nivelul hidrostatic al apei subterane a fost semnalat la adâncimea de 2,30 m. În cazul unor perioade bogate în precipitaţii apreciem că nivelul apei subterane s-ar putea ridica la adâncimi de 1,30 m. Ţinând cont de adâncimea la care vom recomanda fundarea viitoarei construcţii, se poate considera că apa subterană nu va influenţa fundaţiile, din punctul de vedere al agresivităţii faţă de betoane.
Pentru extinderea propusă cota de fundare va fi de 1,2m, în funcţie de caracteristicile constructive şi funcţionale ale acesteia. Copertinele pentru piaţă se vor funda la adâncimea de 1,2m.
Presiunea convenţională ce se va lua în calcul pentru b=1,00m şi Df indicatî este: Pconv=240kPa.
Înaintea turnării betonului, terenul de fundare de pe amplasament, va fi avizat de către geotehnician.
3.5. Căile de comunicaţie
În perimetrul zonei studiate, se găsesc următoarele străzi publice:
1. Strada Petru Rareş - este o arteră principală a tramei stradale a mun.Arad, drum public de interes local, arteră importantă a oraşului, deoarece cea mai mare parte a traficului auto înspre Oradea se realizează pe acestă arteră care se întinde până la ieşirea din oraş la intersecţia cu şoseaua de centură a Aradului, unde se continuă cu Calea Zimandului. Această stradă în prezent este un drum de categoria a I-a cu 4 benzi, câte două benzi pe sensul de circulaţie, sensurile de circulatie fiind separate prin marcaj dar şi prin cele două linii de tramvai. Strada este asfaltată şi dispune de trotuare pe ambele laturi.
2. Strada Războieni - este o arteră paralelă cu amplasamentul pe care se doreşte amenajarea pieţei agroalimentare, drum public de interes local. Această stradă în prezent este un drum de categoria a II-a cu 2 benzi, este perpendiculară cu strada Petru Rareş şi are câte o bandă pe sensul de circulaţie, sensurile de circulaţie fiind separate între ele doar prin marcaj. Strada este asfaltată şi dispune de trotuare pe ambele laturi.
Amplasamentul studiat se află la aproximativ 400m de Bulevardul Revoluţiei, artera majoră de circulaţie a zonei centrale, pe unde se desfăşoară şi transportul în comun de călători.
În prezent pe amplasamentul studiat există reţele publice de apă în funcţiune şi racordurile de utilităţi apă-canal (branşamente de apă din str. Războieni) la blocurile R şi S. (vezi planşă 04A)
3.6.2.Canalizare menajeră
În prezent pe amplasamentul studiat există reţele publice de canalizare în funcţiune şi racordurile de utilităţi apă-canal (racorduri de canalizare) la blocurile R şi S. (vezi planşă 04A)
3.6.3. Canalizarea pluvială
În prezent pe str. Petru Rareş există reţea de canalizare pluvială.
3.6.4. Alimentarea cu energie electrică
Pe str. Petru Rareş există reţea de medie tensiune de 0,4KV.
Pe amplasamentul propus pentru amenajarea pieţei, mai există un branşament care asigură alimentarea cu energie electrică a gheretelor existente pe teren.
În prezent în zonă există două linii electrice aeriene de iluminat public, una situată pe Aleea Romanţei , iar cealaltă pe str. Petru Rareş aflate în proprietatea Primăriei Municipiului Arad. (vezi planşă 04A)
3.6.5. Alimentarea cu gaze naturale
Pe amplasamentul studiat există reţea de gaze naturale de presiune redusă, pozate subteran, şi un cămin de vizitare. (vezi planşă 04A)
3.6.6.Telecomunicaţii
În zona studiată există reţea subterană de telefonie (vezi planşă 04A)
3.6.7 Instalaţii termice
În prezent, pe amplasamentul studiat nu există reţele de agent primar (apă fierbinte sau abur) sau de agent secundar.
4. REGLEMENTĂRI URBANISTICE
4.1. Elemente de bază
4.1.1 Determinarea configuraţiei geometrice şi a suprafeţei necesare de teren pentru construcţii
Obiectul lucrării este elaborarea soluţiei urbanistice de amenajare a unei pieţe agroalimentare şi a terenului aferent, situat în intravilanul municipiului Arad, pe Aleea Romanţei. În prezent, la adresa mai sus menţionată se află patru gherete cu profil alimentar. Prin tema de proiectare beneficiarul a cerut adaptarea soluţiei constructive şi a soluţiei arhitecturale pt. obiectivul de investiţie „Amenajare a unei pieţe agroalimentare”, fără a afecta aspectul arhitectural zonei şi fără a deranja contextul urban.
Pentru identificarea criteriilor de organizare a terenului spre integrarea obiectului de investiţie propus în zona studiată a amplasamentului, s-a plecat de la elementele temei de proiectare dată de beneficiar şi de configuraţia şi modul de amplasare a parcelei în contextul urban.
4.1.2 Lucrări de construcţie propuse a fi realizate, organizarea terenului
În conformitate cu normele juridice şi tehnice în vigoare din regulamentul de urbanism privind regulile de ocupare a terenurilor, de amplasare a clădirilor şi amenajărilor aferente, coroborat cu cerinţele tehnice şi funcţionale specificate de beneficiar şi cu potenţialul de construibilitate oferit de terenul destinat obiectivului de investiţie (pieţă agroalimentară), se propun următoarele categorii de lucrări:
a). Dezafectarea gheretelor existente;
b). Realizarea unui corp administrativ şi copertinei;
c). Refacerea traseelor unora dintre reţelele edilitare(dacă e cazul). Realizarea branşamente şi racordurilor la reţelele edilitare, în mare parte extinderi ale reţelelor edilitare existente în incintă (apă, canalizare menajeră şi pluvială, electricitate, gaz, telefonie);
d). Refacerea platformei, amenajarea acceselor în incintă ;
e). Realizarea amenajărilor exterioare, respectiv: împrejmuire, spaţii verzi, instalaţii exterioare de iluminat, supraveghere, semnalizarea corespunzătoare a acceselor;
4.2. Principalii parametrii tehnici
a). Regim juridic
Terenul pe care se doreşte realizarea obiectivului de investiţie are suprafaţa de 1166mp.
Terenul este inclus în „Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Arad” la Secţiunea I: Bunuri imobile, pct. „a” la nr. crt. 4 şi 5, inventar atestat prin HGR. Nr. 976/2002 confirmat prin adeverinţa nr.24587 din data de 13.06.2006, eliberată de Primăria Municipiului Arad – Serviciul Administrare Patrimoniu.
b).Folosinţa actuală: domeniu public, circulaţie pietonală;
c). Regim tehnic – parametrii tehnici ai construcţiilor propuse :
CORP ADMINISTRATIV
- zona seismică de calcul: D cu ks=0,16 şi tc=1,0s
- clasa de importanţă a construcţiei: III
- categoria de importanţă a construcţiei: C
- gradul de siguranţă la foc: II
- regim de înălţime : P
- destinaţie: corp administrativ, birouri + copertine, mese pt. desfacerea mărfii
- înălţime la cornişă/maximă: 4,00m
- suprafaţa construită: 30mp(corp administrativ)
- suprafaţa construită desfăşurată: 30mp
- rezistenţa şi stabilitatea:
- fundaţii: continue din beton armat
- structură zidărie portantă;
- pereţi de compartimentare: din zidărie şi gipscarton pe schelet metalic la corp administrativ ;
- învelitoare – acoperiş terasă necirculabilă, membrană hidroizolantă cu strat de protecţie tip Bituline.
- finisaje exterioare:
- tencuieli decorative, sistem termoizolant;
- placaje gresie antiderapantă la trepte acces
- tâmplărie plastic cu geam termopan
- finisaje interioare:
- tencuieli drişcuite, zugrăveli vopsele lavabile
- tavan fals din gipscarton
- pardoseli gresie, placaj faianţă în grupurile sanitare
- componenţă:
- 1 birou,
- cabină portar(sau gardian),
- 1 grup sanitar pentru personal,
- 2 grupuri sanitare pentru vânzători
- spaţiu exterior cu lavoar pt. spălarea produselor agroalimentare
COPERTINĂ
- zona seismică de calcul: D cu ks=0,16 şi tc=1,0s
- clasa de importanţă a construcţiei: III
- categoria de importanţă a construcţiei: C
- gradul de siguranţă la foc: I
- regim de înălţime : P înalt
- destinaţie: piaţă agroalimentară deschisă
- înălţime la cornişă/maximă: 6,00m
- suprafaţa construită: 520mp
- suprafaţa construită desfăşurată: 520mp
- rezistenţa şi stabilitatea:
- fundaţii: din beton armat, izolate, cu grinzi de fundare
- structură : cadre metalice
- învelitoare: pane metalice + policarbonat
Se vor amplasa mese pt. expunerea mărfii.
Se va realiza o platformă îmrejmuită pt. depozitarea containerelor ecologice pt. gunoi.
Se va reconfigura parcarea situată în vecinătate, pt. a permite parcarea unui număr mai mare de maşini, dar să permită şi efectuarea manevrelor de întoarcere.
Soluţia constructivă precum şi materialele de construcţie şi finisaje vor fi stabilite la faza PAC, cu respectarea prevederilor Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu privire la realizarea şi menţinerea pe întreaga perioadă de exploatare a cerinţelor de rezistenţă şi exploatare, potrivit reglementărilor în vigoare.
- protecţia mediului, sănătatea populaţiei: prin natura activităţilor desfăşurate, nu există surse de poluare, poluanţi pentru sol sau subsol. Clădirea va fi dotată cu instalaţii de apă, iar apele uzate vor fi deversate la reţeaua publică de canalizare. Centralela termică prevăzută pt. corpul administrativ va îndeplini normele europene privind protecţia mediului. Deşeurile rezultate din activităţile specifice se vor colecta în recipiente de tip „Eurocontainere”, şi se va încheia contract cu firmă de salubritate în vederea îndepărtarea periodică a acestora.
- apărare civilă: având în vedere tipul construcţiilor, nu este necesară construirea unui adăpost de apărare civilă.
- PSI: dotările pentru stingerea incendiilor se vor realiza conform scenariului de siguranţă la foc. Gradul de rezistenţă la foc al clădirii se va stabili după definitivarea soluţiei constructive. Dotările pentru stingerea incendiilor se vor realiza conform scenariului de siguranţă la foc ce se va întocmi conform legilor în vigoare.
Construcţia propusă va fi racordată la toate reţele edilitare existente în zonă, respectiv de energie electrică, apă, canalizare menajeră şi pluvială, gaz, telefonie.
4.3. Regimul de aliniere a construcţiilor
Terenul pe care se doreşte amenajarea pieţei agroalimentare Grădişte e situat la cca. 150 - 170m pe partea dreaptă a străzii Petru Rareş după trecerea podului care face legătura între zona Podgoria şi cartierul Grădişte.
Terenul pe care se doreşte amenajarea pieţei agroalimentare are o formă dreptunghiulară, cu lăţimea de 11,90m şi lungimea de 99,3m. Terenul are latura lungă perpendiculară pe prospectul străzii Petru Rareş.
Terenul se învecinează la est cu str. Petru Rareş , la vest cu continuarea Aleeii Romanţei, la nord terenul aflat în proprietatea Parohiei Ortodoxe Române Arad pe care se află două construcţii (un lăcaş de cult şi Oficiul Parohial) cu trei anexe, iar în sud cu grădiniţa nr. 10 şi următoarele blocuri de locuinţe: bl. R, bl.S.
Ţinând cont de existanţa în vecinătate a bisericii ortodoxe, se propune retragerea de la frontul stradal (accesul dinspre str. Petru Rareş) la o distanţă de 37,4m, pentru a nu obtura vederea locaşului de cult. Platforma astfel rezultată poate fi folosită pt. parcarea exclusivă a automobilelor aparţinînd personalului şi a comercianţilor.
Distanţele minime ale construcţiilor propuse faţă de aliniamentele existente (limita de proprietate, faţă de domeniul public) sunt:
- spre nord (imobil str.Războieni) = 0,6m(corp administrativ), 1,50m(copertine)
- spre est (continuare aleea Romanţei) = 5,00m(corp administrativ), 15,00m(copertine);
- spre sud (blocurile R şi S) = 11,80m(corp administrativ), 1,20m(copertine)
- spre vest (str. Petru Rareş) = 85,20m(corp administrativ), 37,40m(copertine)
La limita de proprietate cu strada Petru Rareş se găseşte accesul auto şi pietonal în incintă. Prin înălţimea şi lăţimea propusă pt copertină, precum şi prin modul de amplasare a meselor de vânzare, va fi posibilă intervenţia în incintă a utilajelor pt. stingerea incendiilor.
Accesul auto în incintă se va face controlat, între anumite ore, doar pentru a realiza aprovizionarea. Platforma betonată existentă între accesul dinspre str. Petru Rareş şi copertină poate fi folosită pt. parcarea exclusivă a automobilelor aparţinînd personalului şi a comercianţilor.
4.4 Regimul de înălţime
Corpul administrativ propus, cu regim de înălţime P, va avea înălţimea de 4,00m, iar copertina va avea regim de înălţime parter înalt şi înălţimea de 6,00m.
4.5 Modul de utilizare a terenului
Suprafeţele construite, construite-desfăşurate şi utile, precum şi indicatorii tehnici propuşi pentru realizarea pieţei agroalimentare pe amplasamentul aleii pietonale sunt:
Suprafaţa de teren aferentă obiectivului de investiţie: Steren = 1166 mp
Suprafaţa construită corp administrativ: SCI = 30mp
Suprafaţa construită desfaşurată corp administrativ: SCDI = 30mp
Suprafaţa construită copertine: SCII = 520mp
Suprafaţa construită desfaşurată copertine: SCDII = 520mp
Suprafaţa utilă corp administrativ: SU = 24mp
INDICATORI DE PARCELĂ:
Situaţia propusă:
- procentul de ocupare a terenului
- POT. maxim = 80,0% (pt. zone comerciale)
POTpropus = ( SC I+ SC II /ST)% =(30+520/1166) =(550/1166) = 47,16%
- coeficientul de utilizare a terenului
- CUT. maxim = nenormat, zonă centrală
CUT = (SCD I+ SCD II/ST) =(30+520/1166) =(550/1166)= 0,4716
4.6. Bilanţ teritorial aferent suprafeţei de teren din zona studiată
În cadrul parcelei parcelei costruite de teren pe care urmează să fie complexul comercialul, suprafaţa având diverse destinaţii sunt repartizate astfel:
BILANŢ TERITORIAL existent propus
ha % ha %
1 Locuinţe şi funcţiuni complementare existente (comerţ, sedii firmă) 0,4519 20,82 0,4519 20,82
2 Clădiri existente de interes public
(comerţ, servicii, sedii firmă) 0,0540 2,48 0,0540 2,48
3 Zonă propusă - amenajare piaţă 0 0 0,1166 5,37
4 Zone verzi amenajate din domeniul public şi privat 0,7995 36,84 0,7868 36,25
5 Căi de comunicare rutieră din domeniul public şi privat 0,4008 18,47 0,3524 16,23
6 Căi de comunicare pietonală din domeniul public şi privat 0,3202 14,75 0,3134 14,44
7 Platforme carosabile, parcaje, garaje 0,1436 6,64 0,0949 4,37
8 Suprafaţa zonei studiate 2,1700 100,00 2,1700 100,00
9 TOTAL GENERAL 2,1700 100,00 2,1700 100,00
Din totalul de 21.700 mp al terenului din perimetrul zonei studiate, cca. 20,82% este locuinţelor şi funcţiunilor complementare, cca. 2,48% este aferentă clădirilor existente de interes public, cca. 5,37% este aferentă clădirii propuse şi a amenajării pieţei agroalimentare, cca. 36,84% este aferentă zonelor verzi din domeniul public şi privat, 33,22% este aferentă căilor de comunicare rutieră şi pietonală din domeniul public şi privat.
4.7. Echiparea tehnico- edilitară
4.7.1. Alimentarea cu apă potabilă
În prezent pe amplasamentul studiat există reţele publice de apă în funcţiune şi racordurile de utilităţi apă-canal (branşamente de apă din str. Războieni) la blocurile R şi S.
Alimentarea cu apă a clădirii propuse se va realiza printr-un branşament din poliester pe Dn 100 mm, de la reţeaua de apă existentă pe Aleea Romanţei.
Vor fi asigurate zonele de protecţie sanitară pentru reţelele şi branşamentele/racordurile existenteconf. HG 930/2005.
Se va asigura acces nestânjenit la construcţiile şi instalaţiile reţelelor de apă existente în cadrul pieţii.
Eventualele lucrări (terasamente, sistematizare) în vecinătatea reţelelor de apă-canal existente vor fi efectuate numai cu mijloace manuale şi sub directa supraveghere a reprezentanţilor operatorului, convocaţi pe şantier prin grija investitorului.
Contorizarea consumului de apă potabilă se face cu ajutorul unui apometru cu cadran umed, montaj orizontal Dn2. Apometrul va fi montat într-un cămin apometru din beton, ce se va amplasa în corpul administrativ şi se va executa conform STAS 6002/88.
Conform STAS 1478/90, tabel 20, pentru stingerea din exterior a incendiului este necesar un debit de apă de 5 l/s, ce poate fi asigurat de la reţelele stradale din zonă, prin hidranţii subterani existenţi.
4.7.2. Racord canal menajer
Apele uzate menajere vor fi evacuate gravitaţional, printr-un racord de canalizare din tuburi de PVC ULTRA Dn 200mm, îmbinate cu mufe şi inele de cauciuc, la canalizarea stradală situată pe Aleea Romanţei . La orice schimbare de direcţie şi la racordarea canalizării la colectorul existent, vor fi prevăzute cu cămine de vizitare prefabricate, executate conform STAS 2455/82. Căminele de vizitare vor fi prevăzute cu rame şi capace din fontă tip IV carosabil.
4.7.3. Racord canal pluvial
Apele pluviale de pe copertine şi clădire, precum şi cele de pe platforma carosabilă vor fi colectate prin guri de scurgere, canalizate prin tuburi din polipropilenă PVC ULTRA Dn 200 mm pentru canalizare, şi racordată prin tuburi din la reţeaua de canalizare pluvială Dn 400mm existentă pe strada Petru Rareş.
4.7.4. Alimentarea cu energie electrică
Pentru alimentarea corpului administrativ se propune realizarea unui branşament trifazat subteran , cu un cablu tip ACYAbY 3X70+35 mm2, care va fi racordat la reţeaua stradală de medie tensiune existentă pe aleea Romanţei. Lungimea estimată a branşamentului: 12ml.
Ţinând cont că pe amplasamentul studiat există reţea de iluminat public aflate în proprietatea Primăriei Municipiului Arad, se va asigura o iluminare adecvată a spaţiilor de vânzare şi a acceselor.
4.7.5. Telecomunicaţii
Se va realiza racordarea la reţeaua de instalaţii telefonice existente faţă de care se va impune o zonă de protecţie faţă de toate lucrările de săpături şi construcţie.
4.7.6. Instalaţii termice
Încălzirea şi apa caldă menajeră pentru corpul administrativ se va realiza cu ajutorul centralei termice cu tiraj forţat, de capacitate mai mică. Instalaţia de încălzire se va realiza în circuit forţat şi prevăzut cu distribuţie pe fiecare încăpere. Această montare este economică şi permite intervenţii la instalaţie fără greutate. Pentru perioada de vară confortul termic se asigură cu instalaţii de climatizare, ce vor fi amplasate pe faţada dinspre piaţă.
4.7.7. Alimentarea cu gaze naturale
Clădirea propusă va fi racordată la reţeaua de gaz de joasă presiune existentă pe Aleea Romanţei, existând aviz de principiu în cest sens. Conducta mai sus menţionată are debitul şi presiunea necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a obiectivului propus.
4.8 Drumuri şi sistematizare verticală
Se va face reamenajarea pietonalelor adiacente parcelei studiate. În acest sens, se va îndepărta actualul strat de finisaj existent, respectiv asfalt, şi se va înlocui cu dalaj de pişcoţi ceramici. Se vor înlocui actualele borduri prefabricate ale spaţiilor verzi.
Accesul pietonal şi auto în incintă se face dinspre strada Petru Rareş. Accesul pietonal în obiectivul propus, respectiv corp administrativ se face din colţul amplasamentului. Pietonalul existent se va extinde până la limita clădirii.
5. CONCLUZII
Amplasarea pieţei agroalimentare în această zonă a oraşului este oportună deoarece atât prin aspect cât şi ca funcţiune completează fondul construit din această zonă a municipiului, având în vedere actuala funcţiune din amlasamentul studiat. Cartierul Grădişte este unul dintre cartierele importante ale municipiului Arad şi la ora actuală nu posedă o piaţă agroalimentară proprie, locuitorii fiind nevoiţi să străbată distanţe mari pentru a se aproviziona. Locaţia descrisă mai sus, în afara dimensiunilor reduse, este oportună realizării unei pieţe, fiind situată în dreptul staţiei de tramvai, aproape de accesul în cartier, în vecinătatea bisericii şi a mai multor spaţii comerciale.
Dezvoltarea continuă a oraşului duce la o cerere tot mai mare de spaţii pentru comerţ, servicii, birouri. Corpul administrativ şi piaţa propuse se vor realiza la standarde europene, folosindu-se materiale de costrucţie şi finisaje moderne. Investitorul va asigura menţinerea pe întreaga durată de exploatare a costrucţiei a nivelului cerinţelor de calitate impuse de aceste standarde şi cu respectarea actelor normative emise de organele administraţiei centrale şi locale privind normele de protecţie a mediului, a normelor de igienă şi sănătate publică, a normelor metodologice privind autorizarea funcţionării.
Prin amenajarea obiectivului propus se va ameliora aspectul general al zonei. Construcţia propusă se va evidenţia prin formă, volum, cromatică, materiale folosite, va îmbogaţi şi diversifica vizual zona studiată.
Construcţia propusă nu se va amplasa în proximitatea construcţiilor existente, nu le va afecta şi nu se va interveni asupra acestora. Condiţiile impuse prin regulamentele locale de urbanism sunt respectate în totalitate în cazul de faţă.
După aprobarea P.U.D. şi stabilirea tuturor condiţiilor de realizare a investiţiei este necesară continuarea proiectării cu derularea fazelor de proiect tehnic şi detalii de execuţie necesare obţinerii Autorizaţiei de construire şi executarea obiectivului. Prin proiectul tehnic se va detalia atât Corpul Administrativ cu piaţa agroalimentară cât şi accesele şi amenajările exterioare.