Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 23-09-2005 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru lucrarea -Săli de curs S + P + 3- Arad
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 23.09.2005, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele proiecte de hotărâre:
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Scurs S+P+3” Arad, B-dul Revoluţiei nr. 94, proiect nr. 30/2005, elaborat de SC PRO URBAN SRL-iniţiativa primarului
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu “Construire spaţiu pentru asigurarea serviciului de asistenţă religioasă” în incinta Spitalului Clinic Municipal Arad – Piaţa Mihai Viteazul, proiect nr. 22/2004, elaborat de B.I. arhitectură, arh. Ghionghioşan Lorena – iniţiativa primarului
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu “ Construcţii şoproane şi copertine” Arad str. Pădurii nr. 61, proiect nr. 117/2005, elaborat de S.C. A.M. Atelier S.R.L. – iniţiativa primarului
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu ” Locuinţă unifamilială D+P+1” str. Grigore Ureche nr. 3, proiect nr. 68/2005 elaborat de S.C. Pro Urban S.R.L.- iniţiativa primarului
şi următoarele documente privind
1.Planul Urbanistic de Detaliu „ Ateliere FUAPA şi birouri” Arad str. Miron Costin, proiect nr. 10/2005
Până la data de 06.10.2005, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 23.09.2005, între orele 8,00-20,00, la Serviciul Relaţii Publice, camera 5.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste proiecte de hotărâri, care poate fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro
P R I M A R
ing.Gheorghe Falcă
ROMÂNIA Proiect AVIZAT :
JUDEŢUL ARAD SECRETAR
MUNICIPIUL ARAD Cons.jr.Doina Paul
CONSILIUL LOCAL
HOTĂRÂREA Nr._______
Din __________________ 2005-
Privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru lucrarea „Săli de curs S + P + 3” Arad , Bdul Revoluţiei nr. 94 ,proiect nr. 30 /2005 elaborat de SC PRO URBAN SRL.
Consiliul local al municipiului Arad ;
Având în vedere :
-iniţiativa Primarului municipiului Arad , exprimată prin expunerea de motive nr. ad. 25694 __________ 2005,
-raportul nr.ad. 25694 ___________ 2005 al Arhitect Şef - Serviciului construcţii şi urbanism, prin care se propune aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru „ Săli de curs S + P + 3 „ Bdul Revoluţiei nr.94 Arad , proiect nr. 30/2005 elaborat de SC PRO URBAN SRL ;
-avizul Comisiilor de specialitate ,
-prevederile art.2 din Legea nr.50/1991 cu modificările şi completările ulterioare precum şi Ghidul privind metodologia de elaborare şi conţinutul cadru al Planului Urbanistic de Detaliu , indicativ G.M. 009 – 2000 ,
-prevederile art.38 lit.”c” şi „k” din Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale ,
În temeiul drepturilor conferite prin art.46 din Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale , adoptă prezenta :
H O T Ă R Â R E :
Art.1.-Se aprobă Planul Urbanistic de Detaliu „ Săli de curs S + P + 3 „ Arad , Bdul Revoluţiei nr.94 proiect nr. 30 /2005 elaborat de SC PRO URBAN S.R.L. ,
Art.2.-Prezenta hotărâre se va duce la îndeplinire de către beneficiar Universitatea de Vest „ Vasile Goldiş „ şi se va comunica celor interesaţi de către Serviciul logistica actelor administrative.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ SECRETAR
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
ARHITECT ŞEF
SERVICIUL CONSTRUCŢII ŞI URBANISM
Nr.ad..25694/____________
RAPORT
Privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu “ Săli de curs S + P + 3 “ Arad , Bdul Revoluţiei nr.94
Prezenta documentaţie s-a întocmit în conformitate cu solicitarea din certificatul de urbanism nr. 378/10.03.2005 , emis de Primăria municipiului Arad în conformitate cu metodologia de elaborare şi conţinut cadru al P.U.D.-ului , indicativ G.M. 009 – 2000.
Amplasamentul propus se află încadrat conform regulamentului aferent P.U.G. , al municipiului Arad , în UTR nr. 2 într-o zonă de locuinţe.
Terenul în cauză are o suprafaţă de 407,0 mp. , şi se află în proprietate privată.
Beneficiarul lucrării doreşte să amplaseze o construcţie cu destinaţia de săli de curs pe un teren liber de construcţii, în incinta imobilului.
Studiul realizat într-o singură variantă propune realizarea construcţiei cu un regim de înălţime de 4 nivele supraterane .
Având în vedere configuraţia terenului pe care se propune realizarea investiţiei , face ca această unică soluţie să fie singura posibilitate , având în vedere şi accesul care trebuie realizat în corelare cu construcţiile de pe parcelele învecinate.
Faţă de cele de mai sus :
PROPUNEM
Aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu « Săli de curs S + P + 3 » Arad, Bdul Revoluţiei nr.94, proiect nr.30/2005 elaborat de SC PRO URBAN SRL, beneficiar Universitatea de Vest Vasile Goldiş.
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI
A R A D
Nr. ad. 25694/ _________2005
EXPUNERE DE MOTIVE
Referitor la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „ Săli de curs S + P + 3 „ Arad, Bdul Revoluţiei nr.94 , proiect nr. 30/2005 elaborat de SC PRO URBAN SRL, beneficiar Universitatea de Vest Vasile Goldiş ,
Având în vedere că toate condiţiile impuse de certificatul de urbanism nr.378/10.03.2005 , au fost îndeplinite cât şi a faptului , că prin amenajarea propusă se igenizează zona şi se creează spaţii necesare pentru cursurile Universităţii de Vest „ Vasile Goldiş „ , consider oportună aprobarea unei hotărâri prin care se aprobă Planul Urbanistic de Detaliu „ Săli de curs S + P + 3 „ Arad, Bdul Revoluţiei nr.94.
Beneficiar : UNIVERSITATEA DE VEST VASILE
GOLDIS
B-dul Revolutiei nr. 81
Denumire proiect : P.U.D. SALI DE CURS S + P + 3E
B-dul Revolutiei nr. 94
Proiect nr. : 30/2005
Faza : P.U.D..
Proiectant : S.C. Pro Urban S.R.L.
1.2. Obiectul lucrarii
Proiectul s-a intocmit pe baza discutiilor si a consultarilor care au avut loc intre beneficiar si proiectant.
Proiectul are ca obiect stabilirea conditiilor de amplasare unei cladiri S+p+3E care sa adaposteasca Sali de curs , pe terenul situate în intravilanul municipiului Arad, U.T.R. nr. 2, proprietatea privata a UNIVERSITATII DE VEST VASILE GOLDIS.
De asemenea are ca obiect:
- dimensionarea, functionarea respectiv configuratia arhitecturala a cladirii
- integrarea in fondul construit existent
- circulatia juridica a terenurilor
- echiparea cu utilitati edilitare
Beneficiarul doreste să construiasca Sali de curs, pe terenul cu imobil situat, pe B-dul Revolutiei, nr. 94, regim de înălţime s+P+3E
Metodologia folosita – baza documentatie
Documentatia se elaboreaza in conformitate cu Metodologia de elaborare si continutul - cadru al planului urbanistic de detaliu,indicativ : G M 009-2000.
La elaborarea actualei documentatii a stat la baza: Planul Urbanistic General, elaborat– de S.C. PROIECT S.A, Arad.
Ca suport topografic s-a utilizat ridicarea topo, elaborata de S.C. ALPIN PROIECT S.R.L.
2. INCADRAREA IN LOCALITATE
2.1. Concluzii din documentatii deja elaborate
Teritoriul luat in considerare pentru construirea obiectivelor propuse – Sali de curs , este situat in zona centrala, in partea dreapta B-dului Revolutiei. . In cadrul Planului Urbanistic General al municipiului Arad, aceasta zona este destinata zonei de locuit cu functiuni complementare si face parte din U.T.R. nr 2 .
Prin acest P.U.D., se va asigura amplasamentul cladirii de invatamant si amenajarile necesare unei bune functionari.
Se va reorganiza circulatia pietonala si se va asigura accesul carosabil la cladirea propusa precum si locuri de parcare .
Se va urmarii integrarea si armonizarea noii constructii si a amenajarilor cu cele existente mentinute.
Se va tine seama de zona verde existenta care va fi amenajata si integrata in ansamblu.
Se propune completarea infrastructurii tehnico edilitare.
2.2. Concluzii din documentatii elaborate concomitent cu P.U.D.
Pentru determinarea conditiilor de fundare a fost necesara elaborarea unui studiu geotehnic.
Constatarile si recomandarile acestui studiu sunt: - terenul este plan
- din punct de vedere geologic amplasamentul este asezat pe formatiunile depresiunii panonice, unde s-au depus peste fundamentul cristalin – eruptiv formatiuni sarmatiene, panoniene si cuaternare. Cuartenarul alcatuit din aluviuni lacustre si fluviatile, este reprezentat prin nisipuri cu pietrisuri in alternanta cu pamanturi argiloase-prafoase.
Conform macrozonarii seismice dupa P- 100/92, amplasamentul se incadreaza in zona seismica de calcul „D”, k=0,16, Tc= 1,0s.
- stratificatia terenului: - umplutura de diferite naturi de circa 2,10 m
- nisip argilos cu rar pietris cafeniu-galbui, plastic consistent, pana la 2,80 m
- argila prafoasa cafenie cu, cu intercalatii cafenii galbui plastic consistent pana la 3, 40m adancime ;
- nisip cu pietris cafeniu umed, apoi saturat, avand o indesare medie. pana la 5,00 m adancime (F 1)
- apa subterana a fost interceptata la 3,30 m si se prevede un regim ascensional al apei pana la adancimea de 2,30 m fata de nivel teren.
3. SITUATIA EXISTENTA
Teritoriul luat in considerare pentru construirea obiectivelor propuse – Sali de curs , este situat in zona centrala, in partea dreapta bulevardului. In cadrul Planului Urbanistic General al municipiului Arad, aceasta zona este mixta, locuinte, unitati comerciale, prestari servicii, functiuni complementare. face parte din U.T.R. nr 2 .
In partea de nord se invecineaza cu cladiri de locuit, la est si vest zona studiata se invecineaza cu terenuri proprietate privata cu cladiri cu functiuni mixte, locuire si dotari. In partea de sud –est se invecineaza cu B-dul Revolutiei.
Conform Extrasului C. F. , suprafata terenului este de 407 mp si terenproprietate privata a Universitatii V. Goldis, teren concesionat pe 49 de ani.
Pe acest amplasament sunt construite trei constructii o locuinta, spatii comerciale, un corp de cladire al facultatii si garaje.
Cladirile sunt construite din caramida, cu acoperisuri tip sarpanta si cu invelitoare de tigla. Inaltimile constructiilor la cornisa variaza intre 3 si 7,50 m. Finisajele sunt simple tencuieli simple, zugraveli in culori de apa si tamplarii de lemn. Cladirea administrativa a facultatiii este cladire parter.
Terenul propus pentru construirea de locuinte este teren plat fara denivelari importante.
Cladirile anexe existente pe terenul care face obiectul acestui P.U.D. vor fi demolate.
In incinta:
Steren = 4.119,00 mp
S construita = 1.863,64 mp
S platforme = 1.314,98 mp
Teren neconstruit 940,38 mp
P.O.T. = 45,80 %
C.U.T. = 0,63
In zona studiata:
S teren = 10.700,00 mp
Regimul juridic
In plansa nr. 03, Obiective de utilitate publica, sunt analizate terenurile si constructiile din punct de vedere al tipului de proprietate al terenului si din punct de vedere al circulatiei terenului.
Terenul pe care urmeaza sa se construiasca sala de clasa este teren concesionat de Universitatea de Vest V. Goldis pe 49 ani si este in suprafata de 407,00 mp.
Analiza geotehnica
Pentru determinarea conditiilor de fundare a fost necesara elaborarea unui studiu geotehnic.
Constatarile si recomandarile acestui studiu sunt: - terenul este plan
- din punct de vedere geologic amplasamentul este asezat pe formatiunile depresiunii panonice, unde s-au depus peste fundamentul cristalin – eruptiv formatiuni sarmatiene, panoniene si cuaternare. Cuartenarul alcatuit din aluviuni lacustre si fluviatile, este reprezentat prin nisipuri cu pietrisuri in alternanta cu pamanturi argiloase-prafoase.
Conform macrozonarii seismice dupa P- 100/92, amplasamentul se incadreaza in zona seismica de calcul „D”, k=0,16, Tc= 1,0s.
- stratificatia terenului: - umplutura de diferite naturi de circa 2,10 m
- nisip argilos cu rar pietris cafeniu-galbui, plastic consistent, pana la 2,80 m
- argila prafoasa cafenie cu, cu intercalatii cafenii galbui plastic consistent pana la 3, 40m adancime ;
- nisip cu pietris cafeniu umed, apoi saturat, avand o indesare medie. pana la 5,00 m adancime (F 1)
- apa subterana a fost interceptata la 3,30 m si se prevede un regim ascensional al apei pana la adancimea de 2,30 m fata de nivel teren.
Analiza fondului construit existent
In zona studiata sunt cladiri existente, majoritatea in stare satisfacatoare, cu un regim de inaltime P precum si P + 1. Cladirile sunt construite din caramida cu sarpanta de lemn si invelitoare din tigla.
Echiparea edilitara
Alimentarea cu apa
In zona studiata exista retea de distributie a apei potabile, pe B-dul Revolutiei si in incinta.
Canalizare
Canalizare menajera
In zona studiata exista retea de canalizare.
Canalizarea pluviala
Scurgerea apelor pluviale se face in canalul pluvial existent.
Alimentarea cu caldura
In prezent in zona incalzirea se face de la reteaua de termoficare..
Alimentarea cu energie electrica
In zona studiata exista o retea de distributie LEA 0,4 kv de joasa tensiune care urmareste traseul principalelor cai de circulatie din zona.
. Stalpii de sustinere au regim de folosinta comun pentru toate retelele aeriene precum si pentru iluminatul public.
Telecomunicatii
In zona studiata exista instalatii de telecomunicatie care nu sunt afectate.
Alimentarea cu gaz
In zona studiata exista retea de alimentare cu gaz, pe B-dul Revolutiei.
4. REGLEMENTARI
Elemente de tema
Tema de proiectare a fost stabilita de comun acord cu beneficiarul pentru obiectivele propuse.
Beneficiarul doreste sa construiasca Sali de curs.
Regim de inaltime S + P+3
Constructia propusa prin prezenta documentatie va fi retrasa cu distanta de 2,50 m fata de limita de proprietate dinspre nord.
Spatiul rezultat in urma retragerilor va fi plantat cu gazon si prevazut cu alei de acces pietonal. Pe acest amplasament va fi construit o cladire S + P + 3
Cladirea de locuit va fi construita in forma de L.
Cladirea va cuprinde Sali de curs, Sali pentru seminarii, Sali pentru conferinte, si spatii anexe necesare unei bune functiuni.
S construita. = 800,00 mp
S desfasurata = 3.000,00 mp
Accesul pompierilor in incinta se va face numai pietonal al pompierilor.
Prin regimul de inaltime propus pentru obiectiv, precum si prin materialele de constructie si finisajele propuse s-a avut in vedere integrarea in fondul construit existent
Profiluri transversale
Terenul nu prezinta denivelari mari, cotele variind intre 108,03, si 108,27 pe latura de est a amplasamentului.
Sistematizare verticala.
Se va aduce terenul la acelas nivel. Mentionam ca la constructiile propuse cota --+0,00 este la cota terenului de 109,20
La elaborarea solutiei de sistematizare s-a avut in vedere :
- stabilirea cotelor verticale ale noilor cladiri, corelate cu cotele terenului existent.
- reducerea la maxim al volumului de terasament pentru nivelarea terenului.
Cladirea propusa va fi cladire S + P+ 3
P.O.T. C.U.T.
Incinta 63,56 % 1,18
Echipare edilitara
Alimentare cu apa
Alimentarea cu apa a cladirii propuse prin prezentul proiect se va realiza avand ca sursa de apa, reteaua existenta in incinta .
Conform SR – 1343 - - 1- 95, articol 2.3 – 12 tabel 3, debitul de apa necesar pentru stingerea din exterior a incendiului este de 10 l/s, amplasamentul fiind situat intr-un cartier cu cu un numar intre 5000 si 10000 locuitori.
Conform normativ I 9 – 94, articolul 14.52, privind stingerea din interior a imobilului nu sunt necesari hidranti, cladirea avand sub 600 mp arie construita.
Pentru asigurarea debitului de apa de 10l/s, necesar stingerii din exterior a incendiului se vor monta hidranti subterani O 100 mm, amplasati pe reteaua inelara de apa la maxim 90 m, unul de altul.
Conform Normativ 19 – 94. articol 14.156, conductele pe care se amplaseaza hidrantii de incendiu O 100 mm,. Astfel reteaua de apa potabila propusa in zona locuintelor va avea diametrul Dn 100 mm.
Contorizarea consumului de apa se va rezolva prin contoare montate in camine de apometru montate in fiecare casa.
Canalizare menajera
Apel uzate menajere vor fi colectate si evacuate la canalizarea stradala.
Canalizare pluviala
Apele meteorice de pe suprafetele construite si pavate vor fi colectate si evacuate gravitational la colectorul pluvial al strazii .
Canalul propus va avea diametrul de 300 mm si 400 mm si va deservi numai acest obiectiv.
Pentru realizarea retelei de canalizare se propun tuburi din polietilena pentru canalizare sau tuburi din beton simplu cu talpa cep si buze – O 300 mm si 400 mm si camine de vizitare, realizate conform STAS 2448/83.
Organizarea circulatiei
Drumuri
Prin prezentul P.U.D. nu se prevad modernizari de stazilor deoatrece aceasta nu este necesara. Se prevede doar amenajarea unor alei pietonale in incinta care sa asigure accesul pietonal la obiectivul propus.
Prin prezentul P.U.D. se propune amenajarea spatiilor verzi de aliniament existente, precum si amenajarea in incinta a unor zone verzi.
Criteii. Compozitionale
– realizarea unui spatiu urban, care sa puna in valoare importanta cladirilor si sa creeze un ansamblu cu cladirile existente.
Alimentarea cu caldura
Alimentarea cu caldura se va face de la reteaua de termoficare din zona.
Alimentarea cu energie electrica
In zona studiata exista retea electrica de distributie, iar noul obiectiv se poate racorda la reteauanexistenta.
Telecomunicatii
Conform circuitelor actuale se impune introducerea pe scara mai larga si extinderea sistemului de distributie a programelor de televiziune prin cablu Ca Tv – prin instalarea cablurilor coacsiale in montaj subteran sau aerian, precum si a cutiilo rspecifice de alimentare si distributie.
Alimentarea cu gaze naturale
Pentru a se realiza o alimentare cu gaze naturale a cladirii propuse este necesar racordul la reteua de alimentare cu gaze naturale existenta in zona..
Gospodarie comunala
Se propune sa fie amenajata o platforma pentru depozitarea in pubele a deseurilor menajere, iar evacuarea acestora se va face cu ajutorul serviciilor de salubritate ale municipiului.
- 7,68 316,23 7,68
1 ZONA DOTARI 1.501,84 36,46 2.301,84 55,88
1 SPATII VERZI
- de aliniament
- spatii verzi 1.082,45 26,28 165,45 4,01
2 CIRCULATII
- Carosabil
- platforme + trotuare 1.218,48
1.218,48 29,58 1.335,48
1.335,48 32,43
3 TEREN NECONSTRUIT - -
4 TOTAL GENERAL 4.119,00 100,00 4.119,00 100,00
Din analiza bilantului se constata ca zona de locuit ocupa suprafata cea mai mica reprezentand 7,68 % din total incinta, urmata apoi de zona de spatii verzi care se reduce la 4,01% , in timp ce circulatiile pietonale si platformele ocupa 32,43 % din total incinta..
5 Cloncuzii
Prin realizarea obiectivului propus se mobileaza partea de nord vest a incintei si se mareste suprafata ocupata de invatamantul superior.
In urma aprobarii prezentului P.U.D. se va trece la construirea obiectivelor propriuzise, la realizarea racordurilor de la retelele de utilitati si pana la firidele cladirilor.Toate aceste lucrari intra in sarcina beneficiarului si se vor executa etapizat
Proiectantul considera ca amplasarea acestui obiectiv vine in completarea frontului existent , si contribuie la dezvoltarea zonei de invatamant.