Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 24-06-2005 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Planul Urbanistic de Detaliu - Reamplasarea monumentului Sfănta Treime -
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de vineri, 24.06.2005, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
1. Planul Urbanistic de Detaliu „ Reamplasarea monumentului Sfănta Treime ”
2. Planul Urbanistic de Detaliu „ Locuinţă P+M ” str. Grigore Alexandrescu nr. 34
3. Planul Urbanistic de Detaliu „ Piaţa Mihai Viteazu ”, Arad
Până la data de 07.07.2005, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 24.06.2005, între orele 8,00-20,00, la Serviciul Relaţii Publice, camera 5.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing.Gheorghe Falcă
S.C. “RENOVATIO NOVA” S.R.L. PROIECT NR. 420/2005
Biroul de Arhitectură
310102 ARAD, str. Tribunul Axente nr. 1
Telefon 0257/281549
SOCIETATE MEMBRĂ A UNIUNII NAŢIONALE A RESTAURATORILOR DE MONUMENTE ISTORICE DIN ROMÂNIA – U.N.R.M.I.
- Nr.proiect : 420/2005
- Proiectant : S.C. “RENOVATIO NOVA” S.R.L. Arad
- Beneficiar : CONSILIUL LOCAL AL MUN. ARAD
1.2. Baza proiectării
La baza elaborării prezentei documentaţii stă comanda beneficiarului CONSILIUL LOCAL AL MUN. ARAD care doreşte să amenajeze un spaţiu destinat MONUMENTULUI “SFINTA TREIME”.
1.3 Obiectul lucrării
În zona studiată, pe amplasamentul propietatea statului se va amenaja o platformă cu destinaţia de spaţiu pentru Monumentul “SFINTA TREIME”.
1.4. Metodologia folosită – baza documentaţiei
Documentaţia se elaborează în conformitate cu Metodologia de elaborare şi
conţinutul-cadru al Planului Urbanistic de Detaliu indicativ GM 009-2000 elaborat de M.L.P.A.T. , aprobat cu Ordinul 37/N/2000.
Pentru elaborarea acestui PUD a fost consultat Planul General al mun. Arad, jud.Arad, elaborat în 1998 de SC PROIECT ARAD SA.
Ca suport pentru proiect s-a utilizat o ridicare topografică, furnizată de către beneficiar.
2. ANALIZA SITUAŢIEI EXISTENTE ŞI ASPECTE CRITICE
2.1. Încadrarea în Planul Urbanistic General şi Zonal
Terenul care este luat în studiu în cadrul prezentului PUD este situat în intravilan conform PUG Mun. Arad.
Prin PUD se va urmări integritatea şi armonizarea obeliscului propus, amenajărilor noi cu cele existente.
2.2. Descrierea situaţiei existente
2.2.1. Probleme de arhitectură şi urbanism
În zona studiată, funcţiunea predominantă este de circulaţie.
La intersecţia între B-dul Revoluţiei cu străzile Eminescu, Lucian Blaga şi Unirii s-a format un sens giratoriu care a fost intersectată de cele două trasee de circulaţie a tramvaielor. În urma modernizării squar-ului din faţa teatrului, s-a închis circulaţia dinspre str. Eminescu spre Primărie. În acest fel toată zona din faţa teatrului a devenit un spaţiu public uşor vizitabil. Actualmente există o posibilitate carosabilă în faţa teatrului deschisă ocazional pentru anumite manifestări şi sărbători. În zona verde se citeşte uşor urmele fundaţiei a vechiului amplasament a monumentului precum şi gurile de aerisire de la instalaţiile subterane (nefolosite).
2.2.2. Regimul juridic
- Din suprafaţa totală a zonei studiate de 6316 mp :
- 6316 mp sunt domeniul public al statului (100 %)
- 0 mp sunt proprietate privată a persoanelor fizice (0%)
2.2.3. Regimul economic
Folosinţa terenului în zona studiată se prezintă astfel :
- căi de circulaţie + trotuare +rigole – 5028,14 mp
- teren propus amenajării – 2137,50 mp
2.2.4. Regimul tehnic
2.2.4.1. Circulaţii existente
Toată zona studiată este în proporderenţă majoră circulaţie pietonală, carosabilă şi transport în comun – tramvai.
2.2.4.2. Factori de poluare
În zona studiată nu există surse de poluare.
2.2.4.3. Echiparea tehnico-edilitară
Alimentarea cu apă
În zona există reţea de alimentare cu apă.
Canalizarea menajeră
În prezent în zonă există sistem de canalizare menajeră.
Canalizare pluvială
Debitul meteoric este preluat de canalizarea pluvială existentă.
Alimentare cu energie electrică
În zona studiată există reţea de distribuţie a energiei electrice LEA de medie tensiune şi de joasă tensiune.
Telefonie
Instalaţiile de telecomunicaţii sunt existente.
Alimentare cu energie termică
În prezent în zona studiată există surse pentru energie termică în sistem central şi reţele de distribuţie pentru agenţii termici (încălzire şi apă caldă)
3. PROPUNERI
3.1 Încadrarea în propunerile planului urbanistic general şi a altor studii elaborate până în prezent
Planul Urbanistic General elaborat în 1998 de SC PROIECT ARAD SA prevede o zonă verde în faţa teatrului.
3.2. Descrierea soluţiilor propuse
3.2.0. Scurt istoric al monumentului
În cursul evoluţiei sale istorice în municipiul Arad au fost două statui distincte – stilistic şi ca amplasament din care la ora actuală numai una se mai găseşte pe domeniul public (cea de pe Calea Timişorii pe partea dreaptă). Iniţial această statuie a Trinităţii, (din sec. al XVIII - lea) a stat pe amplasamentul teatrului nou. În 1882 cu ocazia construirii teatrului monumentul a fost mutat în Aradul nou.
În primi ani ai secolului XX a fost ridicată în extremitatea sudică a bulevardului în faţa teatrului un monument al Sfintei Treimi. În anul 1957 odată cu ridicarea şi altor monumente de natură religiosă a fost demontat. Părţile de bronz al monumentului au fost expuse în rotonda Biserici Catolice în stânga intrării. Bucăţile de piatră au fost depozitate iniţial în spatele Bisericii Catolice din Gai lângă balastiera veche. Până în 1975 au dispărut mai multe elemente din cele aproximativ cele 50 de bucăti de piatră. Ulterior prin grija preotului paroh din Gai pietrele au fost transportate în curtea Bisericii din Sânpaul.
După 1989, în noul context s-a reiterat dorinţa de a reamplasa monumentul pe domeniul public şi pe cât posibil pe vechiul amplasament, (ca simbol peren al creştinismului, indiferent de confesiune) dar aceste demersuri nu s-au materializat decât în foarte mică măsură, respectiv prin HCLM 59/27.09.1993, care aprobă emiterea unui Certificat de Urbanism pentru reamplsarea monumentului “Sfânta Treime”.
3.2.1. Probleme de urbanism şi arhitectură
Prin propunerile prezentului PUD s-a păstrat circulaţia existentă în zonă.
Pe amplasamentul iniţial se propune reamplasarea Monumentului “Sfinta Treime” în axul Bulevardului Revoluţiei la 40 m de teatru, în zona verde. Monumentul este constituit dintr-un obelisc din calcar, alcătuind o compoziţie în trei registre: cel inferior un piedestal în trepte, cel mijlociu care susţine compoziţia de bronz a Sfintei Treimi şi în partea superioară un obelisc clasic cu o rozetă – soare din bronz în vârf. Înalţimea totală a monumentului este în jur de 12 m. Monumentul va fi înălţat de la nivelul terenului cu 60 cm şi bordat de o zonă verde de 2 m (taluz). Pe axul principal al monumentului în faţa şi în spatele acestuia se doreşte marcarea axului cu un dalaj special din piatră naturală (granit).
Legătura între faţa teatrului şi obelisc va fi rezolvată din acelaşi material (dale din beton prefabricat), finisaj care va continua şi în porţiunea de pietonal în jurul obeliscului. În dreapta monumentului vor fi executate nişte raze tot din granit. Lângă liniile de tramvai, pentru protecţie se doreşte amplasarea unui gard similar cu cel existent iniţial în jurul monumentului. Pentru procesiuni religioase s-a lăţit pietonalul de lângă tramvai pentru a putea ajunge comod la monument din faţă. În partea dreaptă a monumentului se vor amplasa trei bănci.
Iluminatul monumentului va fi asigurat cu nişte reflectoare aşezate în zona verde, şi va fi corelată cu iluminatul ansamblului sub aspect compoziţional cu teatrul, punând un acent deosebit pe iluminatul festiv al intregei zone.
Pentru o vizibilitate mai bună a monumentului din faţă se propune mutarea stâlpului ornamental de iluminat cu trei braţe de pe amplasamentul actual, chiar în axul obeliscului la 17 m, în squr-ul din dreapta în zona verde unde nu deranjează deloc vizibilitatea.
Prin amplasarea monumentului “Sfânta Treime” pe amplasamentul iniţial, pe aceaşi fundaţie, sistemul de ancoraj pentru liniile de contact trabuiesc modificate în aşa fel încât nici o linie să nu fie mai aproape de 10 m de axele monumentului.
Întrucât depozitul actual al pietrelor nu a permis relevarea, măsurarea şi inventarierea elementelor componente nu se cunoaşte numărul elemetelor lipsă. Cele care sunt la vedere (nu răsturnate) sunt parţial deteriorate, ce necesită restaturare, iar altele trebuiesc recioplite (din cauza demontări defectuase sfera din vârful obeliscului se găseşte doar parţial lipsind o bucată mare din ea). Lipsesc elementele de bază a obeliscului (de aprox. 1.20 x 1.20 x 1.00 m). La reamplasarea elemetelor de bronz va fi necesară o restaurare şi de revizuire a elemetelor interioare structurale (şuruburi şi montanţi).
3.2.2. Regimul juridic
Situaţia juridică şi circulaţia terenurilor este evidenţiată în planşa 04 “Obiective de utilitate publică”.
Terenul prezentat prin prezentul studiu pentru amplasarea obelicsului este pe teren domeniu public.
3.2.3. Regimul economic
În prezent terenul cuprins în prezentul studiu are următoarea destinaţie:
- 4178,5 mp destinat căilor de circulaţie şi a reţelelor stradale
- 2137,50 mp destinat monumentului
P.O.T. = 0,75 %
C.U.T. = 0,0075
3.2.4. Regimul tehnic
3.2.4.1. Circulaţii propuse
Circulaţia principală în zonă nu se va modifica.
3.2.4.2. Echiparea edilitară
3.2.4.2.1. Alimentarea cu apă
Alimentarea cu apa potabila existentă
3.2.4.2.2. Canalizare
Canalizare menajeră existentă
Canalizare pluvială
Debitul meteoric de pe platformă şi construcţii este preluat şi deversat în reţeaua pluvială din zonă existentă.
3.2.4.2.3. Alimentarea cu căldură
Pentru încălzire spaţiului comerciale se propune încălzire centrală.
3.2.4.2.4. Alimentarea cu energie electrică
Pentru alimentarea cu energie electrică necesară funcţionării noului obiectiv este necesar racordarea acestuia la reţeaua existentă. Pentru o vizibilitate mai bună a monumentului din faţă se propune mutarea stâlpului ornamental de iluminat cu trei braţe de pe amplasamentul actual, chiar în axul obeliscului la 17 m, în squrul din dreapta în zona verde unde nu deranjează deloc vizibilitatea.
Se preconizează a fi amplasate reflectoare în jurul obelicsului pentru iluminat artistic.
3.2.4.2.5. Sistem de ancoraj pentru liniile de contact
Prin amplasarea Monumentului “Sfânta Treime” pe amplasamentul iniţial, pe aceaşi fundaţie, sistemul de ancoraj pentru liniile de contact trabuiesc modificate în aşa fel încât nici o linie să nu fie mai aproape de 10 m de axele monumentului.
Asigurarea curăţeniei cade în sarcina beneficiarului.
3.2.4.3.5. Protecţia mediului natural
Prin natura funcţiunii preconizate se poate aprecia că investiţia proiectată nu ridică probleme legate de protecţia mediului natural.
3.2.4.3.6. Expunerea la factori de risc natural
Referitor la Ordinele MLPAT 62/1998 şi al Ministerului Apelor, pădurilor şi Protecţiei Mediului în conformitate cu studiile efectuate pe teritoriul jud. Arad, zona studiată în prezentul proiect nu este expusă la factorii de risc natural precum : inundaţii, alunecări de teren, eroziuni, etc.
4.Masuri de protectia muncii
Se vor respecta cu stricteţe toate normele şi normativele specificate în vigoare la data executării lucrărilor şi în mod special :
- Regulamentul privind protecţia şi igiena muncii în construcţii, aprobate cu Ordinul MLPAT nr. 9_/ 1993
- Norme generale de protecţia muncii, ediţia 1996
- Normativul I 9 - 94
Personalul de execuţie va fi calificat corespunzător şi va avea " Instructajul de protecţie şi igiena muncii " la zi, sub semnătură.
Enumerarea de mai sus nu este limitativă, beneficiarul şi constructorul urmând a le completa cu alte măsuri pe care le consideră necesare, fiind răspunzători direct de neluarea lor.
5.Masuri de prevenire si stingere a incendiilor
Se vor respecta cu stricteţe prescripţiile din normele PSI specifice în vigoare şi în mod special :
- Ordinul M.I. nr. 361 / 94 combinat cu Ordinul MLPAT nr. 1219 ICM / 94, privind Normele generale de prevenire şi stingere incendiilor.
- P 118 - Norme de proiectare şi realizare a construcţiilor privind protecţia la acţiunea focului.
- Norme PSI judeţene
- HG 51 / 92 , R 96 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor.
- Ordonanţa 60 / 97 privind apărarea împotriva incendiilor.
- Ordinul MI nr. 685 / 1997 privind metodologia de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
6.CONCLUZII
Propunerile prezentului PUD vor fi incluse în PUG-ul Mun. Arad care va fi reactualizat în cursul anului 2005 de către firma care a contractat lucrarea.
7. ANEXE
Bilanţ teritorial comparativ
Suprafeţe teren Existent Propus
Mp. % Mp. %
Total zona studiată 6316 100 6316 100
Din care:
Construcţii