Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 28-04-2005 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru "HALĂ METALICĂ - destinaţie COMERCIALĂ"
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de joi, 28.04.2005, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, este afişat următorul proiect de hotărâre:
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru "HALĂ METALICĂ – destinaţie COMERCIALĂ” în Arad, str. H. Coandă nr. 31 (fosta Trestiei), beneficiar S.C. MARKET ALFA TOT S.R.L. – Arad, proiect nr. 50/2004, elaborat de S.C. Artnova S.R.L. - iniţiativa primarului.
Până la data de 13.05.2005, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 28.04.2005, între orele 8,00-20,00, la Serviciul Relaţii Publice, camera 5.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii după acest proiect de hotărâre, care poate fi studiat şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro
P R I M A R
ing.Gheorghe Falcă
ROMÂNIA
JUDETUL ARAD AVIZAT
MUNICIPIUL ARAD SECRETAR
CONSILIUL LOCAL Cons. jr. Doina Paul
PROIECT
HOTARÎREA NR………
Din …….. 2005
Privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru “HALA METALICĂ – destinaţie COMERCIALĂ” în Arad ,str. H. Coandă nr. 31
Consiliul local al municipiului Arad,
Având în vedere :
- iniţiativa Primarului Municipiului Arad, exprimată prin expunerea de motive nr. ad.4994___________2005
- raportul nr.ad. 4994___________/2005 al Biroului dezvoltare urbană , prin
care se propune aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru ““HALA METALICA- destinaţie COMERCIALĂ ” în Arad , H. Coandă nr. 31, beneficiar S.C. MARKET ALFA TOT S.R.L.
- avizul Comisiilor de specialitate ,
- prevederile art.2 din Legea nr.50/1991 republicată cu modificările şi completările ulterioare precum şi Ghidul privind metodologia de elaborare şi conţinutul cadru al Planului Urbanistic de Detaliu,indicativ G.M 009 – 2000,
- prevederile art.38 lit.”c”şi “k” din Legea nr.215/2001 , a administraţiei publice locale,
In temeiul drepturilor conferite prin art.46 din Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale, adoptă prezenta:
H O T Ă R Â R E
Art.1.- Se aprobă Planul Urbanistic de Detaliu “ HALA METALICA- destinatie COMERCIALĂ” în Arad , Şt. H . Coandă nr. 31.
Art.2.- Prezenta hotărâre se va duce la îndeplinire de către beneficiar şi se va comunica celor interesaţi de către Serviciul logistica actelor administrative.
PREŞEDINTE DE ŞEDINTĂ SECRETAR
Primăria Municipiului Arad
Nr . ad. 4994__________.2005
EXPUNERE DE MOTIVE
Referitor la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu “ HALA METALICA – destinaţie COMERCIALĂ ” in Arad, str. H. Coandă nr. 31, beneficiar S.C. MARKET ALFA TOT S.R.L., proiect nr. 50 / 2004, elaborat de S.C. Artnova S.R.L.
Având în vedere că această investiţie are o funcţiune compatibilă zonei, consider oportună adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe Planul Urbanistic de Detaliu mai sus menţionat.
PRIMAR
Gheorghe Falcă
Primăria Municipiului Arad
Biroul Dezvoltare Urbană
Nr .ad 4994 __________.2005
RAPORT
privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu “HALA METALICĂ - destinaţie COMERCIALĂ” în Arad, str. H. Coandă nr. 31 ( fostă Trestiei ) , beneficiar S.C.MARKET ALFA TOT S.R.L.- Arad , proiect nr.50/2004, elaborat de S.C. Artnova S.R.L.
Prezentul Plan Urbanistic de Detaliu s-a întocmit în baza Certificatului de Urbanism nr.554 din 30.03.2005 , şi are ca obiect construirea unei hale metalice pe terenul situat in Arad , cuprins în CF nr. 55688 Arad, cu nr.top.3104/a.1.1.2.1/2/1,( conform P.U.G. UTR nr.6) proprietatea Statului Roman, teren dat in folosinţă gratuită Spitalului Judeţean Arad, S.C.MARKET ALFA TOT S.R.L. având drept de concesionare si de superficie. Totodată in cartea funciară, la foaia de proprietate este notat sechestrul asigurator dispus de Parchetul Naţional Anticorupţie.
Construcţia halei se propune a se realiza pe locul actualei parcări , evident insuficientă si in prezent, planul urbanistic de detaliu nerezolvând numărul necesar al parcărilor, decât in măsura coeficienţilor prevăzuţi in HGR 525/ 1996 rep.
Din analiza documentaţiei rezultă că pe lângă propunerea construirii halei se menţionează în plus amplasarea unei spălătorii auto precum si extinderea unei construcţii existente cu un corp de birouri, obiective la care beneficiarul a renunţat întrucât nu au fost cuprinse in certificatul de urbanism mai sus amintit.
Având în vedere că în zonă sunt deja construite mai multe hale ,
PROPUNEM
Aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu” HALĂ METALICĂ - destinaţie COMERCIALA ”în Arad, str. H. Coandă nr. 31, beneficiar S.C. MARKET ALFA TOT S.R.L.- Arad, proiect nr. 50/2004, elaborat de S.C. Artnova S.R.L.
ARHITECT ŞEF INTOCMIT
Arh. Emilian Sorin Ciurariu Arh. Cetina Samoilă
S.C. “ARTNOVA” S.R.L.
A.R.A.D.
C.U. 8610888
Str. Lucian Blaga nr. 17
Tel / fax. 283 711 Proiect nr
Faza.
Den.pr
Beneficiar 50/2004
P.U.D.
HALA COMERCIALĂ - EXTINDERE BIROURI STR. H. COANDĂ NR. 31.
S.C. MARKET ALFA TOT S.R.L. ARAD
1. INTRODUCERE
1.1. DATE DE RECUNOAŞTERE A INVESTIŢIEI
• DENUMIRE PROIECT. HALA COMERCIALĂ EXTINDERE BIROURI
- STR. H. COANDĂ NR. 31.
• BENEFICIAR: S.C. MARKET ALFA TOT S.R.L. ARAD
• NR. PROIECT 50/2004
• AMPLASAMENT: STR. H. COANDĂ NR. 31. – ARAD
• PROIECTANT: S.C. ARTNOVA S.R.L. ARAD
• DATA ELABORĂRII PROIECTULUI IAN. 2004
1.2. OBIECTUL STUDIULUI
Obiectul proiectului este elaborarea soluţiei urbanistice, pentru construirea unei hale comerciale de produse agro-industriale, în vederea obţinerii a aprobării de către Consiliului Local al municipiului Arad. Planul urbanistic aprobat este necesar pentru, trecerea la elaborarea documentaţiei tehnico economice, în baza căreia beneficiarul urmează să solicite eliberarea autorizaţiei de construire.
Amplasamentul lucrării este situat în zona Spitalului Judeţean Arad, pe str. H. Coandă nr. 31., în incinta complexului comercial JACKSON.
Terenul intravilan pe care se va construi viitoarea investiţie, este proprietate de stat ce concesionat de beneficiar, în scopul realizării prezentei investiţii.
Proiectul s-a întocmit în conformitate cu contractul încheiat între beneficiar şi proiectant având ca obiect, proiectarea unnei hale comerciale şi extinderea corpului aministrativ.
Investitorul îşi propune dezvoltarea activităţii de comerţ en-gros şi en-detail în incinta complexului comercial JACKSON, de pe strada H. Coandă nr. 31., care va asigura un număr de 30 de locuri de muncă şi spaţii de desfacere a produselor industriale şi alimentare ambalate.
• Lucrarea are la bază Certificatul de urbanism nr. 3064 din 25.11.2004 eliberat de Primăria Municipiului Arad (solicitat de s.c. Big Market s.r.l. şi preluat de către s.c. Market Alfa Tot s.r.l.) – respectiv C.U. NR. 554/30.03.2005.
2. ÎNCADRAREA ÎN ZONĂ
2.1. CONCLUZII DIN DOCUMENTAŢII DEJA ELABORATE
2.1.1. situarea obiectivului în cadrul localităţii
• Investiţia, se va realiza pe terenul intravilan concesionat de beneficiar, situat în partea de centru-vest a municipiului Arad în zona Spitalului Judeţean, pe strada H. Coandă nr. 31. (fost Trestiei). Terenul are un front de 75 m la strad (în partea de sud) şi se învecinează: - la vest cu Direcţia Reg. a Căilor Aeriene Arad, - la est cu Campusul Universităţii V. Goldiş, -la nord cu incinta complexului Jackson de pe strada Feleacului.
Terenul face parte din teritoriul intravilan al oraşului Arad, folosinţa actuală fiind platformă de parcare incinta complexului comercial JACKSON.
Situaţia juridică a terenului în cauză este intravilan proprietate de Stat-în administrarea Primăriei Municipiului Arad în folosinţa Spitalului Judeţean pe 99 ani respectiv concesionat pe 49 ani de către s.c. Market Alfa Tot s.r.l. - în scopul realizării investiţiei după aprobarea proiectului şi a caietelor de sarcini.
2.1.2. concluziile studiilor de fundamentare
Investiţia nu a necesitat întocmirea de studii de fundamentare în afara studiului geotehnic şi a ridicării topografice. Concluziile studiului geotehnic sunt tratate la pct. 3.7. Studiului geotehnic şi ridicarea topografică cu avizul Oficiului Cadastral figurează la anexe
2.1.3. Prescripţii şi reglementări din documentaţiile de urbanism aprobate
Amplasamentul se situează în zonă rezervată - conform studiilor de urbanism anterioare respectiv Planul Urbanistic General –ARAD - U.T.R. nr. 6.-ca subzonă pentru dotări de învăţământ: Isi6.
2.2. CONCLUZII DIN DOCUMENTAŢII ELABORATE CONCOMITENT CU P.U.D.
Propunerile pe care le înaintează S.C. Market Alfa Tot s.r.l ARAD, vin spre completarea funcţiunilor existente cu noi spaţii comerciale şi implicit schimbarea parţială a destinaţiei subzonei Isi6 stabilite în P.U.G. Arad.
3. SITUAŢIA EXISTENTĂ
3.1. ACCESIBILITATE LA CĂILE DE COMUNICAŢIE
Terenul destinat obiectivului ce face obiectul prezentei documentaţii, este amplasat în partea de centru-vest a municipiului Arad în zona Spitalului Judeţean, pe strada H. Coandă nr. 31. (fost Trestiei).
Accesul principal spre zona amplasamentului (din direcţia Est – Sud), se realizează prin Piaţa Spitalului, nodul de circulaţie a patru străzi importante ale municipiului (intersecţie cu sens giratoriu), respectiv strada Spitalului, care continuă cu strada H. Coandă.
Accesele din strada H. Coandă se vor utiliza pentru deservirea obiectivului propus.
In prezent această artera de circulaţie prezintă îmbrăcăminte rutiera de tip nerigid în stare bună.
Incinta este accesibilă din Calea Victoriei (din direcţia Est – Nord), prin strada Feleacului şi incinta Jackson de pe strada respectivă.
3.2. SUPRAFAŢA OCUPATĂ, LIMITE ŞI VECINĂTĂŢI
Soluţia de organizare funcţională a terenului este condiţionată de forma terenului disponibil trapezoidal cu front de 75,0 m lungime la H. Coandă (aliniament vest - sud-est) şi cu o adâncime de 110 – 120 m pe direcţia nord – sud, având suprafaţa totală de 8804 mp.
Zonele de amplasament şi vecinătăţile de la Nord la Sud în cadrul zonei studiate sunt:
- incinta Jackson de pe str. Feleacului
- hala corp 1 Expomarket Jackson şi corp administrativ
- Alee carosabilă est –vest cu parcări
- Hala corp2 Expomarket Jackson
- Platformă de parcare
- Strada H. Coandă
- Canalul Mureşel
Zonele de amplasament de la Vest la Est în cadrul zonei studiate sunt:
- Direcţia Reg. a Căilor Aeriene Arad centrul de dirijare a zborului
- Alee carosabilă nord - sud
- Platforma de parcare
- Hala corp2 Expomarket Jackson
- Alee carosabilă nord - sud
- Campusul Universităţii V. Goldiş
Zona studiată este ocupată de instituţii respectiv complexul comercial avân fiecare incintele delimitate de împrejmuiri (garduri din prefabricate, porţi sau bariere la accese)
3.3. SUPRAFAŢA DE TEREN CONSTRUITĂ ŞI SUPRAFEŢE DE TEREN LIBERE
Terenul destinat obiectivului nu este ocupat de construcţii, actualmente fiind platformă de parcare în incinta complexului.
3.4. CARACTERUL ZONEI
Zona actualmente are un caracter mixt. Definirea în cadrul P:U:G: ca zonă de învăţă mânt rezultă din faptul că actualul campus universitar şi complexul Jackson au luat fiinţă pe părţi din patrimoniul fostului Liceu industrial Strungul de pe lângă Fabrica de Strunguri din Arad. Universitatea a preluat căminele, iar atelierul - şcoală a fost privatizată de firma Expomarket Jackson s.r.l. Incintele iniţial deservite de pe strada Feleacului s-au extins către strada H. Coandă după construirea Centrului de Zbor care a facilitat modernizarea străzii.
3.5. DESTINAŢIA CLĂDIRILOR EXISTENTE
Zona studiată este ocupată de construcţii specifice profilului instituţiilor deţinătoare ale terenurilor. În partea de vest se află clădirea centrului de zbor clădire parter şi p+1 (h=4-7m) amplsată central în incinta ce cuprinde spaţii de parcare şi spaţii verzi împrejmuită cu gard metalic. În centru se situează complexul Jackson cu două corpuri de hale (adăpostind spaţii comerciale înconjurate de platforme betonate pentru accese şi parcare. Incinta este mărginită pe frontul străzii H. Coandă cu gard din elemente prefabricate din beton având două accese cu bariere la extremităţi. . În partea de vest se găseşte campusul universitar cu platforma de parcare spre strada H. Coandă clădirile căminelor cu regim de P+4 find amplasate retrase în partea de nord a incintei închise cu gard din elemente prefabricate din beton către complex şi cu gard din socluri din piatră de codru şipanouri şipoartă din grilaje metalice.
3.6. TIPUL DE PROPIETATE ASUPRA TERENURILOR, SUPRAFEŢE OCUPATE
În cadrul zonei studiate există terenuri ce se încadrează în trei categorii de proprietate:
- Zona străzilor - domeniu public de interes local
- Terenuri private – proprietate a persoanelor juridice
- Terenul destinat unităţii propuse este domeniu privat de interes local concesionat în vederea realizării investiţiei.
3.7. CONCLUZIILE STUDIULUI GEOTEHNIC
Din analiza studiului geotehnic rezultă următoarele :
Amplasamentul aparţine Câmpia râului Mureş, având un aspect plan orizontal şi stabi -litatea generală asigurată.
Stratificaţia terenului evidenţiată în urma a 2 foraje efectuate este:
- Umpluturi, cărămizi, betoane până la adâncimi de 2,30 m.
- până la - 3,90 m, s-a interceptat argila prăfoasă nisipoasă şi praf argilos, cafeniu , plastic consistent
- până la –5,60 m, nisip grosiercu pietriş şi bolovăniş cenuşiu, saturat,afânat la îndesare medie
- până la –8,30 m, nisip grosier şi mijlociu cu pietriş cenuşiu, saturat,afânat la îndesare medie
- Apa subterană a fost interceptată în zonă cu ocazia executării forajelor, la cota de 106,10 NMN.
- Se prevede un regim ascensional până la cota de 107,10 NMN.
- Adâncimea de îngheţ - dezgheţ conf. STAS 6054-77 este de 0,80 m.
- Serecomandă fundarea directă la cotele 105,80 – 106,50 NMN (pe argile nisipoase) sau fundare indirectă pe pernă de balast după evacuarea straturilor de moloz până la cotele 105,80 – 106,50 NMN
3.8. ACCIDENTE DE TEREN
În conformitate cu ridicare topografică a zonei se poate observa o diferenţa de nivel, în general platforma se situează la nivel cu strada, CTP =109,10 NMN exceptând zona de nord acesta fiind la un nivel inferior cu cca 60 cm.
3.9. ADÂNCIMEA APEI SUBTERANE
- Apa subterană a fost interceptată în zonă cu ocazia executării forajelor, la cota de 106,10 NMN
- Se prevede un regim ascensional până la cota de 107,10 NMN.
3.10. PARAMETRI SEISMICI
Conform zonării seismice după Normativul P 100-92, situl se încadrează în zona “D” (Ks = 0,16; Tc = 1,0sec.)
3.11. ANALIZA FONDULUI CONSTRUIT EXISTENT (ÎNĂLŢIME, SCARĂ, STARE ETC.)
În zona propusă pentru amplasarea unităţii există următoarele construcţii:
- În partea de vest se află clădirea centrului de zbor clădire parter şi p+1 (h = 4 -7 m)
- În centru se situează complexul Jackson cu două corpuri de hale parter şi parter cu mezanin parţial cu h= 6,00m - respectiv 8,00m
- În partea de nord -est blocul de cămin studenţesc P+4
-pe trei laturi ale halei corp2 există construcţii provizorii, gherete metalice perter, cu h= 2,5-3,0 m.
Clădirile sunt construite în perioada între 1975 –1997 şi prezintă în general stare bună şi f. bună
3.12. ECHIPARE EDILITARĂ EXISTENTĂ
În zona amplasamentului situaţia echipării edilitare se prezintă după cum urmează:
Alimentare cu apă
În incinta propusă, este în funcţiune, o hala-EXPO MARKET JAKSON-, cu aria construită, de 1550 mp, şi volumul de aproximativ 6500 mc, gradul - V- rezistenţă la foc, categoria C pericol de incendiu, care nu are asigurată rezerva de apă, pentru stingerea incendiului.
Pentru stingerea din exterior a incendiului este necesar un debit de apă de 25 l/s, conform STAS 1478/90, tabel 21.
- Alimentare cu apă, a obiectivului este realizată de la reţeaua de apă potabilă, Dn. 100 mm existentă în incintă, care este branşată la reţeaua de apă de pe strada H. Coandă. Căminul de apometru este amplasat în incinta obiectivului.
Canalizarea menajeră
Apele uzate menajere din incintă sunt canalizate gravitaţional, la reţeaua de canalizare nenajeră existentă pe strada Feleacului.
Canalizarea pluvială
Apele pluviale din incintă sunt canalizate gravitaţional la colectorul de canalizare pluvială, ov- 60/90, existent pe amplasament, prin care apele pluviale sunt deversate în canalul Mureşel.
Alimentare cu energie electrică
Beneficiarul doreşte construirea unei noi hale, alături de cele două hale existente, aparţinând s.c. Expomarket Jackson s.r.l. Alimentarea halelor existente este asigurată prin cabluri de joasă tensiunetipACyAby din postul de transformare de la Spitalul Judeţean. În hala veche (corp 1) este amplasat tabloul general (capsulat), printr-un circuit distinct realizat cu cablu subteran tip AcyAby este alimentat tabloul de distribuţie metalic principal care alimentează consumatorii din hala a doua existentă. Acesta este compus din siguranţe IS, montate într-o cutie metalică. Siguranţele sunt de tip SIST 125 A, iar întrerupătorul general este de tip USOL 250 A. Din tabloul principal sunt alimentaţi consumatorii electrici din hală şi gheretele din nord, precum şi un tablou secundar, echipat cu siguranţe automate, care alimentează consumatorii gheretelor din partea de sud şi vest a halei (corp 2). Iluminatul halei se realizează cu corpuri fluorescente, iar fiecare gheretă (stand) este dotată cu prize cu contact de nul pentru calculatoare şi alţi consumatori. Încălzirea hale I se face cu turbosuflante. Gheretele din jurul halei sunt încălzite cu radiatoare electrice individuale, care majorează simţitor consumul de energie electrică, actualul tablou de distribuţie principal fiind încărcat la limită.
Instalaţii de telecomunicaţii
Pe amplasamentul obiectivului, mai exact pe terenul unde se va construi piaţa acoperita este in exploatare o canalizaţie telefonica cu traseul conform avizului Romtelecom.
Instalaţii termice
Complexul Jackson este racordat la de punctul termic CET str. Feleacului care alimentează cu energie termica întreaga zona .
4. REGLEMENTĂRI
4.1. OBIECTIVE NOI SOLICITATE PRIN TEMA PROGRAM
Tema program propusă de beneficiar, este realizarea unei unităţi comerciale având următoarele capacităţi funcţionale:
Proiectul prevede realizarea următoarelor obiecte-clădiri şi utilităţi:
1. CLĂDIRE HALĂ COMERCIALĂ: clădire Parter tip hală metalică, cuprinzînd - magazine, grup sanitar, centrală termică. A constr.= 610 mp; A desf.= 610 mp
Dimensiuni : în plan 12,30 x 49,20 m; H cornişă =4,20 m; Hmax. =6,00 m
2. EXTINDERE BIROURI: clădire Parter + etaj, tip adăugire la corpul administrativ existent, cuprinzînd la parter hol de acces şi extinderea sălii de restaurant, iar la etaj birouri.
A constr.=67 mp A desf.=147 mp
Dimensiuni : în plan 13,50 x 5,0 m; H cornişa =7,50 m; Hmax. =7,50 m
3. PLATFORME ACCESE PARCĂRI: sistematizarea platformei betonate existente ale incintei, şi realizarea unui post de spălare autoturisme . A c =4430 mp
4. TROTUARE: trotuare din dale mici prefabricate A c =400 mp
5. RACORDURI EDILITARE, REŢELE DE INCINTĂ: alimentare cu apă şi energie electrică şi termică, canalizare menajeră şi pluvială, hidranţi de incendiu.
6. SPAŢII VERZI-AMENAJĂRI EXTERIOARE: desfiinţarea gardului incintei de pe frontul străzii H. Coandă, plantaţii de aliniament, mobilier urban. A c =614 mp
4.2. FUNCŢIONALITATEA, AMPLASAREA, ŞI CONFORMAŢIA CLĂDIRILOR
Amplasarea şi funcţionalitatea construcţiilor propuse sunt în concordanţă cu tema de proiectare şi nevoile locale de derulare a investiţiei.
1. CLĂDIRE HALĂ COMERCIALĂ: Proiectul prevede extinderea activităţii prin realizarea unei hale noi în partea de sud vest a incintei amplasate paralel cu corpul 2. Clădirea va funcţiona ca un grup de spaţii comerciale orientate spre exterior cu accese independente. Hala va avea o deschidere de 12, 00 mp şi 12 travei de 4,00 m şi va cuprinde cca. 20 unităţi (cu supraf. de 24-48 mp), grup sanitar pe sexe, centrală termică.
Clădirea propusă are o structură de cadre metalice şi închideri metalice cu tămplărie P.V.C. (vitrine). Acoperişul va avea învelitoare din panouri metalice termoizolate cu pantă de 25%, cu scurgere la jgheaburi şi burlane exterioare, prevăzută cu luminatoare trape de fum.
Închiderea perimetrală se realizază din: - panouri tip Ondaterm cu grosimea de 10 cm golurile sunt prevăzute cu uşi şi ferestre din tâmplărie de P.V.C. cu geam termopan
Compartimentările se execută din plăci rigips pe schelet metalic-12,5 cm,
Finisajele interioare şi exterioare sunt cele obişnuite, zugrăveli şi vopsitorii lavabile.
2. EXTINDERE BIROURI: Proiectul prevede extinderea corpului 1 din cadrul incintei şi anume extinderea părţii administrative (sediul firmei) pe latura de sud cu o construcţie tip plombă de p+1 nivele. Clădirea propusă are o structură de cadre metalice închideri din zidărie şi tămplărie P.V.C.planşee metalice cu suprabetonare, acoperiş terasă bituminoasă racordată la acoperişul corpului existent. Compartimentările se execută din plăci rigips pe schelet metalic-12,5 cm,
Platformele de parcare şi accesele vor avea infrastructură specifică de tip carosabilă, cu strat de uzură din pavaje decorative şi beton (existent).
4.3. PRINCIPII DE COMPOZIŢIE, PENTRU REALIZAREA OBIECTIVELOR NOI
- COMPOZIŢIONAL
Proiectul propune amplasarea halei noi paralel cu hala (corp 2 ) existentă pe aceeaşi aliniament în partea de nord cu această.
- DISTANŢE
Construcţiile se vor amplasa pe aliniamente situate la distanţa de min. 12,50 m faţă de frontul străzii H. Coandă, la min. 12,45 m de gardul C.D.Z. şi min. 10.0 m faţă de hala (corp 2 ) existentă.
- ACCESE PIETONALE ŞI AUTO
Accesul pietonal şi auto se realizează dinspre sud de pe strada H. Coandă
Accesele auto vor avea lăţimea de min. 6,00 m, cu racordare la carosabilul stradal.
- ACCESE UTILAJE PENTRU STINGEREA INCENDIILOR
Pentru accesul utilajelor de stingere a posibilelor incendii, se utilizează accesele auto menţionate la punctul anterior.
4.4. INTEGRAREA ŞI AMENAJAREA NOILOR CONSTRUCŢII ŞI ARMONIZAREA CU CELE EXISTENTE
Integrarea şi amenajarea noilor construcţii şi armonizarea cu cele existente în zonă, se va realiza prin materialele utilizate şi prin regimul de înălţime propus - Parter
4.5. PRINCIPII DE INTERVENŢIE ASUPRA CONSTRUCŢIILOR EXISTENTE
Se propun intervenţii la construcţia existentă a corpului administrativ în vederea extinde - rii cu spaţii de birouri. Se prevede demolarea gheretelor adosate la hala corp 2 în partea de vest.
4.6. MODALITĂŢI DE ORGANIZARE ŞI ARMONIZARE CU CELE EXISTENTE
Datorită caracterului zonei, armonizarea şi organizarea cu construcţiile existente, este realizat prin subiectul temei de proiectare, acestea venind în continuarea şi completarea spaţiilor existente, în zonă.
4.7. PRINCIPII ŞI MODALITĂŢI DE INTEGRARE ŞI VALORIFICARE A CADRULUI NATURAL ŞI DE ADAPTARE A SOLUŢIILOR DE ORGANIZARE LA RELIEFUL ZONEI
Amplasarea obiectivelor în cadrul sitului, s-a realizat luând în calcul cadrul natural al amplasamentului, forma terenului, amplasarea terenului în raport cu clădirile existente, poziţia acestuia faţă de principalele străzi ale zonei.
4.8. CONDIŢII DE INSTITUIRE A REGIMULUI DE ZONĂ PROTEJATĂ ŞI CONDIŢIONĂRI IMPUSE DE ACESTA
Zona studiată nu prezintă un caracter special din punct de vedere al faunei, vegetaţiei, sau a construcţiilor existente pentru a fi impuse condiţii speciale de protecţie.
4.9. SOLUŢII PENTRU REABILITAREA ECOLOGICĂ ŞI DIMINUAREA POLUĂRII
Pentru a se evita poluarea mediului ambiant, hala comercială va avea toate condiţiile de norme igienico – sanitare, de la descărcare - depozitare şi până la livrarea produselor şi în cele ce privesc evacuarea reziduurilor menajere şi a celor rezultate în urma activităţii, depozitarea şi evacuarea gunoiului. Pentru depozitarea gunoiului se vor realiza spaţii speciale de colectare containerizate.
Evacuarea acestora din urmă se va realiza periodic, în baza unui contract de salubritate dintre beneficiar şi o firmă abilitată de a efectua astfel de servicii.
Vor fi respectate Normele de igienă privind mediul de viaţă al populaţiei şi Normele de protecţia muncii în vigoare.
4.10. PREVEDEREA UNOR OBIECTIVE PUBLICE ÎN VECINĂTATEA AMPLASAMENTULUI
În P.U.D. prezent nu au fost propuse spre a fi realizate alte obiective decât cele propuse în zona studiată.
4.11. SOLUŢII PENTRU REABILITAREA ŞI DEZVOLTAREA SPAŢIILOR VERZI AMENAJĂRI EXTERIOARE
Aceste lucrări constau în desfiinţarea gardului din elemente din beton prefabricate de pe frontul străzii H. Coandă, realizarea unei fâşii de spaţiu verde paralel cu trotuarul stradal între accesele în incintă. Deasemenea se prevăd spaţii verzi dealungul gardurilor laterale. Se prevăd plantări de gazon şi arbuşti decorative pomi de dimensiuni mijlocii pe aceste aliniamente. Se vor amplasa coşuri de gunoi şi locuri pentru pubele.
4.12. PROFILURI TRANSVERSALE CARACTERISTICE
Terenul în cadrul zonei studiate este relativ plan pe două paliere ale platformei(cu diferenţă de nivel de 0,6 m. Profilul transversal caracteristic (1-1) este cuprins în planşa nr. 02 - Reglementări.
4.13. LUCRĂRI NECESARE LA SISTEMATIZAREA VERTICALĂ
Platforma incintei existente nu necesită lucrări de sistematizare verticală
4.14. REGIMUL DE CONSTRUIRE
- ALINIEREA CONSTRUCŢIILOR
Limitele terenului propus pentru realizarea investiţiei sunt limitele proprietăţii, conf. Planului de parcelare. Implantarea construcţiilor se va face în limitele zonei specificate în planşa 02.
ALINIAMENT OBLIGATORIU pentru construcţii:
Construcţiile se vor amplasa pe aliniamentul situat la distanţa de min. 12,50 m faţă de bordura carosabilului străzii H. Coandă.
Distanţa minimă a construcţiilor faţă de limitele celelalteşi clădirile vecine va fi de: 13,40 m - la vest, 3,00 m la est şi 20,80 m – la nord.
- ÎNĂLŢIMEA CONSTRUCŢIILOR
Obiectivele propuse vor fi clădiri parter, parter +1 cu înălţimea la cornişă H max. de 4,20 m resp. 7,50 şi înălţime totală H.max. =6,50 m resp. 7,50m.
- PROCENTUL DE OCUPARE A TERENURILOR
Folosinţa principală propusă a terenului este: comerţ şi prestări servicii.
Suprafaţa teren =8804 mp
Procent de ocupare conf L-50/91 P.O.T.= 35,8%
Gradul de ocupare - conform STAS 7468-80, G = So/Si - al terenului incintei
existent: G = 85 % propus: G max. = 85 %
- COEFICENTUL DE UTILIZARE A TERENURILOR
Coeficentul de utilizare a terenului C.U.T. = 0,45%
4.15. ASIGURAREA UTILITĂŢILOR
Prin prezentul proiect se propune, realizarea unei hale - market, cu regim de înălţime parter, cu aria construită de 610 mp, cu volumul de 2500 mc, gradul II rezistenţă la foc, categoria C pericol de incendiu şi a unui post de spălare auto, amplasat în apropierea accesului în incintă, dinspre strada H. Coandă.
Alimentare cu apă
Alimentarea cu apă potabilă a clădirii se va realiza de la conducta de apă potabilă din incintă, printr-un raccord Dn. 50 mm, din polietilenă de înaltă densitate, în lungime de 15 m, pozat la 1,00m adâncime.
Canalizarea menajeră
Pentru colectarea şi evacuarea apelor uzate menajere din instalaţiile interioare de canalizare ale unităţii se va realiza un sistem de canalizare menajeră de incintă ,
Apele uzate menejere vor fi evacuate gravitaţional, printr-un racord, în conducta de canalizare menajeră existentă în incintă. Racordul de canalizare se va executa din tuburi de PVC, pentru canalizare, Dn. 200 mm, în lungime de 50 m, pozat la 1,00-1,20 m adâncime.
Canalizarea pluvială
Apele pluviale de pe cladire şi de pe platformele betonate vor fi colectate şi canalizate gravitaţional în colectorul de canalizare pluvială existent în incintă. Racordul de canalizare pluvială se va executa din tuburi de PVC, pentru canalizare Dn. 200 mm , în lungime de 160m, pozate subteran, la 1,00-1,50m adâncime.
Punctul de spălare auto
Punctul de spălare auto, va fi alimentat cu apă, printr-o ţeavă de polietilenă Dn.32 mm,în lungime de 5m, de la conducta existentă de branşament.
Apele uzate rezultate de la punctul de spălare aoto, vor fi trecute printr-un seperator de nămol şi de produse petroliere ecologic, pentru bebit de 6 -10 l/s, tip ACO şi evacuate în colectorul de canalizare pluvială din incintă...
Conform Normativ I9/1994, articol 14. 52 pentru stingerea din interior a incendiului, nu sunt necesari hidranţi interiori, stingerea din interior a incendiului se va realiza de la hidranţii exteriori, prin furtun de 40 m lungime
Conform STAS 1478/90, tabel 21, pentru stingerea din exterior a incendiului este nacesar un debit de apă de 10 l/s, volumul clădirii mai mari, fiind între 3000 si 5 000 mc. Acest debit va fi asigurat de gospodăria de apă, propusă pentru hala existentă , care va avea un rezervor de înmagazinare de 270 mc, şi o staţie de pompare care să aibă un debit de 90 mc/h, şi o presiune de 40 m CA.
Alimentare cu energie electrică
Având în vedere că tabloul electric principal existent al complexului este încărcat la limită, pentru noua hală se va realiza un alt branşament. El se va alimenta din linia electrică aeriană de joasă tensiune amplasată pe str. H. Coandă pe malul canalului Mureşel. Linia este realizată cu conductori din aluminiu pe stâlpi din beton armat. Din linia existentă se va alimenta tabloul general a noii hale comerciale printr-un branşament aerian la un stâlp intermediar (prin care să se supratraverseze strada) şi apoi prin cablu subteran până la tabloul general amplasat la intrarea în hală. Stâlpul intermediar va fi din beton şi se va amplasa în spaţiul verde din zona parcărilor de lângă stradă. Soluţia definitivă de alimentare cu energie electrică se va stabili de către furnizor de energie electrică la faza următoare de proiectare.
Tabloul general va fi metalic capsulat şi se va echipa cu siguranţe automate. Se propune ca fiecare stand a halei să fie alimentat printr-un tablou de distribuţie propriu. El va fi echipat cu siguranţe automate care vor alimenta iluminatul (realizat cu corpuri fluorescente), prize pentru calculator şi alţi consumatori, şi pe un circuit separat alimentarea instalaţiei de climatizare, care va asigura iarna încălzirea resp. vara răcirea spaţiului.
Din tabloul general se va alimenta printr-un circuit separat staţia de pompe de incendiu ale rezervorului de 270 mc amplasată sub parcările din zona străzii H. Coandă care va asigura rezerva necesară pentru întreaga platformă studiată.
Deasemenea din tabloul general se va alimenta tot printr-un circuit separat utilajul electric al postului de spălare auto de lângă ieşirea din incintă.
Iluminatul exteriorîn jurul noii hale se va realiza cu corpuri fluorescente cu vapori de mercuramplasaţi pe faţadele haleialimentaţi printr-un circuit separat.
Detaliile se vor aprofunda la faza următoare de proiectare.
Instalaţii de telecomunicaţii
Pentru construcţia ce se va executa pentru asigurarea de posturi telefonice, se va face o legătura la reţeaua subterana existenta in zonă la căminul de tragere cel mai apropiat de hală sau racord la linie aeriană conform soluţiei oferite de furnizori la faza următoare de proiectare.
Reţele termice
Alimentarea cu căldura si apa calda menajera este posibila fie prin racordarea la reţeaua secundara a punctului termic din zonă, cu eventuale amplificări ale diametrelor conductelor si a capacitatii de pompare din punctul termic, fie prin racordarea la reţeaua de apa fierbinte si amenajarea unui micropunct termic propriu care va asigura necesarul de căldura si apa calda menajera. Aceasta ultima soluţie este mai indicata in aceasta situaţie deoarece permite adoptarea unor configuraţii mai eficiente pentru instalaţia interioara cu posibilitati de automatizare a funcţionarii.
ORGANIZAREA CIRCULAŢIEI
• Platforme de parcare, alei:
Platformele existente sunt în stare tehnică corespunzătoare privind infra şi suprastructura.
Pentru asigurarea exploatării în bune condiţii a complexului este necesară reglementarea fluxurilor de circulaţie, stabilirea unui număr de parcaje corespunzătoare (141locuri). Conform Regulamentului general de urbanism, pentru deservirea spaţiilor comerciale de peste 2000 mp se vor asigura câte 1 loc de parcare la 40 mp Adesf; - respectiv 1 loc la 10-40 salariaţi.
Adesf total = 3900 mp/40 = 97.50 rot. 98 locuri Număr personal 140 / 10 = 14 locuri
Circulaţia din incintă se prevede a se realiza după cum urmează:
Accese principale de pe str. H. Coandă - intrarea în incintă pe partea de est
-ieşirea din incintă pe partea de vest
Accese secundare spre incinta din str. Feleacului - ieşirea din incintă pe partea de est
- intrarea în incintă pe partea de vest
Două alei principale pe direcţia nord-sud corespunzător acceselor de mai sus cu circulaţie pe sens unic (intrare – ieşire), o alee de mijloc nord-sud sens unic (ieşire)
Două alei pe direcţia est – vest cu circulaţie pe două sensuri.
Parcările pentru autoturisme, se organizează pe pachete, amplasate dealungul aleilor, în număr de 130.
Având în vedere configurarea spaţiilor comerciale activitatea de aprovizionare cu mărfuri se va desfăşura înafara programului destinat publicului, accesul fiind permis numai autoturismelor respectiv a utilitarelor de până la 1,5 tone.
Punct de spălare autoturisme: în cadrul parcajelor de lângă ieşirea din incintă. se prevede realizarea unui post de spălare, pentru autoturismele firmei, constând dintr-un loc de parcare împrejmuit cu gard din panouri carbolux cu racord la canalizare prin separator de nisip şi produse petroliere. Postul se va dota cu instalaţie de apă cu presiune înaltă (pt. consum redus).
Pe carosabil se vor practica guri de scurgere, cu pante care vor conduce apele de suprafaţă spre acestea.
Accesul carosabil câtre si dinspre incinta nou creata se va realiza de pe str. H. Coandă, în spaţiile de parcare, pentru maşini şi pe platformele de circulaţii pietonale pentru cetăţeni.
Platformele carosabile proiectate in incinta se găsesc amplasate in vecinătatea magazinului proiectat, asigura accesul rutier la acesta precum si toate celelalte manevre ale vehiculelor si utilajelor.
Trotuare
In jurul clădirii halei între aceasta si drumul învecinat se va amenaja un trotuar de 0,75 m lăţime.
Încadrarea îmbrăcăminţii de trotuar se va face cu borduri mici, prefabricate de 10 x 15 cm, iar panta transversala va fi de 2,0 %.
Parcaje Parcajele propuse a se executa in incinta vor fi destinate autoturismelor.
4.16. BILANŢ TERITORIAL, ÎN LIMITA AMPLASAMENTULUI STUDIAT
( EXISTENT ŞI PROPUS)
Categorii de folosinţă Existent
mp. % Propus
mp %
Suprafaţa zonei studiate 8804 100% 8804 100%
Din care:
1. Construcţii existente 2683
(Ad 3353) 30,5% 2473
(Ad 3143) 28,
2. Construcţii desfiinţate 210
(Ad 210)
3. Construcţii propuse - - 677
(Ad= 757) 8,0%
4. Circulaţii parcări interioare 5880 66,8% 4430 50,5%
5. Circulaţii pietonale 221 2,5% 610 6,0%
6. Spaţii verzi 20 0,2% 614 6,5%
INDICI DE CONTROL INCINTĂ P.O.T.=35,8% C.U.T.=0,45
5. CONCLUZII
5.1. CONSECINŢELE REALIZĂRII OBIECTIVELOR PROPUSE
Realizarea investiţiei propuse va îmbunătăţi situaţia comerţului în zonă, precum şi prin creerea de spaţii pentru comerţ şi servicii, de utilitate maximă, creind şi aprox. 30 de locuri de muncă, precum şi spaţii de desfacere pentru producătorii locali.
5.2. MĂSURI (SARCINI) CE DECURG ÎN CONTINUAREA P.U.D.- ULUI.
Investiţia se va realiza integral de către beneficiar:
Nr. crt.
1. CATEGORIA DE LUCRĂRI
Eliberare amplasament
2. Echipare edilitară - racorduri: apă, energie electrică, canalizare
3. Construcţii hale, extindere corp administrativ
4. Post spălare auto
5. Platforme şi drumuri în incintă
6. Realizare accese carosabile, parcaje exterioare
7. Spaţii verzi, amenajări exterioare
Propunerile din cadrul P.U.D. - ului vor sta la baza fazelor următoare, de proiectare (P.T. - D.E.) şi schimbarea destinaţiei terenului.
După obţinerea aprobării P.U.D. prin Hotărârea Consiliului Local al oraşului Arad , investitorul, pe baza Certificatului de urbanism emis de Primăria oraşului Arad, va putea trece la fazele P.T. - D.E. de proiectare.
Întocmit:
ARH. FEIER LUDOVIC
S.C. “ARTNOVA” S.R.L.
A.R.A.D.
C.U. 8610888
Str. Lucian Blaga nr. 17
Tel / fax. 283 711 Proiect nr
Faza.
Den.pr
Beneficiar 50/2004
P.U.D.
HALA COMERCIALĂ EXTINDERE BIROURI - STR. H. COANDĂ NR. 31.
S.C. EXPOMARKET JACKON S.R.L. ARAD
LISTA ANEXE, AVIZE ŞI ACORDURI
1. CERTIFICAT DE URBANISM nr. 3064 din 21. 11. 2004
2. EXTRAS CARTE FUNCIARĂ nr.55688
3. AVIZ SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII
4. AVIZ MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
5. AVIZ INSPECTORATUL DE PROTECŢIE CIVILĂ ARAD NR. 38./31.01.2005
6. AVIZ S.C. CENTRALA ELECTRICĂ ARAD S.A. NR. .248 /.27. 16.2005
7. AVIZ S.C. ELECTRICA BANAT S.A. F.D.F.E.E. NR. .14609 /.08. 02.2005
8. ACORD ROMTELECOM ARAD NR. 212/ OC2 /.322. din 27.01 2005
9. AVIZ D.S.P. ARAD NR. 40 / 31.01.2005
10. AVIZ R.A.A.C. ARAD NR.820 /07.02.2005
11. AVIZ INSPECTORATUL PT. SITUAŢII DE URGENŢĂ NR. 675015 / 27.01.2005
12. AVIZ COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC ARAD NR.1014 / 02.02.2005
13. AVIZ DISTRIGAZ NORD TG. MUREŞ – SUC. ARAD NR.511 / 07.02.2005
14. AVIZ S.C. POLARIS M HOLDINGsuc. ARAD nr. 07./ 26.01.2005
15. STUDIU GEOTEHNIC NR.911/2005