Proiect adus la cunoştinţă publică în data de 10-09-2008 H O T Ă R Â R E nr. _______ din __________
Proiect de hotărîre privind atribuirea denumirii Piaţa "Sfânta Ghizela" piaţetei situată în Arad, la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului - iniţiativa dlui viceprimar Bognar Levente
Nr 53020/ 10.09.2008
Ing. Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, transmit următorul
A N U N Ţ
Începând cu data de miercuri, 10.09.2008, la intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate următoarele documente privind:
1. Proiect de hotărîre privind atribuirea denumirii Piaţa „Sfânta Ghizela”piaţetei situată în Arad, la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului – iniţiativa dlui viceprimar Bognar Levente.
Până la data de 23.09.2008, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de, 10.09.2008, între orele 8,00-17,00, la Biroul de Informare Cetăţeni, camera 2.
Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.
P R I M A R
ing. Gheorghe Falcă
ROMÂNIA P R O I E C T A v i z a t
JUDEŢUL ARAD S E C R E T A R
MUNICIPIUL ARAD Doina Paul
CONSILIUL LOCAL
H O T Ă R Â R E A nr. ______
din ___________________ 2008
privind atribuirea denumirii Piaţa „Sfânta Ghizela”
piaţetei situată în Arad, la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului
Consiliul Local al Municipiului Arad,
Având în vedere:
-iniţiativa domnului Bognar Levente, Viceprimar al Municipiului Arad, exprimată prin expunerea de motive înregistrată cu nr. 52.199 din 9.09.2008;
-raportul comun al Biroului Activităţi Culturale şi al Serviciului Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei Municipiului Arad nr.53.016 din 10.09. 2008;
-rapoartele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Arad;
-prevederile OG 63/2002, aprobată cu modificări prin Legea nr.48/2003, cu modificările şi completările ulterioare, privind atribuirea sau schimbarea de denumiri;
-avizul comisiei de atribuire de denumiri din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Arad nr.______;
-cererea nr.52199/5.09.2008 din partea Parohiei Romano-Catolice „Sfânta Ghizela” Arad-Gai, prin care se solicită revenirea la vechea denumire a piaţetei situată în Arad, la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului, cea de „Piaţa Sfânta Ghizela”;
În temeiul art.36 alin.(5), lit”d”, alin.(9) şi art. 45 din Legea nr.215/2001, a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, adoptă prezenta
H O T Ă R Ă R E
Art.1.(1) Se atribuie denumirea „Piaţa Sfânta Ghizela” piaţetei situate în Arad, la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului, cartierul Arad-Gai.
(2) Se modifică în mod corespunzător adresa stradală a Bisericii Romano-Catolice Arad-Gai, din str.Codrului nr.1 în str. Piaţa “Sfânta Ghizela” nr.1.
Art.2.Prezenta hotărâre se duce la îndeplinire de către Primarul Municipiului Arad, Serviciul Cadastru şi Agricultură şi se aduce la cunoştinţă publică în condiţiile legii de către Serviciul Administraţie Publică Locală.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ
S E C R E T A R
Cod-PMA-S1-01
BOGNAR Levente-Grigorie
VICEPRIMAR AL MUNICIPIULUI ARAD
Nr. 52.199 din 9.09.2008
În temeiul prevederilor art.45 alin.(6) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi al art.37 din Regulamentul de funcţionare a Consiliului Local al Municipiului Arad, aprobat prin Hotărârea nr.137 din 27.06.2008 a Consiliului Local al Municipiului Arad, îmi exprim iniţiativa de promovare a unui proiect de hotărâre cu următorul obiect atribuirea denumirii Piaţa „Sfânta Ghizela” piaţetei situată în Arad, la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului
În susţinerea căruia formulez următoarea
EXPUNERE DE MOTIVE
Denumirea propusă în proiect, cea de “Piaţa Sfânta Ghizela” este o denumire veche, atribuită în 1858-anul inaugurării Bisericii Romano-Catolice cu acelaşi nume, având hramul Sfintei Ghizela, beserică edificată chiar la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului, din cartierul Gai.
După încorporarea fostei comune Gai în limitele teritoriale ale municipiului Arad, nomenclatorul stradal al oraşului lărgit nu a inclus şi această veche denumire, atât de mult legată de biserica romano-catolică din Gai, care are hramul Sfintei Ghizela şi poartă numele sfintei.
În acest an se împlinesc 150 de ani de la construirea şi sfinţirea bisericii “Sfânta Ghizela”, prilej cu care, în numele credincioşilor catolici din Gai, Comitetul Bisericesc al Parohiei Romano-Catolice solicită actualizarea şi oficializarea vechii denumiri de Piaţa “Sfânta Ghizela” pieţei în mijlocul căreia este situată biserica.
Având în vedere această cerere, care exprimă dorinţa comunităţii catolice din Gai, propun adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe:
1.-atribuirea denumirii de Piaţa “Sfânta Ghizela” pieţei situată la intersecţia străzii Meşterul Manole cu str. Codrului;
2-modificarea adresei stradale a Bisericii Romano-Catolice Arad-Gai, din str.Codrului nr.1 în Piaţa “Sfânta Ghizela” nr.1.
VICEPRIMAR
BOGNAR Levente-Grigorie
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD
VICEPRIMAR ARHITECT-ŞEF
Biroul Activităţi Culturale Serviciul Cadastru şi Agricultură
Nr.53.016 din 10.09.2008
R A P O R T
privind atribuirea denumirii Piaţa „Sfânta Ghizela”
piaţetei situată în Arad, la intersecţia străzii Meşterul Manole cu strada Codrului
Având în vedere proiectul de hotărâre iniţiat de dl.viceprimar BOGNAR Levente, prin care se propune atribuirea denumirii de Piaţa “Sfânta Ghizela” pieţei situată la intersecţia străzii Meşterul Manole cu str. Codrului şi modificarea corespunzătoare a adresei stradale a Bisericii Romano-Catolice Arad-Gai, din str.Codrului nr.1 în Piaţa “Sfânta Ghizela” nr.1, propunem aprobarea acestui proiect în forma prezentată de iniţiator, condiţionat de îndeplinirea procedurilor prevăzute de lege, şi anume: obţinerea avizului consultativ al comisiei de specialitate înfiinţată pe lângă Instituţia Prefectului-Judeţul Arad, conform OG 63/2002, aprobată cu modificări prin Legea nr.48/2003, cu modificările şi completările ulterioare, privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, asigurarea transparenţei decizionale, precum şi a celorlalte proceduri prevăzute de lege.
Iniţiativa vizează actualizarea unei vechi denumiri, atribuită acum 150 de ani bisericii romano-catolice edificată în Gai, chiar în locaţia care face obiectul proiectului de hotărâre, având hramul închinat Sfintei Ghizela. Hărţile cadastrale vechi confirmă această denumire (Gizella tér).
Din punct de vedere legal, Consiliul Local poate atribui sau modifica denumiri:
-art.36 alin.(5), lit”d” din Legea nr.215/2001, a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: „d) consiliul local atribuie sau schimbă, în condiţiile legii, denumiri de străzi, de pieţe şi de obiective de interes public local”;
-art.2 din OG 63/2002:”Atribuirea sau schimbarea de denumiri, se face de către:
d) consiliile locale, prin hotărâre, pentru parcuri, pieţe, oboare, cartiere, străzi, staţii ale mijloacelor de transport în comun, precum şi pentru obiective şi instituţii de interes local aflate în subordinea lor.
Cererea Comitetului Bisericesc al Parohiei Romano-Catolice dă expresie dorinţei credincioşilor catolici din zonă de a se actualiza vechea denumire de Piaţa Sfânta Ghizela cu ocazia sărbătorii a 150 de ani de la ctitorirea bisericii cu acelaşi nume. Deoarece trecerea la această denumire nu afectează nici un alt imobil din zonă, ci doar o locaţie virană şi adresa imobilului bisericii însăşi, considerăm că o astfel de propunere poate fi aprobată ca fiind oportună şi legală.
Născută ân anul 985, Prinţesă de Bavaria devine soţia regelui Ştefan ce Sfânt, regele Ungariei. Izvoarele documentare o atestă nu doar ca soţie a regelui Ştefan cel Sfânt al Ungariei, ci şi ca o credincioasă deosebită, care a trăit o viaţă de evlavie, milostenie, credinţă, blândeţe, ospitalitate, altruism. Înconjurată de călugăriţe, în rugăciune şi pioşenie, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii ajutând pe cei săraci şi sprijinind chiar cu propria sa muncă înzestrarea bisericilor catolice, cu straie preoţeşti brodate şi cusute de ea însăşi, ţesături şi alte lucruri de artă. După moartea soţului şi a fiului ei, s-a călugărit, consacrându-se până la sfârşit vieţii monahale.