Nr. 71827/ 05.09.2023
COMUNICAT DE PRESĂ
Muzicalul „Omul spectacol“/„The greatest showman“ (r. Michael Gracey), care celebrează nașterea show business-ului și este inspirat de povestea lui P.T. Barnum, vizionarul care a reușit să creeze un spectacol fascinant, va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad.
Proiecția va avea loc vineri, 8 septembrie 2023, de la ora 19:00, în sala mare a cinematografului.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Filmul are în palmares o nominalizare la premiile Oscar, pentru cel mai bun cântec original și două premii Globurile de Aur pentru cel mai bun cântec original.
De asemenea, a mai fost nominalizat de două ori la premiile Globul de Aur, pentru cel mai bun film și pentru cel mai bun actor (Hugh Jackman).
Evenimentele de la Cinematograful „Arta“ sunt organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Inspirat de ambiția și imaginația lui P.T. Barnum, primul impresar adevărat al culturii pop americane, filmul spune povestea unui vizionar care s-a ridicat din nimic și a reușit să creeze un spectacol fascinant care a devenit o senzație în toată lumea. Regizată de Michael Gracey, aflat la primul său film, această producție fermecătoare plină de cântece pop și dansuri impresionante este o celebrare a puterii transformatoare a artei spectacolului, a dragostei și a încrederii în sine.
Regizorul combină cântecele originale cu o distribuție foarte talentată condusă de Hugh Jackman ca să prezinte publicului începuturile entertainment-ului de masă și celebritățile din anii 1870.
SINOPSIS
„Omul spectacol“/„The greatest showman“ (r. Michael Gracey)
Biografic/Dramă/Muzical
Durata: 104 minute
Rating: Audiență generală
Omul spectacol/The Greatest Showman este filmul cu un puternic mesaj motivațional, suficient glamour, cu cântece memorabile, prin versuri dar și prin linie melodică și coregrafii contemporane, deși acțiunea e plasată la mijlocul secolului al XIX-lea.
Un film din categoria motivațională, care - dincolo de glamour - îți spune că, pentru a reuși, trebuie să ai curajul să îți urmezi visul. Mai mult, musicalul vorbește despre acceptare și integrarea celor defavorizați.
O personalitate destul de controversată, dar foarte faimos în Statele Unite la mijlocul secolului al XIX-lea, P.T. Barnum este pentru unii părintele circului modern, însă pentru majoritatea este o combinaţie de antreprenor, om de spectacol şi politician: Barnum cel real s-a ocupat neobosit de toate acestea, fiind o celebritate a epocii (deşi nicidecum una de prima mână), şi în esenţă, un om de vânzări strălucit într-o societate aflată în plină dezvoltare. Musicalul cu Hugh Jackman coase o poveste uşor diferită, a unui om de spectacol carismatic, un maestru al iluziilor şi - mai mult - un fabricant de fericire. În film, circul lui modern - pentru vremea lui, cu acrobaţi şi curiozităţi (oameni cu diverse atribute ieşite din comun sau particularităţi fizice ieşite din comun) - nu e doar o afacere, dar e şi o premisă a integrării sociale a celor defavorizaţi: duşmanii lui Barnum sunt oamenii mărginiţi şi membrii unei societăţi prea rigide.
Ce nu a fost surprins în film e faptul că Barnum cel real a militat pentru egalitarea între rase și integrarea persoanelor de culoare. În film Barnum angajează trapeziști de culoare, fapt ce a șocat publicul vremii, care vedea în persoanele de culoare doar slugi, nicidecum artiști.
Omul spectacol/The Greatest Showman este un film despre cum s-a construit America.