Nr. 14646/ 23.02.2023
COMUNICAT DE PRESĂ
„Peste 100 de milioane de euro vor fi investite în retehnologizarea CET Hidrocarburi! 38% din valoarea investiției va fi asigurată din bugetul local”.
„Peste 100 de milioane de euro vor fi investite în retehnologizarea CET Hidrocarburi! 38% din valoarea investiției va fi asigurată din bugetul local”. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, în cadrul conferinței de presă susținută joi, 23.02.2023, chiar la sediul societății CET Hidrocarburi. Retehnologizarea CET H se va realiza cu ajutorul unei finanțări din fonduri europene prin PNRR. Este prima investiție majoră în dotarea CET H cu echipamente și instalații noi, din ultimii 34 de ani, în urma căreia, în trei ani de zile, Municipiul Arad ar putea dispune de o nouă sursă de producere a energiei termice și electrice.
Investiția presupune următoarele achiziții: 4 cazane cu funcționare pe gaz pentru producerea energie termice, 3 motoare pe gaz ce formează instalația de cogenerare de înaltă eficiență hidrogen ready, o stație de pompare agent termic, o stație electrică și sistem de control, un acumulator de căldură, un degazor termic.
Odată cu implementarea proiectului „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” se intră într-o nouă etapă de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, în care se urmărește creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife competitive. Se estimează că în urma realizării acestei investiții, prețul de producție al gigacaloriei ar putea scădea cu cel puțin 50%.
„Retehnologizarea CET H este prioritatea noastră. Vorbim despre o investiție imperios necesară, o investiție mare, în care cofinanțarea europeană este de 62%, iar contribuția noastră este de 38%. Sunt convins că în urma licitație suma de peste 30 milioane de euro, pe care va trebui să o alocăm din buget local, va scădea. Dacă luăm în calcul faptul că doar energia electrică ce se va vinde într-un an de zile poate depăși 30 de milioane de euro, atunci putem considera că investiția noastră se va amortiza într-un interval de timp scurt. Nu trebuie să omitem nici faptul că se vor reduce și costurile cu certificatele verzi. Vorbim despre alte peste 3 milioane de euro economisite anual. Întrucât avem la dispoziție trei ani de zile pentru a realiza această investiție, estimez că în maxim o lună de zile dăm drumul licitației.”, a declarat primarul Călin Bibarț.
„Investiția este necesară și pentru că s-au modificat condițiile de mediu, astfel că instalațiile existente acum trebuie să fie oprite până la finele acestui an. Sunt dotări învechite, depășite fizic și moral. De exemplu cazanele de abur, turbina cu abur și generatorul de 12 MW pe care le utilizăm și azi au fost produse în URSS în 1964!”, a precizat directorul general al SC CET Hidrocarburi, Victor Ciulean.
În Arad, peste 20.000 de locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire oferit de societatea CET Hidrocarburi. Numărul lor ar putea crește în urma retehnologizării centralei.
Politica de utilizare Cookie-uri