“Ne dorim un oraș curat, sănătos, dar mai a...
“Ne dorim un oraș curat, sănătos, dar mai ales verde”, a afirmat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț în cadrul întâlnirii de lucru cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și secretarul de stat, Andrei Cazacu. Prezent la Arad, miercuri 25 noiembrie, Ministrul Mediului a inclus pe agenda vizitei ministeriale o întâlnire cu reprezentanții adminstrației locale și județene, la finele căreia s-a declarat mulțumit de proiectele de mediu dezvoltate în municipiul și județul nostru.
"Administrația arădeană are în derulare peste 36 proiecte de infrastructură verde. Ca inovare avem în desfăşurare crearea a 22 de stații de închiriere pentru cele 330 biciclete, care vor putea fi închiriate de către arădeni. Primăria achiziționează 10 autobuze electrice şi 8 tramvaie noi. De asemenea modernizăm 20 de tramvaie şi creăm 2 stații de încărcare electrică pentru autobuze. Pentru facilitarea accesului la noile mijloace de transport în comun achiziționăm un sistem de taxare (e-ticketing). Lucrăm la realizarea unor puncte fixe în zonele verzi din municipiul Arad care vor fi dotate cu aparate de fitness în aer liber, care generează electricitate pentru încărcarea telefoanelor. Ne dorim un Arad curat, sănătos şi verde, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv ne dorim dezvoltarea malului Mureşului şi crearea de noi parcuri pe raza municipiului" a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.
“Am vrut să am o discuție cu autoritațile locale, să vedem în mod concret cu ce poate sprijini Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor activitatea foarte bună pe care autoritățile locale o au deja aici. Urmează să facem o serie de vizite în județ: cea mai importantă pentru mine, vă spun, poate și pentru slăbiciunea mea legată de managementul deșeurilor, va fi legată de noua stație de sortare ce urmează a fi pusă în funcțiune. Așa cum bine știți, România este codașa Europei la capitolul colectare separată, la capitolul reciclare, la capitolul îndeplinirii țintelor de deviere de la depozitare. Asta înseamnă, că ori de câte ori mă aflu într-un județ care are un SMIT funcțional, care nu doar colectează reciclabilul pe fracții, dar aflu cu mare bucurie că inclusiv fracția biodegradabilă este colectată separat și transformată în compost și valorificată, nu pot decât să mă bucur să vizitez o nouă facilitate, o nouă investiție, cu atât mai mult cu cât a fost finanțată din fonduri europene și să mă asigur că Aradul va contribui într-un mod pozitiv la creșterea nivelul de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor în România.”, a afirmat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Pe lângă stația de sortare gestionată de SC RECONS SA, Ministrul Mediului a mai vizitat Fabrica de tramvaie, depozitul de deşeuri municipale şi compost Arad, depozitul de deşeuri municipale Arad al FCC Environment România SRL și incineratorul pentru deşeuri periculoase şi nepericuloase.